VOJNI ORDINARIJ U RH, mons. JURE BOGDAN, PREDVODIO VEČERNJE SLAVLJE NA SVETKOVINU GOSPE OD ZEČEVA U NINU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Jedna mjesna Crkva, Zadarska nadbiskupija, stoji u molitvi okupljena pred bogatom poviješću dugoj petsto godina. Ne stojimo tu samo pred poviješću jednog svetišta, nego i jednog naroda. Koliko li se toga tijekom povijesti izmijenilo, a u našem narodu ostala je i traje jedna konstanta – ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji kojoj se svi utječemo jer se ‘nije čulo da je bio napušten itko koji se utekao u njenu zaštitu, koji je zazvao njenu pomoć i molio njen zagovor’“ rekao je mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, u propovijedi koncelebriranog večernjeg slavlja koje je predvodio na svetkovinu Gospe od Zečeva u ponedjeljak 2. svibnja kad je slavljena i 500. godišnjica ukazanja Gospe od Zečeva (1516.-2016.). Misa se slavila na otvorenome pokraj župne crkve u središtu mjesta, na Višeslavovom trgu, gdje se nalaze kip Grgura Ninskog, (ninski biskup od 900.-929.) i Gospina stina, gdje se postavi Gospin kip u procesiji, navijesti evanđelje i uputi blagoslov. Suslavili su zadarski nadbiskup Želimir Puljić, administrator Gospićko-senjske biskupije Mile Bogović i dvadeset svećenika. Među brojnim hodočasnicima bili su i članovi KUD-ova u narodnim nošnjama iz cijele Zadarske nadbiskupije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Svako marijansko svetište ima svoj naziv, svoju posebnost i povijest. U svima njima jedno je zajedničko: Bogorodica, Gospa od milosti, Majka Božja koja posreduje milosti od svog Sina svojoj Crkvi. U središtu zbivanja u marijanskim svetištima je Majka Isusova koja je povijesna osoba: Božja odabranica, Majka Crkve koja majčinskim srcem prati Crkvu hodočasnicu u prostoru i vremenu u svim razdobljima njene povijesti. Tako će biti do kraja, do ponovnog Kristovog dolaska, kad će u slavi doći suditi žive i mrtve. To je velika i trajna utjeha svim kršćanima koji znaju da u svim trenucima i situacijama života imaju Crkvu i u njoj Majku koja ih prati, čuva i štiti“ rekao je mons. Bogdan. Biskup je govorio o čovjekovom padu i milosrdnom Ocu, rekavši da uz ljudsku povijest koja ima svoj početak i kraj, teče i povijest našeg spasenja čiji je početak u stvaranju svijeta i prvog čovjeka koji je svojim ‘Da’ Sotoni, rekao ‘Ne’ svom stvoritelju. Čovjek se odlučio za ponudu dobru za jelo, za oči zamamljivu, za mudrost poželjnu. „Prvi čovjek, Adam, nije ateist, agnostik. On je vjernik, ali živi kao da Boga nema. Kao da kaže: ‘Što se ti, Bože, imaš petljati u moj život? Ti se bavi sobom, a ja ću po svome’. To je praktični ateizam, praktično bezboštvo. Živjeti kao da Boga nema, na način da nas ne zanima što Bog govori i misli o čovjeku i što od njega traži. Tako u ime apsolutne ljudske slobode gubimo pravac“ upozorio je biskup. Nakon Adamovog postupka u vrtu i svakog našeg takvog postupka, čovjeku se otvaraju oči i počinje se skrivati pred Gospodinovim pogledom. „Otkriva da je gol, razgolićen, osiromašen u svojoj nutrini. Nestalo je njegove povezanosti sa svojim Bogom prijateljstva, povjerenja, ljubavi. Grize ga nutarnji plamen savjesti, Božjeg svjetla u svakom čovjeku. To je iskustvo svakog grijeha, svakog pada. Čovjek se pokriva lišćem, maskama, skriva svoj pravi identitet“ rekao je biskup Bogdan, dodavši da Gospodin ni u tim trenucima nije mogao sakriti svoje milosrđe i ljubav prema čovjeku. „Tako je uvijek. Pita Adama ‘Gdje si?’. Čovječe, gdje si, pita u savjesti svaki put nakon grijeha. Čovjek se boji i crveni od svojih grijeha, a Gospodin ga i dalje ljubi. Sotona oduzima ljudima stid da bi sagriješili. Potom im vraća crvenilo na lice da bi se previše stidjeli za svoje grijehe kako ih ne bi ispovjedili“ upozorio je predvoditelj slavlja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povijest spasenja je povijest Gospodinove ljubavi prema čovjeku, istaknuo je mons. Bogdan, dodavši kako je Bog uvijek računao i računa na čovjeka. Podsjetio je na Nou, Abrahama, Mojsija i tolike proroke koji su Božji narod uvijek poticali na vjernost Savezu. „Čovjek je i dalje padao, a Gospodin i dalje nije odustajao nego uvijek milosrdno pritekao u pomoć. U punini vremena poslao je Spasitelja, Sina koji se rodio od Žene koja je Gospodinu izrekla svoj spremni ‘Da’. S pravom se naziva blaženom jer je povjerovala da će se ispuniti što joj je rečeno od Gospodina. U svim trenucima Marijinog života iz njenog bića blista kristalna, čvrsta vjera i povjerenje u Boga“ istaknuo je biskup, rekavši kako Mariji na putu ispunjenja Božjeg plana s njenim Sinom i njom nije bilo nimalo lako. Za nju i Josipa nije bilo mjesta u svratištu, zabrinuto je tražila Isusa u hramu, susrela svoga Sina na putu prema kalvariji, pod križem na Golgoti mač boli joj probada dušu. „U razdoblju od Uskrsa do Duhova je u jednodušnoj postojanoj molitvi s apostolima i Isusovim učenicima. To je bio njen put. Ali, njen put – Gospodin, je i naš put. Put je to koji će nas često iznenaditi i ostaviti s Marijinim pitanjem ‘Kako će to biti’?, ali i njenim odgovorom: ‘Što god vam rekne, učinite’. Time naš put zadobiva svoj početak i kraj. Tijekom životnog putovanja Marija svijetli putujućem Božjem narodu kao znak pouzdane utjehe“ rekao je biskup Bogdan, dodavši da u svom apostolskom radu Crkva s pravom gleda na Mariju koja je rodila Krista, da se on po Crkvi rodi i raste u srcima vjernika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„U Godini milosrđa Crkva nam daje jasna i konkretna sredstva po kojima se Krist i danas može roditi i nastaniti u srcima vjernika. Živjeti iz žive vjere svoju povezanost i prijateljstvo s Bogom, poput Marije. Ne vezati se grijehom, a pitanje grijeha rješavati u ispovjedaonici. Poput Marije imati inicijativu, aktivno promicati dobro. Potrebno je izaći iz ravnice svog života i poput Blažene Djevice pohitati u gorje gdje se susrećemo s Gospodinom, bližnjima i činiti djela milosrđa. To je bio Marijin put. To je i naš put“ zaključio je biskup Bogdan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U pozdravnoj riječi nadbiskup Puljić rekao je da naslovni ninski biskup, apostolski nuncij Martin Vidović, koji je u Rimu, nije mogao nazočiti svečanosti, pa je biskup koji je nedavno stigao iz Rima predsjedao slavljem. Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović čiji je izaslanik, zadarski župan Stipe Zrilić, sudjelovao na misnom slavlju, kao i ninski gradonačelnik Emil Ćurko. „Kao hodočasnici uz veliki spomen petstoljetnog čašćenja Gospe od Zečeva povezani smo s Marijom kojoj je odani i vjerni puk stoljećima ponavljao ‘Zdravo Marijo milosti puna, Gospodin s tobom…’. To je divna molitvena simfonija koja je stoljećima odlijegala po našim crkvama i svetištima. S tom molitvom umrežujemo se pod Marijinim plaštem i molimo je neka trajno bude s nama“ rekao je mons. Puljić u pozdravnoj riječi. Pjevanje je animirao župni zbor s orguljašicom Krešimirom Zanki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pojava olujnog vjetra i kiše tijekom mise onemogućila je procesiju, no u tome se simbolički može iščitati i znak kako je bilo našim precima koji su doživjeli brojna povijesna, egzistencijalna nevremena koja su pogađala Nin i cijelu domovinu, kakvo je baš bilo i u 16. st. za Gospina ukazanja u Ninu. No svakoj protivštini odoljeli su baš u čvrstoj vjernosti Bogu, Crkvi i Majci Božjoj. Tako je jubilarna 500. godišnjica, koja je u jednom danu sabrala vedrinu sunca najvećim dijelom, a predvečer i prolazne oblake i koju kap kiše kao znak blagoslova, u cijelosti pokazala stvarnost koja čini puninu života, te su sa svećenicima vjernici svih generacija žarko i nepokolebljivo sudjelovali u slavlju i u smiraju do kasnih večernjih sati častili Gospu od Zečeva čineći zavjet u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu ophodeći čudotvorni kip Bogorodice s Djetetom.

Ines Grbić