PREDSTAVLJENO DRUŠTVO ZA POVJESNICU ZADARSKE NADBISKUPIJE ‘ZMAJEVIĆ’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Društvo za povjesnicu Zadarske nadbiskupije ‘Zmajević’ u srijedu 25. studenog u dvorani sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru predstavio je predsjednik tog društva mr. don Zdenko Dundović. To je društvo nova znanstveno-kulturna inicijativa u životu mjesne Crkve koja će okupljati stručnjake u istraživanju i obradi istaknutih pojedinaca, ustanova i institucija iz života drevne Zadarske nadbiskupije. Time će se ujedno pokazati kako su njeni pastiri i puk odolijevali raznim i teškim okolnostima tijekom crkveno-društvene povijesti hrvatskog naroda na zadarskom području.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema članku 12. Statuta Društva, njegov cilj je „okupljanje osoba koje potiču i promiču zaštitu i očuvanje materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara, kulturnih krajolika, potiču i obavljaju istraživanje prošlosti, arheologije, povijest umjetnosti i geografije Zadarske nadbiskupije, uključujući povijesne Ninske i Biogradsku biskupiju, te potiču prikupljanje relevantnih izvora i objavljivanje radova vezanih uz te teme, sukladno posebnim propisima“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dundović je rekao da će Društvo obavljati i druge djelatnosti, predstavljati nova izdanja koja se tiču povijesti Zadarske nadbiskupije kao i istraživanje njenog Arhiva. Arhivist Zadarske nadbiskupije Oliver Modrić u suradnji s Državnim arhivom u Zadru zadnjih mjeseci uređuje dokumente Ninske biskupije te je Dundović najavio da će se, prema odluci Društva, 2017. g. održati veliki međunarodni skup o povijesti Ninske biskupije. Poželio je da zagovor pastira Vicka Zmajevića prati rad Društva koje nosi njegovo ime i znak je novog početka u promatranju povjesnice nadbiskupije, sretan što je to prigoda za doći do novih vrijednih spoznaja o njenoj povijesti. U želji da Bog blagoslovi rad i zauzetost svih članova, zainteresirani koji se znanstveno bave poviješću i drugim društvenim znanostima pozvani su pridružiti se članstvu Društva ispunjavanjem pristupnice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dundović je zahvalio Bogu da je došlo do ideje o začetku tog Društva, koja je dijelom nastala i u prigodi predstavljanja Vodiča arhiva zadarske nadbiskupije 20. rujna 2013. g. u Zadru. Dodatni povod je bilo predstavljanje drugog sveska Zbornika ‘Sedamnaest stoljeća Zadarske Crkve II.’, 25. studenog 2013. g., također u zadarskom sjemeništu. Na sjednici Svećeničkog vijeća Zadarske nadbiskupije, nadbiskup Želimir Puljić ideju za osnivanjem Društva je i službeno izložio, upitavši je li to potrebno i moguće. Dobio je podršku svećenika za taj poticaj te su na tom sastanku svećenici Dundoviću povjerili odgovornu zadaću predsjednika Društva. Pokorovitelj Društva je mjesni ordinarij. Na njegovom predstavljanju mons. Puljić je rekao da takvo Društvo već imaju neke biskupije. Poželio im je blagoslov i uspjeh rekavši da u Arhivu nadbiskupije znanstvenike čeka puno materijala da ga istraže i objave široj javnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dundović je predstavio i vodstvo Društva. Na sjednici osnivačke skupštine 5. prosinca 2014. g. jednoglasno je donesena odluka o izboru predsjednika, dopredsjednika, tajnika te članova Upravnog i Nadzornog odbora. Za mandatno razdoblje od 5. prosinca 2014. do 5. prosinca 2018. g. u upravu Društva izabrani su: mr. don Zdenko Dundović, predsjednik udruge, skupštine i upravnog odbora; prof. dr. Josip Faričić, dopredsjednik; doc. dr. Ana Mišković, tajnica; prof. Ante Gverić, rizničar; članovi Upravnog odbora dr. Dado Oršolić, prof. dr. Serđo Dokoza i prof. dr. Ante Bralić; članovi Nadzornog odbora prof. dr. Stijepo Obad, prof. dr. Jadranka Neralić, dr. Grozdana Franov Živković, dr. Valentina Zovko i doc. dr. Zlatko Begonja; dr. Radomir Jurić, likvidator. Mons. dr. Eduard Peričić i mons. dr. Pavao Kero, kao vrijedni dugogodišnji istraživači raznih aspekata povijesti Zadarske nadbiskupije, imenovani su počasnim članovima Društva za povjesnicu ‘Zmajević’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Društvo je predstavljeno u sklopu manifestacije ‘Krševanovi dani kršćanske kulture’ koju organiziraju Zadarska nadbiskupija i Sveučilište u Zadru, a tijekom večeri kad je predstavljena i knjiga ‘Izabrana djela nadbiskupa Vicka Zmajevića’ autora dr. don Vinka Kraljevića.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA