DOGAĐAJI U PRIPRAVI PROSLAVE 500 GODINA UKAZANJA GOSPE OD ZEČEVA U NINU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jubilarnoj proslavi petsto godina od ukazanja Gospe od Zečeva (1516.-2016.) u ponedjeljak 2. svibnja koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović prethodi priprava održavanjem duhovnih i kulturnih događaja u župi sv. Anselma u Ninu. Nin je središnje marijansko svetište Zadarske nadbiskupije pa taj događaj, zbog svog velikog duhovnog, crkvenog i kulturnog blaga koje nosi polutisućljetna marijanska pobožnost u Ninu, predstavlja slavlje za cijelu mjesnu Crkvu, zaključno s proslavom prvog ponedjeljka u svibnju 2017. godine.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U subotu 23. travnja u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu KUD ‘Branimir’ iz Nina i župni zbor sv. Marcele s početkom u 19,00 sati izvode marijanski tamburaški koncert. U nedjelju 24. travnja misno slavlje u 11,30 sati u ninskoj župnoj crkvi predvodi fra Petar Lubina, glavni urednik časopisa ‘Marija’, koji promiče ninsko svetište i štovanje Gospe od Zečeva. U 18,00 sati u župnoj crkvi fra Petar će održati tribinu ‘Gospina ukazanja kroz povijest (općenito) i čašćenje Marije’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U petak 29. travnja nadbiskupijsko Povjerenstvo za pastoral mladih organizira susret mladih Zadarske nadbiskupije koji će okupiti i osobe u zvanju svećenika, redovnika i redovnice rodom iz Ninskog dekanata; to je šesnaest duhovnih zvanja i jedan sjemeništarac. Misno slavlje toga dana je u 18,00 sati u župnoj crkvi sv. Anselma, a nakon mise Put svjetla, sa svijećama sudionika u središtu Nina. U subotu 30. travnja u župnoj crkvi će se održati koncert ‘Klapski pozdrav Gospi’ na kojem sudjeluju klape iz Zadarske nadbiskupije i klapa Panona iz Đakova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Crkvica na otočiću Zečevo, mjesto Gospina ukazanja 1516. g.

U središnju svetkovinu u Ninu kao prijestolnici hrvatske državnosti i crkvenosti uvest će povezanost Marije i bl. Alojzija Stepinca koji se puno utjecao Gospi te je život žrtvovao za hrvatski narod i njegovu slobodu, s 1864 dana tamnice u Lepoglavi i devet godina kućnog pritvora u Krašiću.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U nedjelju 1. svibnja svečano misno slavlje u 18,00 sati u župnoj crkvi predvodi mons. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze, zatim i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom kroz središte mjesta. Nakon procesije, mons. Batelja će održati tribinu o Stepincu i njegovom štovanju Gospe. Želja je ninskog župnika i dekana Bože Barišića ući u Marijin mjesec svibanj moleći zagovor blaženika i Majke Božje u duhu hrvatskog blaženika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U toj prigodi podsjeća se na Stepinčevu molitvu Gospi za Hrvatsku: „Zdravo presveta Djevice i Majko Božja Marijo, moćna zaštitnice naše domovine Hrvatske! …Molimo te usrdno da nam svima uz prijestolje Božanskog Sina isprosiš milost i milosrđe, spasenje i blagoslov, pomoć i zaštitu u svim pogibeljima i nevoljama. Ti si kraljica i majka milosrđa, pomoćnica kršćana i tješiteljica žalosnih. Zato ti iskazujemo svoje djetinje pouzdanje kako ti je naš narod vazda kroz vjekove iskazivao. Tvojoj majčinskoj zaštiti preporučujemo svoje duhovne i svjetovne poglavare, cijelu našu domovinu i cijeli naš narod u ovim teškim vremenima kušnja. Izmoli nam svima vjernost u katoličkoj vjeri, da u krilu svete Crkve provodimo dane u miru i bez straha, u blagostanju i poštenju i tako zavrijedimo doći do vječnog života, da slavimo trojedinog Boga uvijeke. Amen“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Stepinac je nastojao da se marijanska svetišta u Hrvatskoj što bolje urede i podignu na veću razinu. Upravo je na Stepinčev poticaj uređena kalvarija s postajama križnog puta u Mariji Bistrici. To je svetište nazvao „velikim moralnim kapitalom koje bi moglo igrati veliku ulogu u moralnom preporodu naroda“. Na velikom hodočašću uz proslavu jubileja, trinaest stoljeća pokrštenja Hrvata i njihove veze sa Svetom Stolicom, u srpnju 1940. g. Stepinac je u Mariji Bistrici posvetio hrvatski narod Majci Božjoj da ga štiti. Te je godine priredio i tri marijanska kongresa: u Glogovnici, Kloštru Podravskom i Svetoj Mariji Okićkoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, kad se nije smio kretati po Zagrebačkoj nadbiskupiji, u listopadu je svakog dana u drugoj crkvi pred izloženim Presvetim molio tri otajstva krunice za mir u svijetu i obraćenje grešnika. Inače je izricao zaziv Majko Božja, pomozi mi, Pomoćnice kršćana, Utočište grešnika, moli za nas, Sveta Bogorodice, moli za nas. U sve svoje tri duhovne oporuke spomenuo je Mariju, napisavši da je Bog Crkvi kao obitelji dao majku, Majku svih nas, a onaj tko je časti sličan je onomu tko sakuplja blago. Za svog studija u Rimu često je molio u bazilici Svete Marije Velike gdje je 1930. g. slavio i svoju mladu misu. O Mariji je često propovijedao, poticao je molitvu krunice i preveo knjižicu francuskog dominikanca ‘Krunica kao razmatranje i usmena molitva’. Za vrijeme sužanjstva u Krašiću župniku Josipu Vranekoviću je rekao: „Bog mi je dao tu milost, da u životu od mladosti nikada nisam zapustio pobožnost Blaženoj Djevici. Primio sam milost da od ranog djetinjstva štujem Bogorodicu!“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Svibanjska procesija lađama na Zečevo

Središnja proslava zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva i 500. obljetnice ukazanja je u ponedjeljak 2. svibnja: mise su u 6.00, 7.30 i 8.30 sati. Misno slavlje u 11,00 sati i potom procesiju kroz mjesto predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Središnje misno slavlje u 18,00 sati, potom i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom, predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH. U ninskom svetištu u danima te proslave vjernici mogu dobiti potpuni oprost uz ispovijed, pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U utorak 3. svibnja u 19,00 sati u župnoj dvorani će se održati znanstveni kolokvij o Ninskoj biskupiji i čašćenju Gospe na ninskom području koji priređuje mr. don Zdenko Dundović, predsjednik Društva za povjesnicu ‘Zmajević’ Zadarske nadbiskupije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ispraćaj procesije s lađama na Gospinom mulu

U srijedu 4. svibnja o. Jozo Milanović, OSB, iz benediktinskog samstana na Ćokovcu, predvodi misno slavlje u 18,00 sati u župnoj crkvi, a potom susret djece, priredbu dječjeg zbora iz Tkona i uskrsnu pobožnost na Gospinom mulu u Ninu, s kojega Gospin kip kreće u procesiji lađama morem na otočić Zečevo. Želja je u uskrsnom vremenu povezati slavlje Gospe od Zečeva, da se u ambijentu Gospinog mula u ninskoj uvali kao na Galilejskom jezeru puk poveže s evanđeljem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Dan Prikazanja Gospe na Zečevu u četvrtak 5. svibnja u 6,00 sati iz župne crkve prema Zečevu nakon primljenog blagoslova od strane župnika pješice kreću hodočasnici, a u 9,00 sati kreće hodočašće vjernika u procesiji lađama s Gospinog mula u Ninu na otočić Zečevo, gdje se u 11,00 sati slavi misa. Toga dana na svetkovinu Uzašašća misno slavlje u crkvi sv. Anselma u Ninu je u 19,00 sati, potom i ophod sa svijećama i Gospinim kipom, kad se inače obavlja završna procesija s kipom Gospe od Zečeva.

Ninski župnik Barišić poziva svećenike da s vjernicima hodočaste u Nin i obogate ta slavlja te budu dionici milosti te velike obljetnice koja je Božji i Marijin dar cijeloj Crkvi.

Ines Grbić