PEPELNICA U KATEDRALI SV. STOŠIJE U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na Pepelnicu u srijedu 10. veljače, misno slavlje i obred pepeljanja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Vid korizme je vojevanje protiv zlih nagnuća, rekao je nadbiskup u propovijedi, istaknuvši da se uzdržljivošću treba naoružati za borbu protiv duha zloće.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„U borbi se treba oboružati postom i molitvom. Zbog toga je korizma osobito vrijeme kušnje i borbe, poput Kristove u pustinji, gdje ga je zloduh kušao četrdeset dana. Ili teške borbe u Getsemanskom vrtu, kad je Krist radikalno otklonio napast Zloga i prihvatio volju Očevu. Prije toga, ljudskim riječima je rekao, ‘Oče, ako možeš, otkloni ovaj kalež’. A kad je vidio da je to volja Očeva, potpuno se predao. Zato je radikalnim opredjeljenjem prihvatio križ i ispunio volju Očevu“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tragove duhovnog boja protiv grijeha i Zloga osjećamo u svijetu u različitim izdanjima, upozorio je mons. Puljić. Ta borba traži budnost, a korizma podsjeća da se u njoj vjernici služe oružjem molitve, posta i pokore. „Na tom putu, ujedinjeni s Kristom, i mi smo kadri dobrotom oduprijeti se Zlu, istinom pobjeđivati laži te ljubavlju nadvladati zlo i mržnju koja se sve više širi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ljubav o kojoj govori Krist mora se pretvoriti u konkretne geste naše naklonosti prema potrebnima i siromašnima. Svake godine na početku korizme stiže nam takav poticaj i poziv. No, nije smisao da se u korizmenom vremenu odjedanput pretvorimo u socijalno društvo koje pruža pomoć i usluge. To je bit našeg poslanja koje traje cijelu godinu, a u korizmi je samo intenzivnije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jer, bio sam gladan, i nahranili ste me. Bio sam žedan i napojili ste me, utamničen i pohodili ste me. To će biti prepoznatljivi znak onoga dana, kada licem u lice susretnemo Gospodina, a on nas upita – jeste li me prepoznali dok sam hodao zemljom“ rekao je nadbiskup. Poželio je da nas biblijski tekstovi korizme rasvijetle i pouče kakvo neizmjerno blago Božje riječi treba pohraniti u našim srcima, da urodi plodom, te s tim blagom krenemo na korizmeni put molitve, pokore i dobrih djela u korist braće u potrebi. Uvijek je aktualan Isusov poziv, ‘Ako me tko želi slijediti, neka se odrekne samog sebe, uzme svoj križ i ide za mnom’, rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz taj poziv radikalnog nasljedovanja, liturgija nudi i obred posipanja pepelom. „Pun je dubokog značenja i pomaže shvatiti opomenu proroka Joela, kako izvanjskim činima i obredima mora odgovarati iskrenost duše i usklađenost naših čina. Čemu koristi čin pranja haljina, ako srce ostaje daleko od Gospodina. Zbog toga je neophodno vratiti se Gospodinu, raskajana i ponizna srca, kako bi se steklo njegovo milosrđe. Svjestan svoje grešnosti, vjernik čitavim bićem moli Božje oproštenje i želi povratak radosti i nade“ istaknuo je nadbiskup, podsjetivši da pripjevni psalam na pepelnicu izražava želju čovjeka da nam se Gospodin smiluje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Što ima ljepše i bolje, nego da to Gospodin učini. On to čini, jer je njegovo srce veliko. Milosrdno srce koje prašta i zaboravlja, ali od nas traži gestu, gestu skromnosti, poniznosti, vapaja i molitve. Nije to veliki napor, ali nekad je jako veliki i težak. Treba malo odvažnosti, skromnosti i molitve, ‘Smiluj nam se, Gospodine’. I Bog će pokazati svoje veliko srce koje je uistinu milosrdno, prašta i zaboravlja“ rekao je nadbiskup, tragom navještaja istaknuvši da i Pavao zna kako nije jednostavno da čovjek klekne, zamoli oproštenje, krene drugim putem i izmiri se s Bogom. Zato kaže Korinćanima, ‘Zaklinjem vas, izmirite se s Bogom. Jer, ovo je vrijeme spasenja, ovo je vrijeme milosti’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Neka nam ta rečenica bude moto svetog korizmenog vremena. Ovo je milosno i vrijeme spasenja. Darovano nam je sada, u našim je rukama naše spasenje i naše otkupljenje“ potaknuo je propovjednik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podsjetio je kako su se prema starom rimskom običaju, na pepelnicu vjernici kao hodočasnici zaustavljali na postaji gdje je pokopan mučenik koji je ugrađen u temelje rimske Crkve. Pred njegovim svetim ostacima slavila se misa i pjevale litanije Svih svetih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Na taj način htjelo se pokazati da nismo sami. Povezani smo s onima koji su prije nas hodali zemljom, sada su spašeni, otkupljeni i zato im se molimo. I pape su se uključivali u tu procesiju. Obično bi otvarali razdoblje korizme procesijom pokajanja na brežuljku Aventinu, nakon čega bi slijedila misa u crkvi sv. Sabine u Rimu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prisjećanje na svjedočanstvo svetih mučenika poticaj je kršćanima da obnove svoje opredjeljenje za Krista. Oni su mogli, mogu i ja. Oni su svjedočili, mogu i ja. Zato su mučenici štovani u Crkvi i osobiti su zagovornici nama koji smo na putu“ poručio je nadbiskup Puljić.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA