MISA ZA BRANITELJE I DOMOVINU POVODOM 22. OBLJETNICE AKCIJE ‘MASLENICA’

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPovodom obilježavanja 22. godišnjice vojno-redarstvene akcije ‘Maslenica’, u srijedu 21. siječnja misu za poginule hrvatske branitelje i domovinu u crkvi sv. Šime u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Suslavili su o. Jakov Mamić, generalni vikar Vojnog ordinarijata RH, o. Ivo Topalović, vojni kapelan u Zadarskoj nadbiskupiji, don Ivan Borić, policijski kapelan u Dubrovačkoj biskupiji i drugi svećenici. U misi su sudjelovali branitelji iz cijele Hrvatske, noseći stijegove svih hrvatskih postrojbi, general Ante Gotovina, predstavnici svih struktura državne, lokalne i vojne vlasti te roditelji poginulih hrvatskih branitelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMons. Puljić je zahvalio Bogu za dar slobode domovini, kao i braniteljima što su izlaganjem svojih života sebe trajno ugradili u temelje hrvatske države i suverenosti. Istaknuo je da ta akcija, kojom su prometno bili povezani jug i sjever Hrvatske, oslobađanjem 92 četvorna kilometra u svega 72 sata, podsjeća na konačne pobjede u ‘Oluji’ 1995. g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATa najava pobjede konačnog oslobođenja hrvatskog okupiranog teritorija može se promatrati u svjetlu navještaja Božje riječi iz poslanice Hebrejima o dovršetku novog Saveza: ”Evo, dolaze dani kad ću s domom Izraelovim i domom Judinim dovršiti novi Savez” (Hebr 8, 8). „Kad bi nam naša poginula braća, kojih se s poštovanjem i zahvalnošću sjećamo, mogli nešto reći, siguran sam kako bi se zahvalili što smo ih uključili u naše molitve u misi. Nama živima to je lijepa prigoda produbiti svijest o blagu što ga je Krist ostavio i povjerio Crkvi u euharistiji. Novi savez Bog je sklopio sa svojim narodom po smrti, uskrsnuću i uzašašću njegovog sina Isusa Krista. Po misnom slavlju nazočan je među nama“ rekao je mons. Puljić, istaknuvši da su i branitelji duhom svojih požrtvovnih djela ljubavi za svoj narod i dom među nama, svjedoci su vrijednosti koje treba nasljedovati i živjeti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPodsjetivši na Isusovu riječ u Kafarnaumu „Starajte se, ne za jelo koje prolazi, nego za jelo koje ostaje za život vječni“ (Iv 6, 27), nadbiskup je rekao da su i branitelji svojom hrabrošću u izloženosti gubitku ovozemaljskog života pokazali spremnost za život u vječnosti.Jelo koje prolazi i jelo što ostaje za život vječni predstavljaju dva oprečna sustava, dva mentaliteta, dvije životne filozofije. Među njima je velika provalija i jasno razgraničenje. To su dva kraljevstva: ovoga i onoga svijeta, vidljivo i nevidljivo, svijet duha i materije, vjere i nevjere, prolaznosti i vječnosti. Očima vjere shvaćamo da je prava sreća u onome što ne prolazi: u duhu, istini, plemenitosti, u Bogu, vjeri i nadi, u uskrsnuću i besmrtnosti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERATo su pokazali i hrvatski branitelji. Svojom žrtvom premostili su provaliju sebičnosti i ljudskog straha te su, darujući sebe za druge, poput Raspetoga na križu, uzdigli svoj duh Bogu. Bog je jedini neprolazan i vječan. On i nas po euharistiji čini dionicima svoje vječnosti. U tom vidu vjerujemo da su i poginuli hrvatski branitelji sada dionici te vječnosti“ rekao je nadbiskup Puljić, izražavajući priznanje svim stratezima i izvršiteljima akcije u kojoj su hrvatski vojnici i policajci oslobodili zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik. U prva tri dana operacije, u kojoj su prvi put bile angažirane sve grane hrvatskih oružanih snaga, poginulo je devetnaest pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a, a sedamdeset ih je ranjeno. Uslijed jakih topničko-raketnih i tenkovskih napada srpskog agresora nakon akcije Maslenica, do 31. ožujka 1993. g. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

  Ines Grbić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA