VELIKI ČETVRTAK – MISA POSVETE ULJA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMisu posvete ulja na Veliki četvrtak 2. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić, za vrijeme koje su svećenici nadbiskupije obnovili svoja svećenička obećanja. Nadbiskup je blagoslovio ulje koje se koristi za bolesničko pomazanje i posvetio krizmu (za sakrament krštenja, potvrde, svetog reda, posvetu oltara i crkve).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU slavlju su sudjelovali i ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji, članovi župnih vijeća i ostali župni suradnici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Trajno zahvaljujmo Gospodinu da jesmo svećenici, na tom velikom daru, uz svijest da smo poslani i pomazani. To nije naša zasluga, nego je Božji dar i Božje izabranje“ potaknuo je mons. Puljić, istaknuvši da je Veliki četvrtak dan rođenja euharistije i svećenički rođendan, kad svećenik ponovno otkriva da je njegovo zvanje dar i otajstvo kojim su povezani s Kristom svećenikom. U njegovo ime svećenik izgovara ‘Uzmite i jedite… Uzmite i pijte..’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„U tom otajstvu sadržan je cijeli život Crkve. Darom toga dana  svećenik je postao svjedok i poslužitelj velikog otajstva. To nije simbolično prisjećanje prošlosti, nego živa Gospodinova prisutnost koja se događa kad se slavi euharistija, kad svećenik posuđuje svoj glas Kristu i ponavlja riječi ustanovljenja“ rekao je mons. Puljić. Tragom najave pape Franje za Godinu Božanskog milosrđa, nadbiskup je rekao da bi to razdoblje moglo i trebalo pomoći uroniti u dubinu božanskog milosrđa. Obiljem svoje bezuvjetne ljubavi i milosrđa svećenike je pozvao djelovati u njegovo ime.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Neka nam sveti spomendan Gospodnje večere bude prigoda iznova otkriti to otajstvo milosrđa koje je Isus očitovao prema razbojniku Dizmi i apostolu Petru koji ga je zanijekao. Zahvalni za otajstvo Isusove muke, ljubavi i praštanja, molimo da nas Gospodin potakne tražiti samo njegovo kraljevstvo“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIstaknuo je kako su svećenici ovih dana ispovijedili brojne penitente i još će mnoge sate provesti u ispovjedaonici. „U ime svih kojima ste podijelili odrješenje, zahvaljujem na tom diskretnom, ustrajnom i odanom radu, koji je ponekad zaliven i suzama u dušama penitenata koje samo Bog vidi. Ne zaboravljajmo da sakramente dijelimo u Božje ime, in persona Christi. Za to smo ređeni i opunomoćeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOtac milosrđa služi se našim rukama i našim ustima, pa se po nama očituje kao milosrdni brat i vjeran suputnik, kao pastir koji traži izgubljenu ovcu, liječnik koji iscjeljuje i krijepi, učitelj koji naučava istinu i pokazuje na putove Božje. Kao nedostojni sluge njegovi, vršimo što nam je omogućeno i zapovjeđeno“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadbiskup se spomenuo i velike svete žene, crkvene naučiteljice Terezije Avilske, koja je osobito oduševljeno živjela otajstvo križa i euharistije. „Iako se rodila prije petsto godina, svojom porukom, primjerom i radom vrlo je suvremena, aktualna i za naše doba. Vremena u kojima je živjela bila su burna i popraćena otkrićima novih svjetova. Ona je otkrila nešto drugo, puno važnije za čovjeka i njegovo spasenje – da se ljudsko srce ne mjeri izvanjskim mjerilima i ne zadovoljava onim što mu svijet pruža. Uvjerila se da Bog prebiva u središtu duše koja se moli i s njim prijateljuje i razgovara. Boga je zavoljela u Crkvi kao njegovo Tijelo koje ima lice Krista raspetoga i uskrsnuloga“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da njeni izričaji Sve prolazi, samo Bog ostaje isti, Tko ima Boga, ima sve, Samo je Bog dostatan, opisuju jednostavno, ali duboko i snažno trajne vrijednosti koje imaju značenje i poruku za sva vremena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Rečenicom ‘Samo je Bog dostatan’ izrekla je dvije temeljne istine o Bogu i čovjeku. Čovjek se u traženju smisla može jedino u Bogu smiriti. Tamo je njegovo sidrište. Druga strana medalje u toj rečenici govori o čovjeku koji je u središtu Božje brige i skrbi. Stoga, čovječe, svu svoju brigu njemu prepusti. On te stvorio i ti si njegova predraga svojina. To je Otac nebeski osobito pokazao kad ni svoga Sina nije poštedio, nego ga je predao da nas otkupi i spasi“ poručio je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANeposredno pred suočenje sa zlom i smrti, u trenutku odlučnog prelaska iz ropstva i smrti u slobodu i život, Isus je ostavio znakove poslušnosti, vjernosti i ljubavi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Taj spomen čin najdraža je i najdragocjenija uspomena. Najavljuje novo doba, novo vrijeme, novo nebo i novu zemlju, koji započeše u činu sebedarja na Veliki četvrtak za vrijeme Posljednje večere. Probudimo svijest otajstva i zahvalnosti, budimo vjerni tom nezasluženom zalogu Velikog četvrtka. Pomažimo vjernicima koji su nam povjereni otkrivati bogatstvo slavljenja svetih tajna, osobito nedjeljnog okupljanja oko stola Gospodnjeg. Neka slika Krista okruženog apostolima na Posljednjoj večeri svakome bude poticaj na bratstvo i zajedništvo. Tu smo na vrhuncu ljubavi“ poručio je nadbiskup Puljić svećenicima, rekavši kako im je Božjim promislom dodijeljena odgovorna i sveta zadaća sabirati, miriti, upućivati i odgajati vjerničke zajednice.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Svjesni svojih mana i promašaja, obnavljamo svoja svećenička obećanja. Zahvalni za milosni dar služenja u Crkvi, molimo neka Duh Sveti obnovi naše svećeništvo kako bi rasla spremnost za darivanjem i svetim služenjem, osobito u sakramentu pomirenja i euharistije“ zaključio je mons. Puljić, zamolivši Krista da svećenike posveti otajstvom Velikog Četvrtka.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA