BLAGDAN SV. JOSIPA NA PLOVANIJI U ZADRU

OLYMPUS DIGITAL CAMERASveti Josip je suvremen svetac zbog svog osobitog odnosa prema radu kojem treba vratiti duhovnost i dostojanstvo i zbog odnosa prema obitelji, jer se u naše vrijeme tome ne poklanja dostatna pozornost, poručio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi koncelebriranog misnog slavlja koje je na blagdan sv. Josipa u četvrtak 19. ožujka predvodio u župnoj crkvi sv. Josipa na Plovaniji u Zadru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Ne cijeni se osobni rad, nego se sanja zarada na brzinu, ako treba uz prijevaru i otimanje. Nerijetko se to događa i pod krinkom izglasanih zakona. Prisjetimo se zakona o nacionalizaciji, konfiskaciji, eksproprijaciji ‘u ime naroda’ prije šezdesetak godina. Ili najnovijih zakona o privatizaciji, rasprodaji i slobodi tržišta ‘u ime nekih viših ciljeva’. Sv. Josipu su bili nepoznati takvi ‘propisi i zakoni’“ upozorio je mons. Puljić, dodavši da je sv. Josip kao zauzeti radnik uzor radnika koji svojim znojem i vlastitim žuljevima zarađuje kruh svagdanji. „Ne na račun drugoga, ni na račun makinacija. Josipov vrhovni zakon bilo je poštenje, njegova putovnica vlastiti rad i vlastiti žuljevi, a sreća i zadovoljstvo drugovanje s Isusom i Marijom“ rekao je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPodsjetio je da je sv. Ivan Pavao II. svoju treću encikliku ‘Radom čovjek’ posvetio problematici rada. U njoj je pokazao da je rad čovjeku potreban, preko rada osoba ostvaruje sebe kao čovjeka. „Radom čovjek postaje bolji čovjek. Zato je važno vratiti duhovnost i dostojanstvo radu. Poduzetništvo treba pravedna načela koja se ostvaruju kroz troplet pravedne zarade, pravedne plaće i pravednog poreza. Potreban je odgoj za rad i zaštita vrijednosti, kulture i tradicije, osobito obiteljske“ istaknuo je nadbiskup. Upozorio je da su ugrožene obiteljske vrijednosti žrtve, darivanja, vjernosti i praštanja. „Čini se da su te vrijednosti došle pod stečaj. Kad je nešto pod stečajem, nisu uznemireni samo radnici, nego je upitna i budućnost tog mjesta, to je znak za uzbunu. Tko danas govori o tim vrijednostima? Mogu li se prepoznati u serijama i novinama? U kojim školama i fakultetima se izučavaju te vrednote? Ugrađuju li suvremene obitelji u temelje svog bračnog života te životne ideale, poštuju li vrednote vjernosti, žrtve, darivanja i praštanja“ upitao je mons. Puljić, smatrajući užasnim nevjere, rastave i obiteljske svađe, ubojstva, čedomorstva i pobačaje koji najavljuju civilizaciju smrti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Previše je nevjernih duša i uprljanih ruku krvlju nevine dječice. Stoga se u sivoj svagdašnjici Isusov poočim pojavljuje kao pravi melem na ranu. On je primjeran domaćin, odličan skrbnik, uzor i zaštitnik obitelji“ poručio je mons. Puljić, zamolivši zagovor tog sveca da se u obitelji promiče i štiti život. „Molimo za radnike, seljake i pomorce da u sv. Josipu otkriju svog uzora i zaštitnika. Budući da je Hrvatski sabor prije 328 godina povjerio našu domovinu njegovoj zaštiti, preporučamo u molitve hrvatske saborske zastupnike da donose propise koji neće biti protivni Božjim odredbama i zakonima upisanima u narav čovjeka. Molimo za naš narod i domovinu. Hrvatska je i danas izložena mnogim pritiscima izvana i iznutra“ rekao je nadbiskup Puljić, poželjevši da zastupnici u Hrvatskom saboru budu svjesni društvene odgovornosti, da donose i podržavaju zakone utemeljene na vrednotama ljudske naravi, u skladu s duhovnom tradicijom hrvatskog naroda. Nadbiskup je potaknuo obitelji da otkriju važnost molitve i sakramentalnog života, rekavši da je sv. Josip svojom vjerom, zauzetošću i neustrašivošću i danas potreban. Novi zavjet tog velikog Božjeg čovjeka spominje samo u dvanaest redaka, bez ijedne njegove riječi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Ali i ta mjesta su dovoljna da pokažu crte njegovog života i djelovanja. Bio je pravedan muž, čovjek dobra srca koji je imao golemo pouzdanje u Boga. Bio je čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila velike žrtve. Pokazao se kao zaručnik i muž čista srca, čistih nakana, kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsve­tije obitelji“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je hrvatska povijest obilježena osobitim štovanjem toga sveca, čemu su najviše doprinije­li isusovci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADubrovačka Republika je 1521. g. odredila da se svetkovina sv. Josipa slavi kao zapovjedni blagdan, a Hrvatski Sabor je 10. lipnja 1687. g. proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvat­skog kraljevstva, odnosno hrvatsko­g naroda. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. g., hrvatski biskupi su obnovili zavjet te su prigodom 300. obljetnice saborske odluke o sv. Josipu kao zaštitniku hrvat­skog naroda crkvu Sv. Josipa u Karlovcu proglasili hrvatskim nacionalnim svetištem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrijepodne na blagdan sv. Josipa nadbiskup Puljić u zajedništvu brojnih vjernika predvodio je svečano misno slavlje i u župi sv. Josipa u Obrovcu i procesiju sa svečevim kipom kroz taj grad.

 Ines Grbić