„OSJETIMO IH SRCEM“ – HUMANITARNA AKCIJA HKUMST-A ZADAR

P2066676‘Osjetimo ih srcem’ naziv je uspješne humanitarne akcije u organizaciji Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar za pomoć osoba s invaliditetom, održane u četvrtak 6. veljače u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar. Kupnjom ulaznice od 20,00 kn Zadrani su sasvim ispunili oko 700 mjesta u kazalištu i pomogli inicijativu predsjednice HKUMST-a s. Melhiore Biošić da se prikupljenim novcem kupe invalidska kolica, antidekubitalni madrac i druga pomagala.

P2066679„U Hrvatskoj živi više od 450 000 osoba s invaliditetom. Više od 12,5 % populacije RH su osobe s invaliditetom. To je u rangu s prosjekom u svijetu, nije ispod ni iznad svjetske razine. Iza svakog tog postotka je jedan čovjek, iza svakog čovjeka je jedan život, iza svakog života je jedno srce, koje vrijedi živjeti, za koje se valja boriti. Štitimo dostojanstvo svakog od nas“ rekla je Vesna Škulić, povjerenica predsjednika RH za invalidne osobe koja je bila i prva saborska zastupnica s invaliditetom. Škulić je zahvalila svima koji su dolaskom omogućili zaštitu dostojanstva svakog čovjeka koje je rođeno, jer time promiču prava osoba s invaliditetom. Poželjela je da bude što manje akcija za nabavu ortopedskih pomagala, jer bi se za to trebao pobrinuti sustav.

P2066690U ime predsjednika RH Ive Josipovića, prigodnu riječ je uputio i Stijepo Bartulica, povjerenik predsjednika za vjerske zajednice. Čestitao je na akciji i sadržajnom, bogato priređenom umjetničkom programu. „Bez obzira na ekonomsku situaciju, vaš odaziv pokazuje da naš narod ima sluha za plemenite akcije“ rekao je Bartulica. U skladu s motom događaja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić rekao je da se osjetilo srce ljudi koji su priredili događaj u želji da pomognu invalide. „Kad je pisao mnogim kršćanima, sveti Pavao je poučavao ljude da oplemenjuju svoje srce. Bio je svjestan kako je srce središte ljudskog bića, središte svega što čovjek čini, dobrih i loših čina. Iz srca izviru dobre i loše misli i zato je preporučivao, obucite se u novog čovjeka. Savjetovao je učenicima i vjernicima da se dnevno oblače u novo srce dobrote i plemenitosti. Pavlova je misao neka nam svima ne dojadi činiti dobro“ rekao je mons. Puljić, dodavši da su osobe s invaliditetom poticaj da Bogu zahvalimo za dar života, da pokažemo srce prema njima koji su upućeni na našu dobrotu. Zaključio je da koračamo s Bogom i tada nećemo zalutati.

P2066673Poticaj za tu akciju HKUMST-u bilo je prijateljstvo Udruge i mladića Danijela iz Labina koji je prije nekoliko godina ostao nepokretan od prometne nesreće. „Da imam izbor hoću li život prije prometne ili poslije, izabrao bih ovaj život sada, jer sam pronašao sebe i Boga. Sad mi život ima smisla. Iako sam imao novac, posao, život mi je bio prazan, to je bio život bez života. Sada mi je Bog na prvom mjestu“ rekao je Danijel. U programu su sudjelovali Ivana Husar Mlinac, klape Intrade i Niko, HGPD Zoranić, sopranistica Nela Šarić, pijanistica Gordana Zubović Pavić te vokalni sastav HKUMST-a ‘Magnificat’. Oduševljenje u publici izazvali su scenski prikazi koje su uprizorili članovi glumačke sekcije HKUMST-a pod nazivom ‘Kupujte hrvatsko’ i ‘Cjeloživotni godišnji staž’. Sarkastično su prikazali jeftinu rasprodaju hrvatske zemlje strancima uz poruku da djedovina nema cijenu i duša je hrvatskog naroda, te posljedice u radu kasnog odlaska u mirovinu. Autorica tekstova je članica Udruge Ljubica Wagner, medicinska sestra u biogradskoj bolnici, koja je sama vrijedno sašila i autentične kostime u kojima su članice Udruge izvele scenske prikaze.

Ines Grbić

P2066686

 

 

 

 

 

 

 

P2066693