DUHOVNI SEMINAR ZA VOLONTERE SHKM-A "DA VAŠA RADOST BUDE POTPUNA"

U nedjelju 25. travnja, prvog službenog dana otkako je preuzeo službu zadarskog nadbiskupa, mons. Želimir Puljić susreo je mlade u sportskoj dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku u Zadru. Predvodio je svečano misno slavlje na kraju trodnevnog duhovnog seminara kojeg je za 1500 volontera u pripremi Susreta hrvatske katoličke mladeži predvodio fra Zvjezdan Linić. “Vi ste prva skupina vjernika s kojom sam se službeno susreo nakon uvođenja u službu. Mislim da ste počašćeni vi ali i ja. Vi ste kao mlada generacija nada Crkve, grada, nadbiskupije i društva. Želim da vam se to uistinu utisne u srce i da poput dvojice apostola pođete kući i pričate o tome što ste na seminaru lijepo čuli i doživjeli. Bogu sam zahvalan da mogu s vama slaviti euharistiju” poručio je mons. Puljić mladima i pozvao ih da zahvale za život, taj susret, kao i na molitvu za duše troje mladih poginulih na Pagu. “Dragi Oče nadbiskupe! Ovdje su mladi većinom angažirani u svojim župama, molitvenim grupama, zajednicama i pokretima. Na Nedjelju Dobrog pastira prisutni na Višnjiku obećavamo Vam poštovanje i poslušnost. Obećavamo Vam molitvu i kad Vam bude teško, dođite među nas” rekao je nadbiskupu Puljiću uime prisutnih mons. Ivan Mustać, predsjednik Organizacijskog odbora SHKM-a, što je bilo popraćeno pljeskom svih. Vrhunac i završetak trodnevnog susreta molitve, pjesme i organizacijske pripreme bila je procesija volontera u narančastim majicama s logom susreta, od stadiona Višnjik do katedrale sv. Stošije putem kojim će 8. svibnja, u suprotnom pravcu, proći tisuće Hrvata na susretu mladih. Tako se ponovio prizor veličanstvenog prijelaza vjerničkog mnoštva preko zadarskog mosta kad je bio Ivan Pavao II. – to je bio najdraži prizor blagopokojnom nadbiskupu Ivanu Prenđi i nadahnuće za procesiju susreta mladih. Susret je završen u katedrali molitvom i blagoslovom mons. Mustaća i don Igora Ikića, voditelja Odbora za volontere SHKM-a.

Organizacijski odbor upoznao je volontere s konkretnim zaduženjima i djelovanjem na područjima gdje će volontirati. Volonteri iz programa HBK Škole animatora ‘Mladi za mlade’ bit će na izlazima s auto ceste i ulazima u grad; framaši na ulazu u sam grad Zadar; vjeroučitelji na parkiralištima; Serra club na info pultu i u razgledavanju grada; Zajednica Apostoli Krvi Kristove, Fokolari, Marijina legija, Kursiljo, Zajednica četvero i više djece, Vjera i svjetlo, župni volonteri, salezijanski suradnici, Neokatekumenski put, Šenštatska zajednica i Zajednica bračnih susreta će voditi procesiju iz centra grada prema Višnjiku. Članovi KUD-ova u nošnjama domaćini su mladima na poluotoku sa slasticama. HVIDRA će biti na ulazima u stadion na Višnjiku i ispred pozornice. HKUMST s voditeljicom s. Melhiorom Biošić, učenici i profesori Medicinske škole predvođeni s. Danijelom Kovačević, te zadarska podružnica HKLD-a, uz stručne liječničke ekipe će brinuti o zdravstvenim potrebama. Na stadionu Višnjik bio je dirljiv prizor zajedništva generacija i karizmi u rijeci mladih na atletskoj stazi terena kad su se uhvatili za ruke i formirali veliki prsten volontera. Teren svježe mekane zelene trave volonteri u narančastom dodatno su zagrijali obrubivši ga poput žarke boje sunca. “1500 volontera je naše bogatstvo i nada. Ne sumnjam da će mladi u Zadru uistinu biti lijepo dočekani i da će zajedno s vama, s takvim duhom, raspoloženjem i vjerničkim entuzijazmom doživjeti nešto lijepo. Osobito mi je drago što će naši biskupi biti nazočni” rekao je mons. Puljić. Zahvalio je i svećenicima koji su bili na raspolaganju za ispovijed i fra Zvjezdanu koji je volontere hrabrio svjedočanstvom. Susret prvog dana je počeo molitvom krunice, a pokraj oltara je i bila slika Gospe od Zdravlja.

“Dragi mladi, vi ste aktivisti odnosno apostoli na koje Isus računa – ne samo da budete kao materijalna usluga tijekom susreta, već da budete svjetlo u duhu vjere” rekao je fra Zvjezdan i prisjetio se divnih trenutaka s nadbiskupom Prenđom koji je sa žarom sudjelovao na seminaru fra Zvjezdana u studenom prošle godine a za njegova života je i bio predviđen ovaj susret volontera na Višnjiku. “Mladi imaju ambicije i to je pozitivno. Idealan mladić opisan u Evanđelju koji je pitao ‘Gospodine, što mi je činiti da baštinim život vječni?’, a izvršavao je sav zakon i dužnosti, odbio je poći za Isusom kad mu je rekao da proda sve što ima. Mladi čovjek se to nije usudio, imao je bogatstvo koje nije mogao ostaviti. A od ‘osrednjih’ koji nisu idealni i ne vrše sve od svoje mladosti učinio je svoje učenike – ali ulaze u Isusovo društvo, izgrađuju se i ustrajali su. Isus može učiniti da tvoja radost bude potpuna. To je zvanje” rekao je fra Zvjezdan. Ohrabrio je mlade u odazivu Božjem pozivu poželjevši da i SHKM u Zadru nekima bude izvor klice u rastu duhovnog zvanja te je potaknuo sve prisutne da ostvare  zvanje kao čestiti ljudi. Cijelog trajanja seminara skladno i žarko pjevanje svih sudionika predvodio je nadbiskupski zbor mladih sv. Krševan sa skupinom iz Zajednice Apostoli Krvi Kristove pod ravnanjem Višnje Klobučar.

Ines Grbić