NADBISKUP PULJIĆ POHODIO ŠTIĆENIKE I UPRAVU BOLNICE NA UGLJANU

P1010687Na Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske u utorak 11. veljače zadarski nadbiskup Želimir Puljić susreo je pacijente i upravu Psihijatrijske bolnice na Ugljanu gdje je pohodio tamošnje odjele i ohrabrio rad osoblja predvođenog ravnateljem dr. Mladenom Mavarom.

P1010689Mons. Puljić je u dvorani bolnice gdje se inače služe mise predvodio misno slavlje u kojem su sudjelovali pacijenti i osoblje te zdravstvene ustanove paviljonskog tipa u čijih se šest objekata nalazi dvanaest odjela i Dnevna bolnica. „Svjetski dan bolesnika je poticaj svima koji plaču i osjećaju teret križa da budu hrabri, jer su miljenici Božjeg kraljevstva i braća trpećeg Krista. To je i prigoda razmišljati o tajni trpljenja, biti osjetljiv prema bolesnoj braći i sestrama.

P1010697Blaženi Ivan Pavao II. je govorio da se mjera čovječnosti određuje temeljem toga kako se društvo i pojedinac odnose prema onima koji trpe“ rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da je pastoralna služba po bolnicama, koje su svetišta patnje, sastavni dio crkvenog poslanja jer je na tragu poslanja Krista koji je kao božanski liječnik prošao zemljom ozdravljajući i čineći dobro. „I mi smo pozvani činiti djela milosrđa poput Samarijanca. Čovjek ne ozdravlja izbjegavanjem trpljenja i bijegom od boli, nego sposobnošću da prihvati nevolje i sazrijeva u njima, poput Krista koji je patnje podnio s beskrajnom ljubavlju. Krist je spasio čovječanstvo svojim trpljenjem, smrću i uskrsnućem, a Crkva u bolesnicima prepoznaje Kristovu prisutnost. Kad s nježnošću pristupamo potrebnima skrbi, unosimo nadu i Božji osmijeh u svijet pun proturječja“ rekao je mons. Puljić, dodavši da nam prispodobom o dobrom Samarijancu Isus želi pomoći da shvatimo Božju ljubav prema svakom ljudskom biću, osobito pogođenima bolešću i patnjom.

P1010704„Završne riječi prispodobe, ‘Idi, pa i ti čini tako’, pokazuju kakav stav mora zauzeti svaki Kristov učenik prema drugima, osobito onima u potrebi. I nama je snagom vjere i molitve, poput dobrog Samarijanca, voditi brigu o tjelesno i duhovno ranjenima, siromašnima i svima koji traže pomoć“ rekao je nadbiskup, istaknuvši da je u liku dobrog Samarijanca Isus, a u čovjeku koga su napali razbojnici cijeli ljudski rod, izgubljen i ranjen zbog grijeha.

P1010707Potaknuvši na jačanje službe ljubavi u zajednicama, nadbiskup je rekao da su u tome primjer i poticaj sveci Crkve, koji su znali živjeti vlastitu bolest, a patnje su ih odvele u sjedinjenje s Isusovom patnjom; poput bl. Majke Tereze i apostola gubavaca, Raoula Follereaua, koji je nošen ljubavlju prema bližnjemu posvetio svoj život brizi za oboljele od Hansenove bolesti do najudaljenijih krajeva svijeta.

P1010710Nadbiskup je zazvao Mariju da pomogne podnositi trpljenje i nalaziti izvore vedrine i pouzdanja kod uskrslog Gospodina. „Marija kao brižna mati izlazi ususret potrebama svoje djece. Ona liječi patnje i vraća zdravlje duše i tijela. Svjetski dan bolesnika potiče nas kako voditi brigu o oboljelima i zahvaliti onima koji skrbe o njima: zdravstvenim, socijalnim, vjerskim i drugim djelatnicima i volonterima“ rekao je nadbiskup Puljić, izražavajući priznanje svima koji rade u zdravstvenoj skrbi i plemenito služe ljudima pomažući im olakšati boli tijela i duha.

P1010718U Psihijatrijskoj bolnici Ugljan, osnovanoj 1955. g., zaposleno je 300 djelatnika, liječnika specijalista, medicinskih sestara i tehničara. Kapacitet bolnice su 483 kreveta, a tijekom jedne godine liječenje obuhvati oko 1070 pacijenata. Liječenje obuhvaća terapiju lijekovima, psihofarmakoterapiju, individualnu i grupnu psihoterapiju, socioterapije do radno okupacionih tehnika.

P1010719Krajnji cilj je resocijalizacija bolesnika tj. njegov povratak u obitelj, na radno mjesto i u društvo kao aktivni i ravnopravni član. Ravnatelj Mavar i osoblje zahvalili su mons. Puljiću na podršci i susretu s pacijentima koji je ohrabrio njihovo zalaganje u radu s psihički oboljelima kojima pomažu podići razinu življenja njihovog ljudskog dostojanstva. Nadbiskup je pohodio bolnicu u pratnji svećenika Ugljanskog dekanata.

Ines Grbić

P1010720

P1010736

P1010744

P1010746

P1010753

P1010757

P1010772

P1010781

P1010798

P1010827

P1010830