PETA GODIŠNJICA SMRTI ZADARSKOG NADBISKUPA IVANA PRENĐE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPovodom pete godišnjice smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, misu za dušu blagopokojnog nadbiskupa Prenđu u subotu 24. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

1130315222_5_30_photo„Zahvalni smo Bogu za dar služenja nadbiskupa Ivana koji je zadarsku Crkvu okupljao oko stola Gospodnjeg, s njom pjevao i molio, slušao i razmatrao. Pamtimo ga kao zauzetog pastira koji je bio pun optimizma i ljubavi za sve što je Božje i crkveno, upravo u duha svoga biskupskog gesla ‘Ljubiti Crkvu’. Da je poživio, ove bi godine obilježio svoj srebrni biskupski jubilej“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je nadbiskup Prenđa vjerno lomio kruh nebeski, hranio ljude Riječju i euharistijom koja kao središte crkvenog i liturgijskog života okuplja novo mesijansko pokoljenje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Dok počiva u kripti zadarske katedrale, godišnjim spomenom preporučujemo ga toplo u molitve. Slušamo kako nas poziva da se euharistijom hranimo i oko Gospodnjeg stola okupljamo“ rekao je mons. Puljić, zahvalivši Bogu za sva duhovna i materijalna dobra koja je darovao Crkvi po djelovanju nadbiskupa Prenđe u njegovih četrdeset i šest godina svećeništva i dvadeset godina biskupstva. Prema Biskupskom ceremonijalu, svake godine slavi se godišnjica posljednjeg pokojnog biskupa te se potiče vjernike da se spominju svojih predstojnika i mole za njih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGovoreći o trinitarnom temelju misijskog poslanja biskupske službe, prema pobudnici o biskupima ‘Pastiri stada’ sv. Ivana Pavla II., mons. Puljić je istaknuo da biskup treba biti dobar pastir, spretan ribar, brižan nadglednik, otac, tješitelj i učitelj, nesalomljiv u načelima, ali dobar i plemenit u ophođenju, brat i prijatelj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Te poželjne kvalitete i odlike koje imaju resiti svakog svećenika, osobito biskupa, ne dobivaju se samo rađanjem. Za njih se valja osobno boriti, a povjereno stado to mora od Boga izmoliti. Zbog toga vjerni puk, svećenici i Bogu posvećene osobe mole za svog biskupa u euharistijskom slavlju, Božanskom časoslovu i osobnim dnevnim preporukama“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da je nadbiskup Prenđa bio uzoran pastir ljudskosti i širine srca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa kraju mise, nadbiskup Puljić i svećenici uputili su se u pokrajnu lađu katedrale i nad grobnicom zadarskih nadbiskupa izmolili odrješenje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANadbiskup Prenđa preminuo je iznenada 25. siječnja 2010. g. u Nadbiskupskom domu u Zagrebu u 71. godini života. Rođen je 31. prosinca 1939. g. u Zemuniku Gornjem. Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju završio je u Zadru. Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu gdje 1967. postiže licencijat iz teologije. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1964. g. u Zadru. Bio je župnik u Škabrnji, Nadinu i Smilčiću (1964.-1968.), duhovnik u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ u Zadru (1968.-1970.), ravnatelj tog sjemeništa (1970.-1992.), kateheta mladih u Zadru (1970.-1972.), voditelj odjela za duhovna zvanja u Zadarskoj nadbiskupiji (1970.-1992.), dopisnik Glasa Koncila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPapa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom koadjutorom 29. ožujka 1990. g. Za biskupa je zaređen 9. lipnja 1990. g. u katedrali sv. Stošije. Službu zadarskog nadbiskupa preuzeo je 2. veljače 1996. g. Bio je  predsjednik Vijeća HBK za kler, član Mješovite komisije HBK, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica, ravnatelj Hrvatskog caritasa. U Zadarskoj nadbiskupiji u poraću je obnovio sve crkve i crkvena zdanja srušena u Domovinskom ratu. Bio je predavač na Visoko teološko katehetskoj školi u Zadru, promicatelj Nove evangelizacije podržavajući djelovanje crkvenih pokreta i udruga te inicijator brojnih drugih pastoralnih, karitativnih, kulturnih i znanstvenih događanja u Zadarskoj nadbiskupiji. Zadnji njegov veliki angažman bio je organizacija SHKM-a u Zadru koji je okupio trideset tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva.

Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA