SVETKOVINA DUHOVA U KATEDRALI SV. STOŠIJE U ZADRU

Pricest (242 of 361)Svetkovina Duhova proslavljena je u katedrali sv. Stošije u Zadru svečanim misnim slavljem koje je u nedjelju 24. svibnja predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Podsjetivši na riječi sv. Augustina da je Duh Sveti u Crkvi isto što i duša u tijelu, nadbiskup je rekao da se djelovanje Duha Svetog u Crkvi očituje tako što naučava, posvećuje i upravlja Crkvom, kako je Isus i najavio: “Kad dođe on, Duh istine, uputit će vas u svu istinu. Tješitelj, Duh Sveti koga će Otac poslati u moje ime, poučit će vas svemu i napomenut će vam sve što sam vam ja rekao“.

Pricest (253 of 361)„Duh Sveti ne priopćava neku novu nauku ili objavu. On upućuje Crkvu u pravo razumijevanje istina koje je primila od Gospodina. S tim uvjerenjem apostoli su na jeruzalemskom saboru govorili: ‘Svidjelo se Duhu Svetom i nama’. Istu misao ponavljali su biskupi na saborima kroz stoljeća: ‘Duh Sveti i mi odlučismo’“ istaknuo je mons. Puljić, dodavši da Duh Sveti djeluje i kao posvetitelj. „On je počelo u Crkvi iz kojeg proizlazi život milosti i svetosti. Bez njegovog daha toliki blagoslovi, sakramentali i sakramenti bili bi mrtve forme i puste ceremonije. Nemoguće je shvatiti tolika djela svetosti i kreposti u Crkvi bez Duha Svetoga: silno mnoštvo djevica, mučenika, pokornika, svjedoka i naučitelja“ rekao je mons. Puljić.

Pricest (250 of 361)Dok je bio na zemlji, Isus je bio vidljivi poglavar Crkve koji je njom upravljao. Nakon odlaska s ovog svijeta, on njom nevidljivo upravlja po svojim vidljivim namjesnicima, papi i biskupima, s papom u zajedništvu. „To je nevidljiva snaga koja Crkvu vodi iznutra. Duh Sveti je duša upravljanja koji podjeljuje svoju vlast i milost apostolskim nasljednicima u sakramentu ređenja. Isusovi namjesnici na ovoj zemlji nemaju vojske ni policije. Ne plaše ljude zatvorima ni represivnim mjerama. Sredstva upravljanja su sasvim duhovna: pouka, savjet, opomena. Koja bi to zemaljska država mogla funkcionirati, kad bi ovisila samo o savjesti i dobroj volji svojih podložnika?! A u Crkvi već dvije tisuće godina vlada kakav takav red, usprkos pokušaja udara izvana ili pobuna iznutra. Zar se tu ne osjeća prst Božji i djelovanje Duha Svetoga“ istaknuo je mons. Puljić.

Pricest (84 of 361)Također, djelovanje Duha Svetoga u čovjeku najbolje se može opipljivo osjetiti kod apostola koji su u Isusovo društvo došli s vlastitim nakanama i predrasudama, rekao je nadbiskup. „Tri godine su slušali njegove pouke, ali su uvijek na svoju mislili. On im propovijeda o poniznosti i sam daje primjer, a oni se svađaju tko će biti prvi i ugledniji u kraljevstvu nebeskom. On im najavljuje kako će poći u Jeruzalem i da mu valja puno trpjeti, a Petar ga odvraća: ‘Daleko to od tebe, Gospodine’. On im govori da treba opraštati uvrede, ne vraćati zlo za zlo nego ljubiti i neprijatelje, a oni ‘nisu razumjeli što im je govorio’. No, ti su se ljudi promijenili nakon silaska Duha Svetoga. Ne prepiru se tko će biti prvi. Samozataja i križ nisu više ludost, već životna mudrost. Opraštati uvrede i ljubiti neprijatelje ne smatraju više kukavičlukom, nego kršćanskom krepošću i junaštvom, a progone zbog Isusa smatraju velikim darom i posebnom milošću“ naglasio je mons. Puljić.

Pricest (139 of 361)Pouskrsni događaji pokazuju da su apostoli bili toliko zahvaćeni otajstvom Uskrsa da su pred Židovima koji su im prijetili i progonili, izjavili: ‘Mi doista ne možemo ne govoriti ono što smo vidjeli i čuli!’ „Rasvijetljeni snagom odozgor i svjetlom Duha Svetoga, oni su shvatili što im je činiti. Dušom i srcem su prihvatili Kristov nalog: ‘Pođite po svem svijetu, navještajte Evanđelje svakom stvoru i krstite sve u ime Oca i Sina i Duha Svetoga!’ Tako radikalnu promjenu u njima izveo je Duh Sveti svojim prosvjetljenjem. To isto je učinio i poslije apostola kad je tolikim tisućama svjedoka, mučenika, djevica i priznavalaca ulio milost i hrabrost, svjetlo i snagu da svjedoče za Krista tijekom povijesti“ rekao je mons. Puljić. Dolazak i objava Duha Svetoga bila je pridržana za mesijansko doba iz kojeg su opisana očitovanja Duha za vrijeme Isusovog zemaljskog života i u pouskrsnom razdoblju prije Uzašašća.

Pricest (34 of 361)Nadbiskup je podsjetio da se prvi put Duh Sveti pokazao u obliku goluba kod Isusovog krštenja na Jordanu. Tada se otvorilo nebo, nad Isusa je sišao Duh Sveti u obliku goluba, a Otac je rekao: “Ovo je Sin moj ljubljeni; u njemu mi je sva milina!” Drugi put Duh Sveti se objavio na Gori preobraženja u sjajnom oblaku kada je Isus trojici apostola otkrio dio svoje slave. Taj je oblak naznačio da će Duh Sveti rasvjetljavati naše pameti i nadahnjivati duše. Treći i najsvečaniji čin očitovanja Duha Svetoga zbio se deset dana nakon uzašašća, na dan Pedesetnice. Na taj događaj Isus je već pripremio apostole, što je evanđelist Luka opisao u Djelima apostolskim: ‘Kad je napokon došao Dan Pedesetnice.. eto, iznenada šuma s neba kao kad se digne silan vjetar’.

Pricest (35 of 361)Za vrijeme mise, zadarski nadbiskup je podijelio sakrament svete potvrde krizmanicima katedralne župe sv. Stošije, župe sv. Šime i Sv. Šimuna i Jude Tadeja s Bokanjca. Istaknuvši da nas je Otac stvorio, njegov Sin otkupio, a Duh Sveti posvetio, nadbiskup je potaknuo prisutne da zahvale Bogu Ocu što je poslao svoga Sina, Riječ Istine i Duha posvetitelja da ljudima objavi tajnu života. Poželio je da Presveti Duh obdari krizmanike milostima, jer narod i Crkva trebaju mladiće i djevojke obogaćene njegovim darovima.

Ines Grbić

Pricest (177 of 361)

Pricest (1 of 361)

Pricest (32 of 361)