NIN: SVETKOVINA UZAŠAŠĆA GOSPODINOVA

???????????????????????????????„U našem životu, radu i odgoju riječi molim, hvala i oprosti previše su zanemarene. Kao da smo zaboravili njihovu upotrebu. Ne znamo ih izgovoriti ili nemamo hrabrosti njima se služiti“ poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi svečanog misnog slavlja koje je na svetkovinu Uzašašća Gospodinova u četvrtak 14. svibnja predvodio u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu. Tim je slavljem ujedno završena proslava ninske zavjetne svetkovine Gospe od Zečeva, te je nadbiskup nakon mise predvodio i procesiju s čudotvornim Gospinim kipom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATragom zaziva u Gospinim litanijama ‘Kraljice obitelji, moli za nas’, a ususret redovitoj sinodi biskupa o ulozi obitelji u Crkvi i svijetu, mons. Puljić je u propovijedi govorio o obitelji u vidu izgradnje njenih nutarnjih veza. Podsjetio je kako je papa Franjo rekao da ulazna vrata za dobar život i mir u obitelji čine riječi molim, hvala i oprosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Te riječi sadrže veliku snagu čuvanja kuće usred nevolja i kušnji. Njihov izostanak pomalo otvara pukotine koje mogu dovesti do urušavanja zgrade obitelji. Te riječi promatramo kao znakove dobrog odgoja. One to i jesu, ali odgoja koji pomaže da rastemo, napredujemo u svetosti“ rekao je mons. Puljić, dodavši da važnost dobrog odgoja potvrđuje i misao velikog biskupa Franje Saleškog – dobar odgoj je pola svetosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„On je utemeljen na ljubavi prema dobru i poštivanju drugoga. Obitelj živi od takve osjetljive i tankoćutne ljubavi. Što su naši odnosi prisniji i dublji, to se više zahtijeva poštivanje slobode i čekanja da drugi otvori vrata svoga srca“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši na Isusove riječi iz Knjige Otkrivenja: ‘Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom’.

???????????????????????????????

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Ako je Bog tako strpljiv s nama, koliko mi trebamo biti strpljivi jedni s drugima, da otvaramo  vrata pažnje onima s kojima živimo. Ako Gospodin traži dopuštenje da uđe, kako nećemo mi, prije nego nešto učinimo u obitelji, tražiti isto. ‘Mogu li, mama, to uraditi, hoćeš li se, tata, naljutiti, ako… Kako su to lijepe riječi, koje roditeljima daju do znanja da su važni, a djeci ulijevaju povjerenje koje otvara vrata razumijevanja. To je jezik učtivosti i dobrog odgoja pun ljubavi, poštovanja i toliko je potreban i koristan za zdravo funkcioniranje obitelji“ poručio je mons. Puljić. Istaknuvši da odgojena osoba traži dopuštenje, kaže ‘hvala’ i ispriča se ako pogriješi, nadbiskup je protumačio te stvarnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARiječ ‘hvala’ je važna za život zajednice, društva i obitelji. „Nažalost, ponekad se uljudnost i sposobnost zahvaljivanja promatraju kao znak slabosti ili pobuđuju nepovjerenje, pa se stječe dojam da bi takve manire nezahvalnosti bile znak emancipacije. Treba se boriti protiv te tendencije. Roditelji i odgojitelji moraju biti nepopustljivi kad je riječ o odgoju za zahvaljivanje. Kad se u obiteljskom životu zanemari ta vrlina, izgubit će se i u životu društva. Zahvalnost je za vjernike u srcu vjere. I euharistija, na grčkom, znači zahvaliti. Kršćanin koji ne zna zahvaliti pokazuje kako zaboravlja Božji jezik. To je loše“ upozorio je mons. Puljić, podsjetivši kako je Isus upitao, kad je ozdravio desetoricu gubavaca, a samo jedan se vratio zahvaliti, gdje su ostali; nije mu bilo svejedno zbog devetorice. „Zahvalnost je biljka koja raste u plemenitom srcu i osjeća osobitu Božju milost, kad može na zahvalnost uzvratiti zahvalom. To je cvijet plemenite duše“ rekao je nadbiskup.

???????????????????????????????U tropletu obiteljskih odnosa, istaknuo je i značaj riječi ‘oprosti’. Kad nje nema, nastaju pukotine koje s vremenom prerastu u duboke procjepe. „Nije bez temelja što u molitvi Očenaša, u kojem je sažeto bitno za život, nalazimo izraz: ‘Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim!’. Kad priznamo da smo pogriješili i da smo spremni vratiti ono što smo drugome uskratili, a često uskratimo poštivanje, iskrenost, ljubav, tada postajemo vrijedni oproštenja, pažnje. U kući u kojoj se ne traži oproštenje, zrak počinje biti zagušljiv a vode ustajale. Tolike povrede i razdori u obitelji počinju kad se izgubi dragocjena riječ ‘Oprosti mi’. Jasno je da život donosi napetosti, probleme, povišene riječi i svađe. Usprkos tome, pravi kršćanin neće dopustiti da mu prođe dan, a da se ne pomiri, dâ neki znak, pruži ruku. Problemi nastaju kad se to protegne i na sljedeći dan, tjedan. Onda se zašuti, živi se u mrtvilu nekomuniciranja“ upozorio je mons. Puljić. U nastojanju za pomirenjem, papa Franjo kaže da nije nužno pasti na koljena i moliti oproštenje. „Dovoljne su male geste koje vraćaju povjerenje i sklad u obitelji. Dovoljno je ljubazno pogledati onoga koga smo uvrijedili, pomilovati ga, pružiti znak kojim će osjetiti da nije svejedno što se nešto urušilo u odnosu. Osobito treba smoći snage, hrabrosti i odvažnosti pa reći ‘Oprosti, molim te’“ rekao je nadbiskup Puljić, poželjevši da Gospa od Zečeva pomogne vratiti to trojstvo obiteljskog odgoja i sreće u naša srca i domove.

???????????????????????????????Svetkovina Uzašašća osobito svečano slavi se u Ninu, i u spomen na svetkovinu Uzašašća Gospodnjeg 879. g., kada je papa Ivan VIII. služio misu u Rimu i poslao pismo hrvatskom knezu Branimiru, blagoslovivši Branimira koji je stolovao u Ninu, sav hrvatski narod i hrvatsku zemlju. U Ninu su u dvorskoj kancelariji 879. g. uz tu svetkovinu zaprimljena tri pisma koja je papa Ivan VIII. uputio Hrvatima i među najvažnijim su dokumentima državotvorne povijesti Hrvata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATri pisma su bila upućena: hrvatskom vladaru Branimiru, ninskom biskupu Teodoziju te svim svećenicima i hrvatskom narodu. U njima papa ističe vjernost Hrvata Bogu i Petrovom nasljedniku na Svetoj Stolici te sve blagoslivlja. Taj čin se smatra i prvim međunarodnim priznanjem suverenosti hrvatske države.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Prije Uzašašća Isus je apostolima dao zadatke i poslanje. Isus moli da ostanemo u njegovoj ljubavi, povezani s njim i sve ćemo tada moći učiniti. Euharistija je znak naše povezanosti i želje da ostanemo u Kristu i s njime trajno povezani, i naša zahvala Kristu koji je rekao da će poslati Duha da nas prati i bude s nama u sve dane do svršetka svijeta“ poručio je nadbiskup Puljić.

 Ines Grbić

???????????????????????????????

???????????????????????????????

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

???????????????????????????????

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA