SUSRET ZADARSKOG NADBISKUPA PULJIĆA SA ZADARSKIM ŽUPANOM I GRADONAČELNIKOM

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je vijećnice Zadarske županije i Grada Zadra u četvrtak 17. prosinca gdje je ostvario tradicionalni božićni susret sa županom Zadarske županije Stipom Zrilićem i gradonačelnikom Grada Zadra Božidarom Kalmetom i njihovim suradnicima. Mons. Puljić je zahvalio objema institucijama na suradnji i doprinosu kojeg daju u tropletu Županija, Grad i Nadbiskupija u radu za socijalne potrebe građana kao i za pobuđenu pozitivnu razvojnu perspektivu s kojom je upoznat na susretima.

F1 GradŽupan Zrilić je istaknuo da je trenutno u županiji više zaposlenih nego li je to bilo u najuspješnijoj 2008. g. Naime, u županiji je rast bio do 2008. g., od 2009. do 2013. g. silazna putanja, a zadnje dvije godine ostvaren je rast, 2014. g. rast od 3,5 %.

F Župan„Gospodarstvo se stabiliziralo. Usprkos smanjenom doprinosu županijskom proračunu zbog uzimanja državne središnjice, imamo stabilno financijsko stanje i imat ćemo stabilnu 2016. godinu. Nismo imali afera, u poslu smo strogi i racionalni“ rekao je župan Zrilić, navodeći i primjere u prilog gospodarskom jačanju. Zadarskoj županiji je važan program ruralnog razvoja, u čemu je državi na raspolaganju 330 milijuna eura godišnje za osmišljene razvojne projekte. Raste marikulutra, uzgoj ribe. U Zadarskoj županiji se ostvaruje 62 % uzgoja ribe u cijeloj Hrvatskoj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Prepoznali smo značaj investicije poduzeća Cro Maris koje je prije nekoliko godina tražilo podršku Županije, a sada ostvaruje tristo milijuna kuna prometa i zapošljava tristo ljudi. Raste i metaloprerađivačka industrija. Sto pedeset milijuna eura uloženo je u dobivanje energije od vjetra. Centar za otpad će se raditi u Biljanima, to je investicija od 385 milijuna kuna“ rekao je župan Zrilić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Istaknuo je suradnju s nekoliko regija u Europi, poput Južnomoravske regije u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj. Značajnim se smatra pitanje teritorijalnog ustroja zemlje, a župan smatra da je strateško pitanje u Hrvatskoj razvoj gospodarstva i rješenje velikog duga države.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Nema općevrijedećeg modela u Europi glede županija. Npr. u Francuskoj je velik broj malih općina. To se može riješiti kroz nadležnosti i sustav u kojem ne moraju biti profesionalci. Europa šest mjeseci onemogućuje izdavanje svojih sredstava kad se dogodi teritorijalni preustroj u nekoj zemlji“ rekao je župan Zrilić. Izrazio je zadovoljstvo s ostvarenih jedanaest milijuna noćenja ove godine u Županiji spomenuvši i dvadesetu godišnjicu djelovanja zadarske Turističke zajednice. Prihodi od turizma rastu a sezona se proširila na lipanj i rujan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od strane Županije upućena je inicijativa da Nadbiskupija doprinese boljoj organizacijskoj ponudi hodočasničkog i vjerskog turizma, za što postoji zanimanje posjetitelja a Zadar raspolaže značajnom kulturnom baštinom koja treba sustavniju i snažniju predstavljenost svijetu. Trenutno je otvoren natječaj kojim se dodjeljuje 380 milijuna kuna za inicijative razvoja kulturne baštine u cijeloj Hrvatskoj, čemu su se s projektima za dobro cijele zajednice već odazvale pojedine biskupije. Taj novac nije veliki iznos, s obzirom na potrebe u cijeloj državi; tko prije ponudi zanimljive i općekorisne projekte, dobit će sredstva za njihovu realizaciju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kako bi Županija priredila tehničku dokumentaciju i strateški sistematizirala aktivnosti s tim u svezi, potrebna je suradnja i predstavnika Nadbiskupije. Mons. Puljić je istaknuo potrebu dovršetka obnove uređenja značajnog arhitektonskog romaničkog bisera, crkve sv. Krševana u središtu grada koja je izvrstan prostor za održavanje kulturnih manifestacija, izložbi, koncerata i slično. Također, rijetka dragocjenost, zbirka Biblija Zadarske nadbiskupije koju je ostvario zadarski nadbiskup Marijan Oblak, sadrži 1800 primjeraka Biblije iz svih naroda i na brojnim jezicima svijeta, a treba prostor za svoj stalni postav i javnu izloženost posjetiteljima. Ima mjesta i za jaču međunarodnu afirmaciju svetišta sv. Šime u Zadru. To su moguće točke suradnje u apliciranju za sredstva iz europskih fondova koji novčano žele podržati značajne kulturne projekte. Među izdvajanjima za socijalne projekte, Županija u suradnji s caritasom pomaže i ranu prevenciju djece s određenim potrebama što im pomaže izbjeći kasnije poteškoće u rastu i školovanju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na susretu je zadarski župan Zrilić solidarno uručio novčani prilog Zadarskoj nadbiskupji, kao i za potrebe hrvatske zajednice u Kotoru i Perastu, zaljevu svetaca odakle je i sv. Leopold Bogdan Mandić koji je tri godine djelovao u Zadru. Osobito se štuje u crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru baš u blizini zgrade Županije, a u sklopu koje je nekad bio kapucinski samostan gdje je Mandić živio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U prilog podrške standardu građana, Poglavarstvo Grada Zadra je pred nadbiskupa iznijelo podatak da Grad nije povećao izdatke za građane koje se tiču nadležnosti poslova javnih poduzeća. Veliko je ulaganje Grada u predškolski odgoj, zaposleno je gotovo tristo teta u vrtiću čiju plaću osigurava gradski proračun. Roditelji plaćaju mjesečni iznos za vrtić 700 kn, a u vremenu velikih lista za mjesto u vrtiću, gradonačelnik Kalmeta je sa zadovoljstvom istaknuo da u Zadru sva djeca imaju mjesto za pohađati vrtić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grad podržava i djelovanje oko stotinu sportskih klubova koji su u službi razvoja djece i mladih te osigurava plaću za dvadeset i četiri sportska trenera. Ove je godine u gradu Zadru tri tisuće više zaposlenih u odnosu na prošlu godinu, a tri i pol tisuće je nezaposlenih. Na oba susreta nadbiskup, župan i gradonačelnik razmijenili su prigodne darove i blagdanske čestitke.

Ines Grbić