SVETKOVINA GOSPE LORETSKE U ARBANASIMA U ZADRU

eb9aafe3ab9dbebd64b02ebf63afb138_xxlKoncelebrirano večernje misno slavlje na blagdan Gospe Loretske u istoimenoj salezijanskoj župi u Arbanasima u Zadru u nedjelju 10. svibnja predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U Godini euharistije u Zadarskoj nadbiskupiji, u propovijedi je povezao osobnost Marije i Kristov dar euharistije. Potaknuo je vjernike da u duhu pođu na prve sastanke Crkve u Jeruzalemu gdje je među vjernicima bila nazočna i Marija.

Gospa_Loretska_Arbanasi_(1)_1304525178“Svjetlom vjere naslućujemo što Mariji znači euharistijski susret s proslavljenim Sinom. Marija je znala da je Isus pravi Mesija i Bogočovjek te da je euharistija tijelo od njezina tijela i krv od njezine krvi. Marija se sjećala kako ga je u svom krilu nosila, rodila i hranila. Kako je euharistija nastavak otkupljenja i spomen-čin žrtve na Golgoti, nitko nije mogao biti bliže toj žrtvi od Marije koja ga je na Golgoti prikazala kao žrtvu za spasenje svijeta” rekao je mons. Puljić, dodavši kako je trenutak pričesti prigoda sjetiti se i križnog puta kojeg je Gospa prošla sa svojim Sinom supateći s njim kao mati. To trpljenje nije uzaludno, jer se Kristovo spasenje i otkupiteljska ljubav razlijevaju cijelim svijetom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadbiskup je poželio da se Gospina ljubav s Kristovom razlijeva do kraja zemlje i vjekova, jer Krist podržava novi život kojeg je on zaslužio i otvorio ljudima. “Isus je Majci Mariji za života bio pred očima, a nakon njegova uskrsnuća u srcu; onda malen u rastu, a sada proslavljen u nebeskoj slavi. Neka i nama koji častimo njenog Sina u misi i euharistijskog pobožnosti, Marija pomogne osjetiti ljepotu Kristove veličine u sjaju njegove uskrsne pobjede koja je postala zalogom i našeg uskrsnuća. Marija je pomagala prvoj zajednici kršćana da budu jednodušno postojani u molitvi” rekao je mons. Puljić, poželjevši da Gospa stvara potrebno zajedništvo vjere, molitve i djelotvorne ljubavi, kojih nema bez euharistije kao poputbine na zemaljskom putovanju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadbiskup Puljić je podsjetio kako su prije pola stoljeća biskupi na Drugom Vatikanskom saboru napisali da Marija kao Majka Božja materinskom ljubavlju brine za braću svoga Sina koji putuju i nalaze se u tjeskobama. Zato se naziva odvjetnicom, pomoćnicom, posrednicom i zagovornicom. „To nam govori i svečanost Loretske Gospe koja se u Arbanasima časti od polovice 18. st. kad je veliki nadbiskup Vicko Zmajević dao izgraditi Gospinu crkvu i posvetio je Gospi Loretskoj. Pobožnost prema Gospi pokazuje kako je Marija s Isusom trajno nazočna u Crkvi. Pred tom velikom tajnom prigibamo svoja koljena i molimo“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši da su u Hrvatskoj Gospi Loretskoj posvećene i crkve na Trsatu, Kuna Pelješka i Primošten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadbiskup je istaknuo i ulogu Marije kao žene prema apostolu Pavlu, koji sintagmom ‘od žene bi rođen’ želi naglasiti daje Sin Božji doista postao čovjekom. „Luka opisuje Isusovo djetinjstvo u kojem vidljivo mjesto zauzima Marija od koje se rađa Isus. To je ‘povijesna novost’ gdje u spasenju sudjeluje žena koja rađa Mesiju. To je vrhunac Božjeg zahvata“ rekao je nadbiskup, dodavši da Luku nazivaju Marijinim slikarom jer pridaje veliku važnost Marijinoj ulozi i o njoj najviše piše. Opisuje je kao zamilovanu i netaknutu djevicu, majku Sina Božjeg, zaručnicu Duha Svetog, poslušnu službenicu Gospodnju, uzornu vjernicu i slušateljicu, majku boli i blagoslovljenu među ženama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Lukino je evanđelje osobito i po tome što paralelno uz Isusa pripovijeda o navještenju i rođenju Ivana Krstitelja. Dok je Zaharija ‘kažnjen’ zbog svoje nevjere pa će zanijemiti, Marija je nagrađena zbog svoje vjere i pristanka na Božju ponudu pa će ispjevati hvalospjev ‘Veliča duša moja Gospodina’, što smo svi pozvani činiti – vjerovati, hvaliti i slaviti Gospodina“ zaključio je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon mise, nadbiskup je u zajedništvu s mnogim svećenicima predvodio procesiju kroz taj gradski predio s čudotvornim Gospinim kipom. Svetkovina Gospe Loretske, u puku zvana ‘Arbanaško čudo’, od jutarnjih misa tijekom dana tradicionalno okuplja brojne vjernike iz cijele Zadarske nadbiskupije koji se utječu zagovoru Gospe Loretske. Dvije prijepodnevne mise predvodio je don Ivan Stojanović, župnik župe ‘Marije Pomoćnice’ sa zagrebačke Knežije.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA