ZADAR: PRVA SMOTRA ZBOROVA KATOLIČKIH ŠKOLA DALMACIJE I PRIMORJA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zadar

Glazbena smotra zborova katoličkih škola Dalmacije i Hrvatskog primorja prvi je put održana u subotu 7. svibnja u katedrali sv. Stošije u Zadru. Nastupili su zborovi katoličkih škola iz Rijeke, Šibenika, Dubrovnika, Sinja, Splita i Zadra. To su zborovi klasičnih gimnazija u tim gradovima, osim Šibenika odakle je nastupio zbor tamošnje katoličke osnovne škole.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na susretu su sudjelovali i ravnatelji katoličkih škola: Niko Tunjić (Rijeka), Božo Škember (Šibenik), Bernardo Pleše (Dubrovnik), Josip Grbavac (Sinj), Josip Dukić (Split) i Ante Sorić (Zadar).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Domaćin mr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar, u pozdravnoj riječi je rekao kako je taj susret rezultat dogovora na zadnjem sastanku ravnatelja katoličkih škola održanom u Zagrebu, kad su ravnatelji poželjeli ostvariti aktivnosti kojima bi se bolje povezale škole i učenici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ta smotra nije glazbeno natjecanje niti za ocjenu, rekao je mr. Sorić, rekavši da ipak svi zaslužuju petice. Čestitao je sudionicima i poželio im uspjeh do sljedećeg takvog susreta u nekom drugom gradu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rijeka

Na smotri je sudjelovala i Ivana Petrak, voditeljica Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole. Pozdravila je prisutne u ime požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, predsjednika Vijeća HBK za katolički odgoj i obrazovanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Pjevati u zboru ne znači samo pohađati još jednu izvannastavnu aktivnost i razvijati svoje talente, nego biti svjestan da pjevanjem predstavljamo i školu. Zbor je ogledalo škole. Svečanu prigodu ne možemo zamisliti bez nastupa zbora. Zbog velike važnosti koju imaju zborovi, drago mi da je od samih ravnatelja potekla ta ideja“ rekla je Petrak poželjevši sudionicima da im dok pjevaju srca budu ispunjena molitvama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ivana Petrak

U Hrvatskoj je dvadeset katoličkih škola. Sudionicima u katedrali  obratio se te prenio pozdrave biskupa primorskih biskupija sa svetkovine sv. Duje iz Splita na kojoj je sudjelovao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, čestitavši svima na dojmljivim i kvalitetnim izvedbama koje zahtjevaju puno rada i vježbanja. Na susretu su kao publika gostovali učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije Visoko s ravnateljem fra Zvonkom Miličićem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Šibenik

„Želimo glazbom kao univerzalnim jezikom stvarati mostove, približiti naše svjetove te nastaviti stvarati vrijednu tradiciju pjevanja i druženja koje je ovom prigodom i najvrijednije, na novim susretima katoličkih zborova Dalmacije i Hrvatskog primorja, a možda i šire“ poručili su voditelji večeri, zadarski gimnazijalci Matea Kaleb i Marko Brzović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dubrovnik

Redom su nastupili: Zbor Salezijanske klasične gimnazije iz Rijeke s voditeljem Edinom Pecmanom izveo je pjesme ‘Dječak i more’ (Josip Kaplam) i ‘Proslavi se’ (Bob Kilpatrick). Zbor Katoličke osnovne škole Šibenik (voditeljica prof. Luiđa Cvitan) izveo je ‘Kao Marija’ (Maja Majcen) i ‘Moj Isus’ (Darlene Zschech).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zbor Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, (voditeljica prof. Mara Manjić) izveo je ‘Divici Mariji’, (stihovi Marka Marulića, obrada Šime Marović) i ‘Sveti Vlaho od Gorice’ (Blagoje Bersa i Krešimir Magdić). Franjevačka klasična gimnazija iz Sinja pod vodstvom prof. Andre Čule izvela je ‘Večernji zvon’ (Fran Ferjančić) i ‘Cantate Domino’ (John Carter).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadbiskupska klasična gimnazija ‘Don Frane Bulića’ iz Splita pod vodstvom s. Lidije Matijević izvela je ‘Ave verum corpus kv 618’ (W. A. Mozart) i ‘U boj, u boj’, finale opere Nikola Šubić Zrinski (Ivan pl. Zajc).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sinj

Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar izvela je ‘Bliže, o Bože moj’ (Lowell Mason) i ‘Wade in the water’, pjesmu afroameričkih robova iz kolonijalizma pod vodstvom prof. Nele Šarić, koja je bila spriječena sudjelovati pa je zborom dirigirao njihov bivši profesor Tomislav Pehar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom prijepodneva zadarski klasičari kao domaćini proveli su svoje kolege u razgledavanje crkveno-povijesne baštine grada na poluotoku.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zadar
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Split