SVEČANA VEČERNJA UOČI SVETKOVINE STOŠIJE U ZADARSKOJ KATEDRALI

P1146085Svečanu Večernju uoči svetkovine sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, u utorak 14. siječnja u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

P1146116Na kraju Svečane Večernje, mons. Puljić je podijelio plakete Sv. Stošije zaslužnim vjernicima iz nadbiskupije za očitovane znakove služenja u Crkvi i hrabro svjedočenje kreposti vjere, ufanja i ljubavi prema potrebnima ljudske pomoći i pažnje. To je tradicija započeta prošle godine kao poticaj u afirmaciji Stošijina lika koji dodatno okuplja u zajedništvo vjernike različitih staleža iz cijele nadbiskupije. Priznanje je dobilo 23 zaslužnih, kao hrabri svjedoci vjere, u službi potrebnih i obrani ugroženih.

P1146097

P1146118To su: iz Novigradskog dekanata Rajka Anzulović (Novigrad), Ivan Genda (Medviđa), Marija Dedić, Kata Zdunić i Domagoj Vulić (Jasenice), Vladimir Pedić (Pridraga), Ivan Lončar (Smilčić); dekanat Zadar Istok – Joso Šindija (Bibinje); dekanat Zadar Zapad – Branimir Buturić (katedrala sv. Stošije), Mario Milin, crkveni pjevački zbor ‘Gospa od Ružarija’ s prof. Zoricom Bruketa i Rafael Matešić (Diklo), Gabrijela Pavić, pjevački zbor sv. Mihovil s voditeljicom Ivom Babić i Anđela Kaloćira (Kožino), Silvio Pavin (Zadar-Puntamika), Anđelo Travica (župa sv. Šime), iz Ražanačkog dekanata Dragica Marušić (Ljubački stanovi), Tihomir Perković i Mladen Kondrić (Ljubač), Ivica Dundović (Radovin), Jadranka Kalac (Slivnica) i iz Benkovačkog dekanata Peka Zelić (Popovići).

P1146082Dodjelu priznanja prigodnim riječima popratio je kancelar Zadarske nadbiskupije Josip Lenkić rekavši da je Bog svojim utjelovljenjem čovjeka obnovio u Kristu i vratio mu iskonsko dostojanstvo. „Bog je darovao čovjeku moć da pobjeđuje zlo, da lomi nepravedne okove i spone jarmene. Osnažio ga je da u svojoj neznatnosti čini velike stvari. To se osobito očitovalo u životu sv. Stošije. Ona se za života opredijelila za Krista, pa je ni u smrti nisu mogli od njega odvojiti. Činila je hrabra djela ljubavi u jeku žestokih progona kršćana, tješeći i hrabreći klonule i nemoćne. Tako je učvršćivala Crkvu Kristovu u njegovim udovima“ rekao je don Josip, dodavši da život kršćanina nosi borbu i propinjanje za kraljevstvo nebesko u zgodno i nezgodno vrijeme.

P1146075„Mnogi su poslušali Kristov glas i stavili su se u službu njegova kraljevstva. Činili su to obavljanjem povjerenih dužnosti u župnoj zajednici. Brinuli su se za crkvu, uređivali je za bogoštovlje, pozivali zvonima puk na liturgiju, dali hrabro svjedočanstvo ljubavi i žrtve za Boga, nekad i po veliku cijenu u vremenima nesklonima Crkvi. Poput sv. Stošije, postali su svjedoci vjere pomažući potrebnima, time i samome Isusu. Zato im treba odati zahvalu, kao ohrabrenje i poticaj drugima za nove pobjede u Kristu“ rekao je don Josip, istaknuvši da čin iskazivanja priznanja pokazuje kako Duh Sveti živi u nadbiskupiji čija je ona zaštitnica i zahvala je Bogu što se i u naše vrijeme očitovao po svojim slugama koji su hrabro svjedočili vjeru.

P1146089

P1146078U ime nagrađenih, zahvalio je Branimir Buturić, rekavši da svatko na svoj način daje što može. „Svjesni smo da ima puno onih za koje sam Bog zna, koji su puno bolji od nas i daju više. To nam je poticaj kako je najvažniji ‘zadatak’ koji nam je i Krist dao, razglasiti njegovu Radosnu vijest uskrsnuća i privesti barem jednu dušu Bogu. A sam Bog će nam dati vječnu, jedinu i pravu nagradu“ zaključio je Buturić. Prije 24 godine, na uočnicu sv. Stošije, 14. siječnja 1990. g., mons. Puljić je zaređen za biskupa u Dubrovniku.

Ines Grbić

P1146093

P1146120

P1146124

P1146128

P1146138