KLASIČNA GIMNAZIJA IVAN PAVAO II. ZADAR DOBITNIK NAGRADE GRADA ZADRA

zadar, 24.11.2014. - sv. krsevan dan grada zadra -Klasična gimnazija Ivan Pavao II. Zadar dobitnik je nagrade Grada Zadra dodijeljene joj u sklopu proslave Dana Grada Zadra koji se obilježavaju višetjednom svečanošću nizom znanstvenih, kulturnih i sportskih događanja. Tu je odluku odnijelo Gradsko vijeće grada Zadra na svojoj 11. sjednici održanoj 14. studenog o.g. Klasična gimnazija je dobila Nagradu Grada Zadra za zapažene uspjehe i postignute rezultate u području odgoja i obrazovanja. U Zadru su ti gimnazijalci prepoznatljivi kao pomoć na koju se mogu osloniti mnoge ustanove: caritas u volontiranju i pouci djece u potrebi, Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar u pomoći i pohodu pacijenata bolesnika i štićenika domova te niz drugih plemenitih djela koje samozatajno čine. „Cilj svih naših nastojanja je uspjeh i zadovoljstvo učenika, ali i da se osjećajmo kao obitelj, zajednica povezana ljubavlju, radom i vjerom u zajednički uspjeh, u ostvarenje poslanja škole. Ponosni smo na postignute uspjehe, na rezultate državne mature i upise naših učenika na više škole i fakultete. Ponosni smo što se naši nastavnici profesionalno usavršavaju kako bi odgovorili izazovima odgojno-obrazovnog rada današnjice. Ponosni smo što raznim oblicima suradnje s roditeljima potičemo roditeljsku odgovornost u odgoju i obrazovanju djece. Ponosni smo što škola surađuje s društvenom zajednicom i brojnim institucijama važnim za naš rad“ poručuje ravnatelj gimnazije, mons. Joso Kokić, koji je u ime polaznika i djelatnika gimnazije primio nagradu na blagdan sv. Krševana, na svečanosti dodjele nagrada zaslužnim pojedincima i ustanovama u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar, u ponedjeljak 24. studenog. „U gimnaziji se stječe cjelovita, katolička slika sklada i jedinstva vjere i kulture života u svjetlu otajstva stvaranja u Kristu. Jedino u Kristu prepoznajemo puninu istine o čovjeku. Crkva božanskim svjetlom vjere i snagom Duha Svetoga kritički preispituje i vrednuje sva mišljenja, stavove, poglede, prakse, trendove. U tom vrednovanju dobro odvaja od zla, istinu od laži. Dobro i istinu zadržava, ma odakle dolazili, a zlo i laž odbacuje, bez obzira tko ih zastupa, promiče i zagovara“ poručuje mons. Kokić.

zadar, 24.11.2014. - sv. krsevan dan grada zadra -Škola baštini tradiciju Nadbiskupske klasične gimnazije djelatne gotovo tri stoljeća, nekad u sklopu zadarskog sjemeništa ‘Zmajević’. Poučila je generacije hrvatskih svećenika i intelektualaca iz svih hrvatskih nad/biskupija. Od 1991. g. Gimnazija je verificirana kao javna škola. Školske godine 1997./98. u nju se upisuje pri vanjski učenik. Njena nova povijesna stranica započinje u svibnju 2005. g. blagoslovom nove školske zgrade i rješenjem Ministarstva prosvjete i sporta o preimenovanju u Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. Zadar. Školu pohađa 220 učenika u četiri razreda, svaki ima po dva odjeljenja. Dvadeset i jedan predmet u gimnaziji poučava 27 profesora. Uz ravnatelja, knjižničarku i pedagoginju, zaposleno je još šest djelatnika. Djelujući pod motom ‘Zajedno stvarajmo bolji svijet’, s atributima prihvatljiva, atraktivna i zahtjevna, „cilj djelovanja gimnazije nije samo predavanje znanja učenicima, što ih čini dobrim tehničarima, a ne i kreatorima, nego i osposobljavanje da ga pravilno primjene, što se postiže usvajanjem moralnih vrijednosti kroz odgoj“, ističe ravnatelj Kokić. Gimnazijalci su na državnim natjecanjima osvojili nagrade iz mnogih predmeta i raznih aktivnosti, kojima ta škola obiluje u izvannastavnom programu. Uz nastavu na terenu i pohode značajnim mjestima u domovini i svijetu, u školi djeluju karitativno kreativne radionice, kao Amfora, promiču glagoljicu, dnevno se slavi misa u kapeli u gimnaziji, održavaju se duhovne obnove i susreti. Izdaju školski list ‘Bolji svijet’ i surađuju i sa školama izvan Hrvatske. Gimnazija unaprjeđuje kvalitetu odgojno-obrazovnog rada, odnos učenik-roditelj-škola, kulturno, javno i humanitarno djeluje.

zadar, 24.11.2014. - sv. krsevan dan grada zadra -U gimnaziji djeluje školski fond Gorušičino zrno kojim učenici materijalno pomažu učenike slabijeg imovinskog stanja u vrijeme srednje škole i studija. Time gimnazija pokazuje kako se katolička škola oslanja na ljudsku dobrotu i darežljivost, da iz malenog zrna nastaje veliko stablo koje raste i za druge. Klasično obrazovanje, uvid u temelje antičke civilizacije čiji se utjecaj proteže do danas nije zaboravljena prošlost nego prilog razumijevanju sadašnjosti i jasnijem pogledu na budućnost, poručuju klasičari. Odnosom klasičnog i suvremenog, starog i novog, gimnazija poštuje načelo ‘Učimo za život, a ne za školu’. Škola je suvremena i po uporabi E-dnevnika, među prvima u Hrvatskoj. Mons. Kokić ističe da je posebnost gimnazije stvaranje ozračja prožetog duhom evanđeoske slobode, a snagom svoga poslanja izgrađuju intelektualne, spoznajne, emocionalne, kulturne, tehničke, estetske, društvene, moralne i duhovne kvalitete mladih, kako bi odgovorili zahtjevima osobnog i društvenog života u povijesno-društvenim okolnostima. Zadarska nadbiskupija je izrazila ponos i čestitala Gimnaziji na njenom djelovanju kojim marljivo odgajaju hrvatske naraštaje te su odoljeli kušnjama teških vremena u prošlosti.

Ines Grbić