PREDSTAVLJENA KNJIGA ‘LIKA I NJEZINA CRKVA U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI’ MONS. DR. MILE BOGOVIĆA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Knjiga ‘Lika i njezina Crkva u prošlosti i sadašnjosti’ autora mons. dr. Mile Bogovića u izdanju Državnog arhiva u Gospiću predstavljena je u četvrtak 19. svibnja u crkvi sv. Dimitrija u Zadru. O knjizi su govorili prof. Ivica Mataija, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću, mr. don Zdenko Dundović, predsjednik Društva za povjesnicu Zadarske nadbiskupije Zmajević i autor dr. Bogović, apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije. „Lika je u povijesnim okolnostima bila izložena različitim agresijama s razornim posljedicama na demografske, gospodarske i kulturne prilike te je uništena glavnina ličke kulturne baštine“ rekao je Mataija, istaknuvši kako se, kao čuvarica memorije i identiteta naroda, na posebnom udaru uvijek nalazila Katolička Crkva. Njene objekte i baštinu sustavno su razarale osmanlijske najezde, Drugi svjetski rat, komunističko razdoblje i agresija u Domovinskom ratu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Crkva je u Lici uspjela svom narodu sačuvati sjećanje, korijene, život i vjeru u smisao opstojnosti i vrijednosti koje su naši preci živjeli, kao i potrebu povezivanja domicilne i iseljene Like i Hrvatske“ istaknuo je Mataija. Povijest Crkve neraskidivo je vezana uz zbivanja na prostoru Like, što je dr. Bogović pokazao u tom znanstvenom djelu na cjelovit način, opisujući tijek i posljedice povijesnih zbivanja. Dosad se povijesti Like prilazilo fragmentarno te su cijela povijesna razdoblja bila neistražena. Dr. Bogović je proučavao arhivsko gradivo i povijesnu literaturu, a u knjizi su sabrani tekstovi koje je u stručnim i znanstvenim časopisima objavljivao o crkvenom i opće društvenom životu Like od najranijih dana Crkve na tim prostorima. Prvi put se u kontinuitetu prati početak crkvenog ustroja do suvremenog doba temeljem zapisa iz biskupijskih vizitacija, izvješća biskupa Svetoj Stolici, spomenica župa, senjskog i vatikanskog arhiva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mons. Bogović ne poznaje svoju biskupiju i Liku samo kroz prizmu povijesnih izvora i arhivskog gradiva. On je na području biskupije rođen, s njom i za nju živi svaki svoj svećenički i znanstveni dan. Osobno je pohodio i dotaknuo svaki njen kutak i kamen, nastojeći ga otrgnuti zaboravu ili namjernom prešućivanju“ istaknuo je Mataija. Tekstovi u knjizi donose pogled na društvene, socijalne, gospodarske, demografske, jezikoslovne i crkvene prilike u Lici od vremena egzistencijalne nesigurnosti do sadašnjih crkvenih organizacijskih oblika. Autor navodi imena biskupa, svećenika i redovništva, njihovi životopisi pokazuju kako su dijelili život s narodom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na 233 stranice knjiga donosi brojne podatke o župama, sakralnim objektima i inventaru, ličkim naseljima od kojih su mnoga i nestala, povijesne zemljovide i fotografije te bibliografiju radova mons. Bogovića koja je proučavateljima ličke povijesti od neizmjerne važnosti. Knjiga ima četrnaest poglavlja koje je Mataija simbolično usporedio s četrnaest postaja križnog puta jer je povijest Like bila put patnje, iskušenja, padova i ponovnih ustajanja. Stradavanje Crkve i likvidacija klera u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu inače je neistražena „a o razmjerima tog stradanja i posljedicama najčešće se ne govori, osobito ne javno“ upozorio je Mataija, dodavši da dr. Bogović „piše o njima kao suvremenik na razini osobno doživljenog, pronalazeći kao povjesničar njihove uzroke i posljedice, a kao biskup radi na njihovu otklanjanju i obnovi baštine za koju su mnogi mislili da je trajno rasuta“. Istaknuo je i nastojanja dr. Bogovića u okviru biskupske komisije za Hrvatski martirologij. Kao biskup i znanstvenik, dr. Bogović je pokazao da je moguće istovremeno biti dosljedan znanstvenom načelu i vjerskoj istini, zaključio je Mataija.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mr. Dundović knjigu smatra temeljem daljnjeg proučavanja Crkve na prostoru Like i Krbave. „Povijest je nekad Lici nametnula ulogu rubne, a nekad središnje pokrajine. Nekad je imala karakteristike zatvorenog i zaštićenog prostora, a nekad graničnog“ istaknuo je Bogovićevu misao Dundović dodavši da autor naglašava važnost ličko-krbavskog prostora kao poveznice između južne i sjeverne Hrvatske, bogatu vjersku i kulturnu baštinu hrvatske glagoljske kulture u srednjovjekovlju. Knjiga ima značaj i priručnika povjesničarima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Autor upoznaje s najvećom povijesnom ranom Like, turskom okupacijom od 1527.-1689. g. koja je promijenila naličje Like ali nije uspjela u narodu i vođama uništiti osjećaj za djela vrhunske kulture. Lički identitet je bio i ostao kršćanski, i nakon oslobođenja Like i Krbave 1689. g.“ istaknuo je Dundović, dodavši da je ta godina prekretnica mnogih događanja, poput nazočnosti pravoslavnih i formiranja pravoslavne hijerarhije u Lici i Krbavi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pravoslavlje će tijekom 18. st. obilježiti pravac kojim će Lika i Krbava doći u područje Vojne krajine. Tako će lička Crkva ostati lišena svoje biskupije te je proglašena posebna crkvena jedinica, Ličko – krbavski arhiđakonat. On je do 1833. g. unutar Modruške, a nakon te godine unutar Senjske biskupije. Autor donosi opis župa i ustroj koji je pripremao uspostavu Gospićko-senjske biskupije 2000. g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povijest kršćanstva u Lici i Krbavi seže od Rimskog carstva, a zamah ima u vrijeme hrvatskih knezova. U 10. st. kršćanstvo je obuhvatilo gotovo cijelo stanovništvo na području Like i Krbave. Knjiga dokumentira ustrojstvo Crkve o čemu prvi službeni podaci postoje u 12. st. Dr. Bogović je istaknuo kako je bio veliki iskorak uspostava biskupije u Lici. „Tu je prije Turaka bilo više biskupskih sjedišta: Krbava, Modruš, Senj, Otočac. Poslije je sve to pometeno. Ostala je samo biskupija u Senju koja je kasnije otišla u Rijeku. Doista je bilo nužno da se vrati biskupija na te prostore. Između Zagreba i Zadra, Rijeke i Banja Luke, nije bilo niti jedne biskupije. Kao povjesničar dao sam podlogu tome. Smatralo se da je to veliki iskorak za Crkvu i hrvatski narod“ istaknuo je dr. Bogović. U obraćanju prisutnima podsjetio je da je počeo pisati sustavno u nastavcima članke, sada sabrane u knjizi, u časopisu Kana za Domovinskog rata. Osjećaj da neće moći živjeti u svojoj kući, na svojoj zemlji, bio mu je neprihvatljiv i nemoguć. Kasnije je stalno pisao i povijesnu rubriku za časopis Zvona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuo je opise mjesta u knjizi značajne za cijelu Hrvatsku: Gospić kao središte biskupije, svetište Gospe od Krasna, Borićevac, Udbina. Na svom novom mjestu stanovanja će otvoriti zavičajnu zbirku s mnoštvom knjiga o ličkom kraju koje posjeduje, što će biti trajna i vrijedna spomen baština. „Sanjali smo na početku kad je osnovana biskupija da će i država s najjačim institucijama doći u Liku. Jer Lika ne može sama. Nema Hrvatske bez Like. Zato su nas tu htjeli presjeći. To se nije dogodilo. Nego se i dalje korov širi, ljudi odlaze na drugi svijet i u druge krajeve. To je na kraju mog biskupskog mandata tužna spoznaja“ rekao je dr. Bogović, pozivajući sve da pohode Liku koja je prostor ljepote, voda, šuma i čistog zraka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je da dr. Bogovića rese skromnost i poniznost, sam je puno toga morao otkrivati i istraživati. „Drago mi je da si se usudio i da si bio začetnik istraživanja tog područja. Hvala ti na svemu što si učinio. Zaista će mi biti teško za koji dan reći, ‘Opraštamo se od Mile’. Ali, ne opraštamo se u znanstvenom i drugim područjima. Mile odlazi u mirovinu, ali sam siguran da neće biti u miru. Nastavljat će objavljivati radove u znanosti i kulturi“ rekao je mons. Puljić pohvalivši vrijedni znanstveni opus dr. Bogovića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. Dijana Vican zahvalila je dr. Bogoviću što je svoje temeljito spoznavanje i istraživanje Like ovjekovječio u djelo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Što je s pomnom brigom o spoju zemljopisnog položaja, kulture i vjere te povijesnog veza dokumenata i činjenica, utvrdio istine i demaskirao prošlost Like. Što je sve povijesne istraživačke fakte stradanja i uništenja, razaranja i građenja Crkve i duhovnog bitka ličkog kraja začinio svojim mislima, ističući bitne i specifične elemente te je opisao bitne ličnosti. Kao majstor jednostavnog izričaja, svakom Ličaninu, a s Likom kao srcem Hrvatske i svima ostalima, podario je dokumentiran nacionalni kulturni i duhovni identitet od duboke prošlosti do danas. Samo što nije uzviknuo, Ponosite se! Ostavio je to svima nama“ rekla je dr. Vican istaknuvši da je dr. Bogović istinski intelektualac i istinski moralni autoritet, čuveni biskup i pisac, lički i hrvatski ponos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moderator predstavljanja bio je prof. dr. Josip Faričić, prorektor Sveučilišta u Zadru. Događaj su organizirali Sveučilište u Zadru i Zadarska nadbiskupija. U glazbenom dijelu programa nizom skladbi pod vodstvom Tvrtka Sarića sudjelovao je pjevački zbor Degenija Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru. Solistica je bila Ivana Rukavina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dr. Bogović je zahvalio svima koji su doprinijeli tom događaju poželjevši podršku Lici da se i dalje razvija u svojim potencijalima.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA