EUHARISTIJSKI DEKANATSKI KONGRES U RAŽANCU I JOŠ DVA DEKANATA

20150502_113208Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u Ražancu u subotu 2. svibnja, kada su se okupili puk i svećenici iz osam župa Ražanačkog dekanata, predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Potaknuo je vjernike da budu istinski štovatelji Presvetog sakramenta, jer je euharistijski Krist središte obiteljskog i kršćanskog života. „Više nego ikada moramo se posvetiti našim obiteljima jer one su Crkve u malom. U obitelji se rađa vjera i život, Bog preko obitelji čini svoju Crkvu. To su dvije svete i božanske institucije koje hrani Isus“ rekao je mons. Puljić, podsjetivši na geslo hrvatskih biskupa s proslave Branimirove godine u Ninu 1979. g.: ‘Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi misu’. „To je naš put i naš spas. Hranimo se Božjom riječju i euharistijom. Zbog toga su događaji kao što je euharistijski kongres glasni i jasni poziv da se hranimo Božjom rječju i euharistijom, zbog Krista koji je istinsko svjetlo naroda, jedini spasitelj i jedini otkupitelj čovječanstva“ istaknuo je mons. Puljić.

20150502_124909Euharistijski Krist nije neki simbol, slika ili relikvija koju se časti, nego živi Bog među ljudima, Mesija i Spasitelj koji ljude liječi svojim tijelom i hrani za vječni život. „Zahvalni smo Bogu Ocu što je njegov Sin umro za nas. No, nije dovoljno što postoji lijek protiv bolesti. Treba popiti lijek, ako hoćemo ozdraviti. Slično je s euharistijom. Krist je umro i uskrsnuo da nas spasi. Ali ta Kristova žrtva mora postati dio mene kako bih bio spašen. Ona se nalazi u misi na otajstven način. To je ona žrtva s križa koja nam se daje kao poputbina na putovanju. Nama putnicima u prolaznom svijetu potrebna je neprolazna hrana“ poručio je mons. Puljić. Podsjetio je kako je povodom pedesete obljetnice otvorenja Drugog vatikanskog sabora, uz proglas Godine vjere, umirovljeni papa Benedikt XVI. poželio da u tom razdoblju  vjernici otkrivaju sadržaj vjere koju ispovijedaju, osobito euharistiju kao vrhunac djelovanja Crkve i vrelo iz kojeg struji sva njena snaga.

20150502_125008„Crkva u koju smo ušli sakramentom krštenja nije utemeljena na mitskom događaju, nego je ukorijenjena u osobi Isusa Krista, utjelovljenog Bogočovjeka iz Nazareta. Zato je poslanje Crkve drugačije od civilnih zajednica. Crkva kao otajstvo nadilazi granice kulture, prostora i vremena. Ona je zajednica vjere božanskog porijekla, božanska i ljudska stvarnost kojoj je glava Krist, a Duh Sveti život i duša. Rođena je u krvi na križu i kao produljeno Isusovo utjelovljenje nastavlja živjeti među ljudima u vremenu i prostoru. Na Duhove je počela rasti i razvija se kroz stoljeća do naših dana. To se otajstvo jedino vjerom može shvatiti i objaviti“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da Crkva nije proizvod povijesnog slučaja, nego izvorni Božji naum, Isusova zaručnica, Tijelo Kristovo. U Crkvi je netaknuta i nepromjenjiva njena vjera u Kristovu stvarnu prisutnost u euharistiji i vršenje spomen čina u vjernosti onome što je primila od Gospodina.

20150502_135125Nakon mise, nadbiskup Puljić je kroz Ražanac predvodio procesiju s Presvetim te je blagoslovio puk sa župnicima na četiri zaustavna mjesta nakon navještaja Božje riječi. Uz domaćine iz Ražanca, u tom su dekanatu župe Ljubač, Radovin, Seline, Slivnica, Starigrad-Paklenica, Tribanj-Krušćica i Vinjerac.

20150502_134447

Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Anselma u Ninu na dekanatskom euharistijskom kongresu Ninskog dekanata u subotu 2. svibnja predvodio je mons. dr. Pavao Kero, nadbiskupijski vikar za kulturu i župnik Dračevca Ninskog. Nakon mise održano je klanjanje pred Presvetim i molitva za duhovna zvanja. Predvođeni svojim svećenicima, u Nin su, uz domaćine s ninskim deaknom i župnikom don Božom Barišićem, hodočastili župljani iz Zatona, Privlake, Petrčana, Vrsi, Poljica, Dračevca Ninskog i Vira. Pozdravnu riječ uputio je dekan Ninskog.

Svečano misno slavlje dekanatskog euharistijskog kongresa Zemuničkog dekanata u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Škabrnji predvodio je don Damir Juričin, župnik Poličnika. Uz domaćine, u Škabrnji su se okupili svećenici i vjernici iz župa Zemunik, Galovac, Briševo, Murvica, Gorica-Raštane, Poličnik, Suhovare i Visočane. Pozdravnu riječ uputio je dekan don Zdenko Dundović. Misi je prethodila molitva krunice i kateheza o euharistiji, a nakon mise procesija s Presvetim.

Ines Grbić