PISMO PREDSJEDNIKA HBK MUFTIJI AZIZ EF. HASANOVIĆU POVODOM STO GODINA SLUŽBENOG PRIZNANJA ISLAMA U HRVATSKOJ

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, uputio je pismo Muftiji Aziz ef. Hasanoviću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, povodom stote obljetnice pravnog i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj, koja se obilježava ove godine.

U pismu poštovanom muftiji Aziz ef. Hasanoviću nadbiskup Puljić piše:

„Poštovani muftija Aziz ef. Hasanoviću,

Primio sam Vaš poziv za centralnu proslavu u prigodi stote obljetnice službenog priznanja islama u Hrvatskoj, koja će biti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, 27. travnja 2016. godine. Na tu svečanost doći će službena delegacija Hrvatske biskupske konferencije: uzoriti gospodin Josip kardinal Bozanić, zagrebački nadbiskup-metropolit i potpredsjednik HBK, mons. Vlado Košić, sisački biskup i predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i međureligijski dijalog te mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa koji je dobro surađivao s Merhametom, posebice tijekom nedavnog Domovinskog rata.

Koristim prigodu, poštovani muftija Hasanoviću, izraziti iskrene čestitke za ovu veliku obljetnicu kojom se s pravom ponose muslimani u Hrvatskoj. To je osobiti razlog da se s time ponosi i Hrvatski sabor koji je u sklopu tadašnje velike Austro-ugarske carevine donio odluku o priznanju islama kao jedne od službenih religija, 27. travnja 1916. godine. Bio je to za ono vrijeme dalekosežan čin i događaj. U tom vidu Vi ste u nedavnom razgovoru potvrdili i pohvalili visoke standarde Republike Hrvatske “u rješavanju vjerskih i manjinskih prava” te izrazili “spremnost male muslimanske zajednice da bude konstruktivni i integrativni čimbenik društva”. U tom vidu dobro je što će sama proslava obilježavanja ove visoke obljetnice biti ujedno i poruka razumijevanja i međuvjerske tolerancije, ne samo u Hrvatskoj nego i u europskim i svjetskim okvirima. A to nam je u vremenu brojnih i čestih iracionalnih terorističkih događaja potrebno kao zrak i voda.

Čestitam također što će obilježavanje stote obljetnice službenog priznanja islama u Hrvatskoj pratiti ne samo određene kulturne manifestacije (koncerti, izložbe, simpoziji) već i susret muslimanskih lidera Europe s kojega bi se poslala poruka “hrvatskog modela” za rješavanje muslimanskog pitanja. Bit će to dobra prigoda istaknuti “hrvatski model” kao uzor reciprociteta za kršćane u većinskim muslimanskim zemljama. Danas se time ponose Hrvatska i muslimani koji svojim radom i životom izgrađuju Hrvatsku. Čini se kako će proslavi jubilarne obljetnice (1916.-2016.) dati osobiti doprinos “Odbor priznatih stručnjaka u raznim profesijama”, koji se trude pokazati sve ono korisno i dobro što se kroz jedno stoljeće zauzetog rada u zajedništvu s katolicima učinilo na znanstvenom, umjetničkom i športskom polju. Katolička je Crkva u tom vidu na Drugom Vatikanskom saboru dala smjernice svojim vjernicima i potakla ih neka se u odnosu prema muslimanima “iskreno trude zajednički štititi i promicati socijalnu pravdu, ćudoredna dobra, mir i slobodu za sve ljude” (NA 3). Uz čestitke povodom visoke obljetnice društvenog priznanja islama u Hrvatskoj, primite i moje dobre želje da se u suvremenom hrvatskom društvu putem razgovora i suradnje katolika i muslimana čuvaju i promiču duhovna i moralna dobra, kao i socijalne i kulturne vrijednosti koje dvije religije naučavaju. Uz pozdrav i svako dobro od Boga Svemogućega koji svime ravna i upravlja“.

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije