ZATON: DUHOVNO-REKREATIVNI ODMOR MLADIH ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUspješna suradnja koja djeci iz Slavonije omogućuje ljetovanje na moru ostvarena je između Zadarske i Đakovačko-osječke nadbiskupije. U župnoj kući u župi Rođenja BDM u Zatonu od utorka 30. lipnja tjedan dana borave djece iz župe Petrijevci na duhovno-rekreativnom odmoru predvođeni svojim župnikom. Župna kuća nalazi se u središtu mjesta, udaljena je nekoliko stotina metara od poznatog i atraktivnog turističkog naselja Zaton koje pohode turisti iz cijelog svijeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOdgovorni iz Đakovačko-osječke nadbiskupije zahvaljuju TN-u Zaton što djeci koja ljetuju omogućuju besplatan ulaz u kamp gdje je plaža, jer se ulaz u to naselje inače plaća. Kamp TN-a Zaton nudi brojne ljetne sadržaje, a odgovorni zahvaljuju i upravi Turističke zajednice Zaton koja za djecu organizira i izlet brodom od Zatona do Zadra. Svake godine tijekom ljeta u kući boravi jedanaest skupina djece predvođenih župnikom ili kapelanom. U svakoj skupini je između četrdeset i pedeset djece.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrva skupina dođe u Zaton prvog utorka po završetku škole, skupine se u svom boravku izmjenjuju utorkom. U teškoj ekonomskoj situaciji mnogima je to jedina mogućnost da dođu na more. Uz prilog koji djeci daju roditelji, boravak finacira župa odakle djeca dođe i Đakovačko-osječka nadbiskupija. U Zatonu borave djeca koja su inače aktivna i redovito se okupljaju u svojim župama, te im je to ljetovanje svojevrsna nagrada za marljivi župni angažman. Prevladavaju osmoškolci, no ima i srednjoškolaca, to su ministranti, mladi iz župnih zborova, čitači, animatori. Svaki dan djeca započinju jutarnjom misom koju u obližnjoj župnoj crkvi Rođenja BDM, odmah preko puta kuće gdje borave, predslavi župnik koji predvodi skupinu djece. Predvečer u dvorištu zajednički mole krunicu. Animatori održe prigodne kateheze,  odmor i duhovnu rekreaciju zajedništva čine igra, molitva, razgovori. Sve je detaljno uređeno: djeca se cirkularno izmjenjuju, po regijama Nadbiskupije i prijavljuju u Pastoralni centar Đakovačko-osječke nadbiskupije koja im organizira i prijevoz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU kući borave slavonske domaćice i kuharice Anđa Stipanović, Ana Vargić, Marija Lazar i Josipa Kojunđić koje pripravljaju obroke. Pomognu im i djevojke, od kojih su neke završile i fakultete, a u toj su kući boravile kao srednjoškolke te sad žele uzvratiti svojim doprinosom u pomoći za što ugodniji boravak drugoj djeci. Suradnja koja povezuje ugodno s korisnim počela je 2004. g. kada je Zadarska nadbiskupija zatonsku župnu kuću ustupila na korištenje Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji koja je obnovila tu kuću i osposobila je za primjerenu funkcionalnost, spriječivši je ujedno time od propadanja. U kući je šest soba, sanitarni čvor, blagavaona, dvorana koju koristi zatonski župnik u radu s djecom. Župnik Zatona, koji je ujedno i župnik Nina, u Zatonu ne živi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU manjim sredinama u Dalmaciji, osobito na otocima, koje su nekad bile više naseljene i gdje je župnik nekad živio, nalaze se kvalitetno građene kamene župne kuće, no s vremenom su u napuštenosti rezidenta uslijed vremena poprimile oštećenja. Jedan od načina da se oživi i sačuva vrijedna crkvena baština koja je često i trag bogate vjerničke prošlosti je upravo takva zdrava razmjena. Pri tome matična biskupija dobiva obnovljenu i sačuvanu materijalnu baštinu, a ona čini dobro i plemenito solidarno djelo mogućnosti ljetovanja za djecu među kojima mnogi na moru inače ne bi boravili, jer im to roditelji ne mogu priuštiti. Uz to, ovdje imaju i duhovno vodstvo po svom župniku ili kapelanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOvogodišnje ljetovanje u Zatonu odvija se po rasporedu iz sljedećih župa: Slavonski Brod 4, Županja 2, Petrijevci, Ivanovac, Vladislavci i Čepin 1, Ilača, Ivankovo, Cerna (s njima dolaze pobjednici vjeronačune olimpijade iz Đakovačko-osječke nadbiskupije), Osijek 5, Kuševac i Đakovo 1, Višnjevac (Osijek), Osijek 1, a zadnja skupina djece dolazi 1. rujna iz Lipovca.

Ines Grbić