MISNO SLAVLJE U KATEDRALI SV. STOŠIJE ZA SUDIONIKE EUROPSKOG SUSRETA MISIJSKIH ANIMATORA DJECE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crkva je po naravi misionarska, misije su njena trajna i aktualna stvarnost, poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi misnog slavlja koje je predvodio u ponedjeljak 7. ožujka u katedrali sv. Stošije u Zadru na kojem su sudjelovali sudionici Europskog susreta misijskih animatora djece koji se do 9. ožujka održava u Zadru. Suslavili su vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, don Mladen Kačan, povjerenik za misije Zadarske nadbiskupije te svećenici sudionici susreta, kao i nekoliko zadarskih svećenika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Susret europskih misijskih animatora svjedoči bogatstvo duha služenja, misionarenja i potiče da razmišljamo o otajstvu Crkve, bogatstvu koje Katolička Crkva pruža svim ljudima. Biti katolik ne znači samo ne biti pripadnik neke druge religije, nego podrazumijeva biti katolik u različitosti, biti jedno i zajedno u različitosti. To bogatstvo očituje taj susret okupljanjem oko oltara predstavnika iz različitih naroda Europe i šire. Pružaju nam otajstvo i osjećaj kako je lijepo biti članom takvog zajedništva, članom velikog otajstva Crkve koju nam je Isus ostavio, u kojoj živimo, od koje živimo i s kojom se ponosimo“ istaknuo je mons. Puljić, zahvalivši svim misionarima diljem svijeta koji svojim svjedočkim i mučeničkim življenjem do sadašnjih dana, do polaganja i vlastitog života smrću, izgrađuju, oplođuju i šire otajstvo Crkve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadbiskup je izrazio priznanje misijskoj animaciji u svijetu, navodeći četiri Papinska misijska djela koje ima Kongregacija za evangelizaciju naroda. To su Djelo za širenje vjere, nastalo u Lyonu 1822. g., kojem je svrha poticati kršćane da molitvom, žrtvom i novčano pomažu širenje vjere u misijama (Misijska nedjelja). I Djelo Svetog djetinjstva nastalo je u Francuskoj 1843. g., s nakanom promicanja misijske svijesti djece, što se osobito upriliči uz Bogojavljenje. To je Djelo u Hrvatskoj bilo nazočno već 1882. g. u Dubrovniku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Svrha Djela sv. Petra apostola nastalog u Francuskoj 1889. g. je odgoj i školovanje svećenika u misijskim područjima. Misijska unija nastala u Italiji 1916. g. ima za cilj da svećenici, redovnici i redovnice te drugi članovi Božjeg naroda budu misijski usmjereni. Ta Kongregacija ima i sveučilište u Rimu ‘Urbaniana’ s različitim institutima, fakultetima te brojnim institutima diljem svijeta, kao i svoju novinsku agenciju Fides s dnevnim biltenom vijesti na svjetskim jezicima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Bogu hvala što je održan Drugi Vatikanski sabor koji je izdao konkretne pastoralne smjernice i osobito dekretom o misijama, Ad gentes, otvorio nove horizonte. Posvijestio je još više odgovornost mjesnih biskupija, uveo mogućnost slanja svećenika, redovnika, laika i obitelji u misijske krajeve, potaknuo stvaranje misionarskih društava na nacionalnoj i međunarodnoj razini kao pomoć u evangelizaciji svijeta. To su temelji za misijsku aktivnost kao trajnu i aktualnu stvarnost Crkve, osobito u mjestima nekadašnjih kršćanskih područja zapadnog svijeta, gdje zbog vjerske ravnodušnosti izgleda kao da Bog iščezava, a živi se i radi kao da Boga nema“ rekao je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjetio je kako je sv. Ivan Pavao II. prigodom 25. obljetnice koncilskog dekreta Ad Gentes, 1990. g. objavio encikliku ‘Redemptoris Missio’ o trajnoj vrijednosti misijske naredbe, gdje je napisao kako treba upregnuti sve crkvene snage u smjeru nove evangelizacije i misija ad gentes. Nitko od Kristovih vjernika, nijedna od crkvenih ustanova ne može izmaknuti toj najvišoj dužnosti, naviještati Krista svim narodima svijeta. „Neka susret Europskih misijskih animatora djece probudi u svima nama svijest o misijskom poslanju Crkve. Zahvaljujem organizatorima što su odlučili prvi put održati svoj susret izvan Luxemburga, i to u Zadru, u Hrvatskoj“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadbiskup je istaknuo kako je Drugi Vatikanski Sabor ostavio dojam o Katoličkoj Crkvi, sabranoj u Rimu iz svih dijelova svijeta, kako nadilazi nacionalne i europske okvire. Ona je sveopća zajednica Božjeg naroda. Uz primat Božje Riječi, na Saboru je naglašena važnost ekumenizma i misionarskog duha i potaknut dijalog s drugim religijama i kulturama svijeta. „Budući da je sve to prouzročilo velike promjene u samoj Crkvi, neki je sudionik Sabora usporedio te promjene s malim zemljotresom. Ali ne s onim koji razara i uništava, nego s potresom uskrsne zore kad je ispod odvaljenog kamena Gospodin ustao. Crkva je na Saboru rekla u što vjeruje i što misli o sebi. Ali je kazala i što misli o svijetu koji bježi od Boga i kojem treba navijestiti Kristovo evanđelje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O tomu je osobito progovorila u dekretu o misijskoj djelatnosti Crkve Ad Gentes (7. prosinca 1965.) koji je najveći između devet objavljenih dekreta. U njemu su izložena doktrinarna načela i objašnjena suradnja i misijska djelatnost“ rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da je stvaranje dekreta dugo trajalo. Imalo je sedam redakcija. „Ali glasovanje je bilo vrlo povoljno: 2 394 su glasovala za, a samo pet protiv. Nijedan drugi saborski dokument nije imao takvu jednoglasnost. Biskupi su u dekretu progovorili o misijama, o Očevoj zamisli spašavanja ljudi po Isusu, konačnom proroku i jedinom Otkupitelju čovjeka. A Crkva kao Kristovo produljeno utjelovljenje u vremenu ‘po naravi je misionarska’ (AG 2) i valja joj biti i ostati u takvom misionarskom stanju“ poručio je zadarski nadbiskup. Podsjetio je i kako je 2007. g. bio domaćin Djelu svetog djetinjstva u Dubrovniku kad je održana četvrta Konferencija Papinskih djela svetog Djetinjstva zemalja Mediterana i istočne Europe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Misno slavlje pjevanjem su obogatili zadarski sjemeništarci Zmajevića i župni zbor mladih katedrale sv. Stošije, a u tamburaškoj pratnji sjemeništaraca, radi stranih sudionika, pjevali su i pjesme na engleskom jeziku.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA