SUSRET ZADARSKOG NADBISKUPA S MLADIMA DEKANATA ZADAR – ZAPAD

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić u ponedjeljak 14. ožujka u katedrali sv. Stošije u Zadru susreo je ovogodišnje krizmanike iz devet župa dekanata Zadar-Zapad predvođenih njihovim župnicima. Prigodni nagovor mladima održao je mr. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Mladi se žele natjecati, pobijediti, na raznim natjecanjima i tzv. reality showima pokazuju svoje talente. Dobro je koristiti svoje talente, ali je loše kad se dogodi da mladi budu zaslijepljeni svjetlima pozornice koja im priječe da vide bližnjega. Loša je slava koja zatvara čovjeka i čini ga egoističnim u odnosu prema drugome“ upozorio je Sorić, dodavši kako današnji mentalitet svijeta voli pozornicu, ‘daske koje život znače’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mediji mnoge nazivaju zvijezdama, i čovjek je u svakodevici prihvatio taj termin za nekoga tko se pojavi na televiziji. „Kad bi nestalo struje, blještavila, što bi se dogodilo s našim tzv. idolima, zaslijepljenima sebičnošću? Bolje bismo vidjeli drugoga, čovjeka, bez maske. Onoga koga je Bog stvorio i stavio pored nas“ rekao je Sorić, potaknuvši mlade da pohode svoje bake i djedove, da im pomognu u njihovoj starosti, da razgovaraju s članovima svoje obitelji i ostvaruju žive susrete, što mogu i sami usporediti s obzirom na vrijeme koje provode za facebookom i s bližnjima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Godinom milosrđa papa Franjo želi isključiti struju blještavila i prividnog svjetla i pokazati da postoji čovjek: gladan, žedan, tuđinac, sve što inače ne vidmo od blještavila ovog svijeta. Postoje oni koji nisu na pozornici svijeta, nego na margini. Svijet koji postoji i kad su svjetla pozornice ugašena“ istaknuo je Sorić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naglasio je dva važna papina poticaja: ne zaboraviti i ponovno otkriti potrebne u prividnosti svijeta; ponovno otkriti ono preko i pokraj čega smo olako prošli. „Zaboravljamo na nemoćne, gladne, utamničene, koje svijet odbacuje. Pozvani smo činiti duhovna i tjelesna djela milosrđa u obitelji i mjestu gdje živimo. Lijepo je činiti dobro nekome drugome.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blaženije je davati nego primati. U čovjeku postoji nagon sreće kad čini dobro drugome. Lijepo je činiti milosrđe za drugoga“ rekao je Sorić, dodavši kako su sveci činili upravo djela milosrđa. „Postoji jedan i jedini stvarni reality show – to je život. U njemu nema producenta, namještanja pobjednika i gubitnika. Tu je Bog jedini sudac, a igra se živi tako da se živi po djelima milosrđa. Hajdemo se prijaviti u tu igru i obaviti taj zadatak Bogu na slavu“ potaknuo je Sorić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Don Dario Tičić, župnik Uznesenja BDM na Belafuži, rekao je da se u Crkvi od davnina narod okupljao oko svog biskupa u katedrali u korizmeno vrijeme. Opisao je povijest zadarske katedrale koja je u 11./12. st. izgrađena na temeljima ranokšćanske bazilike iz 4. st. Današnja katedrala nosi naziv manja bazilika, što je naziv koji papa posebno dodjeljuje, u priznanju starosti i povijesnom značaju neke drevne crkve. Katedrala je mjesto zajedništva te je i taj susret mladih s nadbiskupom očitovanje zajedništva i povezanosti s biskupom u katedrali kao majkom svih župnih crkava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Župnik katedrale Josip Radojica Pinčić istaknuo je da su mladi budućnost Crkve i naroda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vikar za pastoral Zadarske nadbiskupije don Igor Ikić, župnik župe Bezgrešno začeće na Puntamici, zahvalio je vjeroučiteljima i svima koji prate mlade te poručio: „Surađujmo s Duhom Svetim! Bez njega nećemo uspjeti na sajmištu svijeta“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U obraćanju mladima, nadbiskup Puljić im je zahvalio na dolasku u tako velikom broju. Podsjetio je na susrete mladih sa sv. Ivanom Pavlom II. Upravo on je pokrenuo svjetske susrete mladih. „Živo je želio biti s mladima, dijeliti njihovu muku, nade, ali i upozoravati. U mladima buditi želju da upoznaju Isusa, njihovog jedinog i pravog prijatelja“ rekao je mons. Puljć, istaknuvši da je vjeronauk pomoć mladima da otkriju i bolje upoznaju prijatelja Isusa koji vodi brigu o nama, našem životu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poželio je da nadolazeći Veliki tjedan ne prođe bez živog događaja i susreta s Bogom, iskustva da smo se s Isusom zaista susreli.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA