PISMO NADBISKUPA ŽELIMIRA PULJIĆA UZ POČETAK ŠK. GOD. 2014./2015.

Br. 1126/2014                                                                                              

Predmet: Nadbiskupovo pismo uz početak školske godine 2014./2015.

 Svim župnim uredima i katehetama

1. Početkom rujna, (8. 09. 2015.) započinje nova školska godina čemu se nakon ljetnih praznika raduju svi, a posebice prvaši koji će prvi put doći u školu. A konac školske godine, sjećamo se, bio je obilježen ne samo izvješćem o uspjehu u školi, nego i važnim športskim događajem nogometnog svjetskog prvenstva u Brazilu. I posebice svečanim otvorenjem toga događaja u susretu naših i brazilskih nogometaša. Iako su naši u tom susretu izgubili, bili smo ponosni što je upravo hrvatska momčad nastupila prva, te svojom športskom, „kockastom odjećom“ učinila prepozatljivom našu zemlju i kulturu.

Tijekom prošle školske godine u sklopu našeg trogodišnjeg hoda u vjeri, osobitu pozornost u Nadbiskupiji posvetili smo obitelji. Htjeli smo malo bolje upoznati tu božansku i ljudsku instituciju za koju velimo da je prva škola “društvenih vrlina”. Obitelj je, naime, u središtu društvene i crkvene brige i skrbi. No, njezin uspjeh i sreća nisu negdje “u zvijezdama zapisani”, nego predani u ruke roditeljima. A projekt zajedništva oca, majke i djece uručen je njihovom razumu i srcu, njihovoj slobodi i odgovornosti. U tom vidu je život u obitelji zadatak pred kojim se nalazi svaki njezin član. Zbog toga ste pozvani i vi, dragi učenici, da svojom suradnjom, dobrim učenjem, razgovorom i posluhom doprinesete uspješnom ispunjenju toga zadatka. Ne trebate se bojati jer Isus je podijelio brige i radosti s ljudima kad se rodio u obitelji. On će pomoći i blagosloviti svaku obitelj ako budu vjerne, u ljubavi gorljive i u molitvi postojane.

2. Treću godinu našeg hoda u vjeri namjeravamo posvetiti razmišljanju o euharistiji kako bismo tako dali do znanja svima da ne možemo živjeti bez Krista, molitve i nedjeljne mise. Vaši župnici i vjeroučitelji pomagat će vam tijekom ove godine da proučavate sve što nas Crkva uči o otajstvu Presvete euharstije, tim osobitim otajstvom vjere. Pozivam vas i potičem, dragi učenici, družite se s Isusom u svagdanjoj molitvi u obitelji. Neka vam nedjeljno sudjelo-vanje na svetoj misi bude slatka obveza kojom ćete završiti radni tjedan. Ono će vam ujedno pomoći da raste vaša crkvena svijest i odgovornost koju vam je Bog povjerio na krštenju. Hranite se, dakle, Božjom riječju i euharistijom. I ne umarajte se svojom vjerom i životom pružati odgovore svima koji vas zapitaju za “razloge nade i vjere koja je u vama” (1 Pet 3, 15).

Živo se nadam i želim da vam u tom hodu i rastu pomažu najprije vaši roditelji, a onda svećenici, katehete i odgojitelji. Svi oni su svojim odgojnim poslanjem pozvani pratiti vaš intelektualni, duhovni i moralni rast. I radovati se vašim uspjesima, a pomagati u vašim traženjima, pitanjima i problemima. Tim povodom obraćam se vama, djeco i mladi, te skupa s vama pozdravljam vaše roditelje učitelje i vjeroučitelje. Želim sretan početak, te uspješnu i blagoslovljenu novu školsku godinu (2014/2015.).

3. Valja, međutim, imati trajno na umu da se školsko odgojno i obrazovno djelovanje ne može smatrati „čudotvornim lijekom“ kojim bi se rješavalo probleme suvremenog čovjeka i društva. Školi su najprije potrebne odgovorne i zauzete obitelji bez čije suradnje nema cjelovitog odgoja. A onda potrebni su dobri i kompetentni učitelji, vjeroučitelji i odgojitelji koji će pomagati roditeljima. Samo združenim i suradničkim snagama moguće je postići uspjeh u odgoju i obrazovanju.

Dragi roditelji, učitelji, ravnatelji, vjeroučitelji i odgojitelji!

Crkva cijeni vaš odgojni rad i podržava vas u obrazovnom poslu i zadatku. No, ne zaboravite kako će vas djeca i mladi rado slušati ako osjete da vjerujete u određene vrjednote po kojima živite. Vi ste im u tom vidu uzori i ideali koje i oni žele slijediti. I imate presudnu ulogu za oblikovanje njihovih stavova i uvjerenja. Vi ste zapravo nezamjenjiva i “živa putujuća škola”. Istraživanja su pokazala kako učenici uglavnom vjeruju i poštuju ono što njihovi učitelji, roditelji i vjeroučitelji vjeruju i cijene.

4. Stoga na kraju ovog pisma, uz srdačan pozdrav svima na početku nove školske godine, osobite riječi zahvale upućujem vama roditelji koji ste glavni suradnici Boga Stvoritelja. Kao zajednica muškarca i žene, koja ima svoje ljudske i božanske korjene, vi ste prva škola u kojoj djeca uče usvajati građanski odgoj i stjecati moralne i društvene krjeposti i vrline.

I vama, dragi vjeroučitelji, koji mojim mandatom predstavljate i zastupate ugled zadarske Crkve u zbornici i u razredu, upućujem riječi ohrabrenja. Budite svjesni i dostojni toga poziva i zahvalni Bogu za milost što u ime Crkve možete govoriti i svjedočiti o silnim djelima koje Bog izvodi u povijesti svoga naroda. Surađujte s roditeljima vaših učenika i otvorite im vrata svoga srca. Neka vas u vašem odgovornom poslu prati Božja pomoć i zagovor sv. Krševana, vrsnog odgojitelja i katehete svete Stošije. Uz pozdrav u Gospodinu,

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 28. kolovoza 2014.

  P. s. Neka se ovo pismo  pročita uz slavlje zaziva DuhaSvetoga, koje neka bude u nedjelju 21. rujna 2014. godine!