TAJNIK KONGREGACIJE ZA KLER NA SVETKOVINU SV. STOŠIJE U BIOGRADU

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvetkovinu sv. Stošije kao naslovnicu svoje župe i zaštitnice, u srijedu 15. siječnja svečano je proslavila istoimena župa u Biogradu n/m. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Stošije u Biogradu predvodio je mons. Morga Iruzubieta Celso, tajnik Kongregacije za kler i naslovni biskup Biograda n/m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIzrazio je veliku radost što može slaviti svetkovinu i srdačno zahvalio na pozivu da posjeti Biograd, rekavši da je Hrvatska prekrasna zemlja s kojom je povezan kao naslovni biskup Biograda. Podsjetio je da je Stošija, pripadnica rimske plemićke obitelji, u svom braku bila neshvaćena od muža poganina Publija zbog svoje vjere, brak je živjela s mnogim teškoćama.

P1156197“Govor o braku i obitelji je važan, potreban i prikadan i u pripremi sinode biskupa o obitelji koju želi papa Franjo u listopadu ove godine. Brak je plodan djecom koja trebaju biti prva briga roditelja. Odgajanje djece je vrlo zahtjevan i važan zadatak. O tome ovisi budućnost naše mladosti. Sposobnost rađanja novog života je sudjelovanje na Božjem stvarateljskom činu. Ali se poslije mora nastaviti u odgajanju muškaraca i žena koji će biti autentični kršćani i uzorni građani” rekao je mons. Celso, istaknuvši da roditelji trebaju pomoć župe i škole u odgoju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Ne mogu zadatak odgajanja prepustiti drugome, jer su ga oni primili neposredno od Boga. Roditelji su prvi, najvažniji odgajatelji djece. I imaju odgovornost svojoj djeci dati primjer koji traži razumijevanje, razboritost, sposobnost poučavanja i nadasve, sposobnost ljubavi. Svaki autoritarni i nasilni stav nije dobar način odgajanja. Idealno je za roditelje da mogu imati prijateljski, stav povjerenja s djecom. Da se djeca mogu otvoriti, pouzdati u roditelje, da im mogu dati efikasnu pomoć za njihove probleme” rekao je mons. Celso, istaknuvši da su obitelji prvih kršćana i u vrijeme sv. Stošije bile obitelji koje su živjele od Krista i za Krista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA“Svjedočile su tako da i drugi mogu upoznati Krista u okolnostima progonstva i u neprijateljskom okruženju. Takvi su bili prvi kršćani. I mi bismo danas trebali biti takvi, uz pomoć sv. Stošije i Djevice Marije. Trebali bismo biti sijači mira i ljubavi koju je Krist donio na svijet svojim rođenjem u Betlehemu” rekao je mons. Celso.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERABiskup Celso je govorio i o značenju Stošije u zagovaranju mira. Naime, nakon smrti supruga, Stošija je otišla u Srijemsku Mitrovicu gdje je pomagala ugroženim kršćanima za progona Dioklecijana i gdje je spaljena 304. g. na Božić. Kad je za rimskog cara Teodozija kršćanstvo postalo državna religija, ostaci sv. Stošije bili su odneseni u Carigrad i pohranjeni u baziliku Uskrsnuća Gospodinova – Anastasis. Otuda se pobožnost raširila po istočnom carstvu te je Stošija danas jako štovana u Rusiji, štuje se i u pravoslavnoj Crkvi. Kao velika mučenica, spominje se u Rimskom kanonu koji je bio zajednički s pravoslavnom Crkvom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMons. Celso je podsjetio na dvije ikone koje predstavljaju sv. Stošiju; jedna je naslikana prema zapadnoj, a druga prema istočnoj tradiciji. Bile su poslane u ruskoj svemirskoj letjelici ‘Mir’ u svemir te su sedam mjeseci kružile u misiji ‘Sv. Stošija – nada za mir’, 1995./96. godine. Bio je to doprinos izgradnji mira među narodima Jugoistočne Europe. Inicijativa je bila pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a ikone je blagoslovio bl. Ivan Pavao II., tadašnji moskovski patrijarh Aleksij II. i patrijarh Srpske pravosalvne crkve Pavle. “Molimo zagovor sv. Stošije da se Crkva ponovno ujedini i da u punini može disati s oba plućna krila, kako je to govorio bl. Ivan Pavao II. Sv. Stošija nas može poučiti dajući nam snagu, vjeru i potaknuti nas na kršćansku ljubav” zaključio je mons. Celso, poručivši Biograđanima da su osvojili njegovo srce svojom simpatičnošću, suosjećanjem i toplom dobrodošlicom. Obećao im je molitvu i duhovnu povezanost u mislima za njihove bolesne, mlade i djecu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon mise koja je okupila brojni puk i svećenike s domaćinom, biogradskim župnikom mons. Ivanom Mustaćem, KUD Biograd ispred crkve predstavio je svoju baštinu kolom i plesom. Mons. Celso je u trodnevnom boravku u Zadarskoj nadbiskupiji sudjelovao i na slavljima sv. Stošije u zadarskoj katedrali, na Svečanoj Večernjoj i završnoj večernjoj koncelebraciji s hrvatskim biskupima.

P1156223Pohodio je Stalnu izložbu crkvene umjetnosti u Zadru i upoznao se s bogatom baštinom nadbiskupije čijeg je jednog grada naslovni biskup. Zahvalio je svima na prijemu, domaćinstvu i prijateljskom ozračju, radostan zbog ostvarenog zajedništva s Crkvom u Hrvatskoj u povezanosti po zadarskoj zaštitnici sv. Stošiji.

Ines Grbić

P1156281

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

P1156295

P1156299

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA