TRIBINA ’40 DANA ZA ŽIVOT’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Povodom završetka treće zadarske kampanje inicijative “40 dana za život” održane u korizmi ispred Opće bolncie Zadar, u ponedjeljak 21. ožujka u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru o temi ‘Kad počinje i završava život’ izlagao je specijalist ginekolog i opstetičar, Tvrtko  Kovačević, djelatan u bolnici u  Virovitici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuvši da obavlja najljepši posao na svijetu, sa žalošću je ustvrdio da je zbog mnogih postupaka protivnih životu taj posao obojan i crnilom. Dr. Kovačević pak želi svjedočiti živitom, ne promičući tamu i mrak. „Nisam kao osoba jedan na poslu, drugi u obitelji, treći u kući. Radim trideset godina i puno je pozitivnog učinjeno u prilog poštovanja života“ rekao je dr. Kovačević, ističući da je čovjek stvaralačko biće, a roditeljstvo najveće stvaralaštvo dostupno čovjeku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Svaki život je najveći dar i vrijednost. U trenutku začeća sve je definirano. Taj trenutak je najveća kreacija dostupna čovjeku. U trenutku oplodnje je sve započelo, to je čudo. Dajući sebe u ljubavi, kreiraš neponovljivu osobu. Život je najveća kreacija dostupna čovjeku. Stvaralaštvo nam je dano. Najveća kreacija počinje iz dijelića tijela“ istaknuo je dr. Kovačević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Porodio je deset tisuća djece u dvadeset godina rada, i najveće zadovoljstvo mu je kad vidi i susretne djecu koji je porodio, na ulici, u crkvi. Istaknuo je da se nije lagano ‘boriti’ s kolegama liječnicima kojima život ne znači, biti liječnik sa savješću i prizivom savjesti, ali i ukazao na pozitivan trend da kod njega na odjelu bolnice u Virovitici nakon dvadeset godina više nitko od kolega ne radi pobačaj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prije dvadeset godina u Virovitici se rađalo 1300 djece godišnje, a bilo je dvostruko više pobačaja. Sad se rodi 700 djece godišnje u Virovitici, a učini se između 20 i 30 pobačaja, što je veliki pad u odnosu na prošla vremena. Svjedoči o porastu svijesti kod žena i u društvu u prilog vrijednosti života. „Iako je broj pobačaja pao više od deset puta zadnjih deset godina, živimo u kultu banaliziranja ljudskog života. To se širi i na treću životnu dob, zagovorom eutanazije. Napalo se najosjetljiviji dio života, početak i kraj života“ upozorio je dr. Kovačević, poželjevši da se ljudi ne poigravaju s onim što je najveće, a to je život, te da budu odgovorni prema sebi, drugome i prema životu kao daru, jer je ljudsko dostojanstvo nepovredivo.

Ines Grbić