ADVENTSKO-BOŽIĆNA IZLOŽBA ‘O BOŽJEM DOLASKU NA ZEMLJU’

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAdventsko-božićna izložba ‘O Božjem dolasku na zemlju’ svečano je otvorena u Narodnom muzeju Zadar u petak 28. studenog. U raznim tehnikama prikazani su motivi: Navještenje, Blagovijest, Josipov san, Marijin susret s Elizabetom, Na putu u Betlehem, Kristovo Rođenje, Radost anđela, Sjaj Badnje noći, Poklonstvo pastira i kraljeva, Sveta obitelj, Prikazanje u hramu, Bijeg u Egipat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Ta djela nisu vid likovne površnosti nego nose predanje. Ako čovjek ne uđe u bit biblijskog teksta, bolje da se kista ne prihvaća. Ostaje na površini, dekoraciji, onome čega smo u komercijalnom smislu svjedoci u božićno vrijeme. Ta je izložba veličajni poliptih posvećen Adventu i Božiću izrastao na biblijskoj poruci. Božić je stanje u kojem svi negdje čuvamo dječju začudnost, ljepotu koja se nikakvim talozima vremena ne da zatrti. Izložba je prilika za to“ rekao je prof. Stanko Špoljarić. Direktorica Laudata Ksenija Abramović je poručila kako smo svi suočeni s time da se Došašće ispunja sadržajima koji bi trebali biti očitovani za Božić. „Kao da društvo pred nas odmah stavlja rezultat, cilj, a uskraćuje nam ljepotu putovanja, izgradnju od hoda. Božić je cilj, a Došašće je hod. Naša je želja tom izložbom poticati jedno i drugo. Radost zbog rođenja našeg Spasitelja, ali i duh iščekivanja Kristova rođenja, priprave naše nutrine za taj najveći rođendan svijeta“ rekla je Abramović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Vjera i umjetnost su povezane. Bez talenta koji daje Bog nema ni umjetnosti. Umjetnici stvaraju znanjem, ali i osjećajem, inspiracijom. Nema stvaranja bez duha“ rekao je zadarski župan Stipe Zrilić, istaknuvši da bez obzira na materijalna bogatstva u svijetu, čovjek nije našao zadovoljstvo i mir. „U vrijeme došašća trebali bismo očekivati darove duha. Nažalost, očekuju se materijalni darovi. Neka izložba potakne na promišljanje o vjeri, miru, sebi, drugima, kuda ide čovjek, što radi čovječanstvo i zašto nam nije dobro kad nam je Bog dao da bude dobro“ potaknuo je župan Zrilić. Sveto Pismo je ikonografski atlas, podsjetio je na misao Chagala nadbiskup Želimir Puljić, istaknuvši:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Crkva treba umjetnost i umjetnike. Umjetnici zahvaljuju kad naiđu na razumijevanje Crkve. Crkva treba umjetnost kako bi uspješnije prenosila poruku koju joj je Krist povjerio te učinila shvatljivim očaravajući svijet duha i nevidljivog Boga. Umjetnost ima tu sposobnost, kako je rekao Ivan Pavao II., zgrabiti svijet duha i pretočiti ga u boje, oblike, zvukove, koji pomažu intuiciji gledatelja i slušatelja, a da pritom ne liši poruku njene transcendentalne vrijednosti i otajstvenog sjaja“ poručio je mons. Puljić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADo 11. siječnja posjetitelji će moći razgledati djela 31 istaknutog hrvatskog slikara i kipara. To su: N. Ančić, B. Bartulović, V. Blažanović, J. B. Dini, I. Ćavar, Z. Čular, B. Dorotić, K. Grenc, M. Jurković, K. Kovačić, D. Kwitakowski, T. Lončar, M. Ljubičić, A. Mamuša, J. Marinović, V. Meglić, B. Mogilevskij, A. B. Peruzović,  H. M. Peruzović, J. Poljan, Z. Pozaić, D. Radić, B. Ružić, B. Salavarda, Đ. Seder, S. Sikirica, A. B. Švaljek, J. Švaljek, P. Ujević, S. Vidmar i M. Vidović. Izložbu su postavili Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato i Narodni muzej Zadar, uz podršku Zadarske županije i Grada Zadra. Događaj je upriličen u sklopu Krševanovih dana kršćanske kulture u organizaciji Zadarske nadbiskupije.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA