MISA VEČERE GOSPODNJE NA VELIKI ČETVRTAK u katedrali sv. Stošije

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMisu Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja euharistije i svećeništva, na Veliki četvrtak 2. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise nadbiskup je oprao noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Nakon mise, Sveto otajstvo u njihovoj i pratnji suslavitelja svećenika prenio je u Božji grob u pokrajnju lađu katedrale gdje je puk ostao u molitvi i klanjanju uz pjevanje Gospinog plača, predvođeni Katedralnim zborom sv. Stošije s voditeljem Žanom Morovićem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Molimo neka nikad ne presuši izvor poslužitelja euharistije, velikog otajstva bezgranične ljubavi. Neka uvijek bude dovoljan broj onih koji će dijeliti svete tajne, slaviti euharistiju i upućivati nas na pravi put spasenja. Krist je sebe ostavio i darovao sebe u euharistiji; apostolima je rekao ‘Ovo činite meni na spomen, ovlašćujem vas da ovo slavlje bude trajno nazočno, dok je vijeka’. Zato su svećeništvo i euharistija usko povezani. Kao Crkva, ne možemo bez svećenika. Kao zajednica vjernika, ne možemo bez euharistije“ poručio je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERABudući da nema svećenika bez euharistije i nema euharistije bez svećenika, kaže se da je svećeničko zvanje u biti euharistijsko. „Svećenik priprema euharistijski stol da ljudi blaguju Tijelo Kristovo. Sam se stavlja na raspolaganje Bogu da preko njega i njegove službe preobražava svijet i vjernike. Dok predvodi euharistijsko slavlje, događa se čudesna preobrazba čovjeka, povijesti i svemira. To je božanska pretvorba koja nadilazi vremena i prostore. A ipak je vidljiva i konkretna, u svojim znakovima i obredima“ rekao je nadbiskup Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotaknuo je vjernike da zahvale Bogu za darove euharistije i svećeničkog reda, za zapovijed ljubavi koja je u temelju stvaranja civilizacije ljubavi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Posebno zahvalimo što nam je po znakovima kruha i vina ostavio samog sebe. Isus je na Posljednjoj večeri odlučio trajno prebivati među nama. Zato je euharistija produljenje Isusovog života na zemlji i milosno približavanje ljudima. Ona je zagrljaj i poljubac Božjeg Sina. Spreman je svakog trenutka prosvijetliti nas, ojačati, blagosloviti, posvetiti, utješiti i pomoći: ”Dragost je moja biti sa sinovima ljudskim’, ‘Ostanite u mojoj ljubavi’ (Iv 15, 9).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKad je prvi put pričestio apostole na Posljednjoj večeri, izgovorio je: ‘Uzmite i jedite, ovo je moje tijelo. Uzmite i pijte, ovo je krv moja novoga zavjeta koja će se proliti za vas’. Od tog svetog i svečanog trenutka obnavlja se isto pod svakom svetom misom. Na nekrvni način obnavlja se milost križa i otkupljenja. Teče novi Božji život koji nam je Krist zaslužio svojom mukom, smrću i uskrsnućem“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je euharistija spomen čin kalvarijske žrtve našeg otkupljenja. Povijest spasenja nalazi u njemu svoj vrhunac i posljednji smisao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Slavljem euharistije ispovijedamo vjeru u njegovu stvarnu nazočnost. Crkva je to stoljećima vjerovala, ispovijedala, čuvala i branila. Svakog dana, od onog nezaboravnog četvrtka uvečer, okuplja se zajednica Božjeg naroda prisustvovati i slaviti jedinstvenu gozbu ljubavi i bratskog zajedništva, gozbu lomljenja kruha i zahvaljivanja. Taj spomen čin je najdraža i najdragocjenija uspomena koja najavljuje novo doba i novo vrijeme, a počeli su u činu Kristovog sebedarja na Veliki četvrtak. To zahvalno slavimo i s radošću spominjemo“ zaključio je mons. Puljić.

 Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA