BOŽIĆNI KONCERT KLAPA U CRKVI SV. FRANE U ZADRU

P1065972Božićni koncert klapa iz cijele Zadarske nadbiskupije treću godinu u nizu održan je na svetkovinu Bogojavljenja u crkvi sv. Frane u Zadru u ponedjeljak 6. siječnja. Pred brojnom publikom nastupile su 23 klape: trinaest muških, osam ženskih i dvije mješovite klape. Muške klape iz Zadra: Donat, Kalelarga, Galija, Kontrada, Kaleta, Munita, Ponistra – Crno, Težaci – Paljuv, Lancana – Novigrad, Condura – Nin, Sukošan, Kožino i Vir. Ženske klape Zikva – Pašman, Magnificat, Kapric i Anima Maris iz Zadra, Luna – Kožino, Garofuli – Bibinje, Kandelora – Zemunik i Libar – Privlaka te mješovite klape Arsenal i Kolajna iz Zadra.

P1066013U ime zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, u prigodnoj riječi don Dario Tačić je zahvalio svim izvođačima na dragovoljnom nastupu na tom koncertu koji kao kulturni događaj okuplja veliku pažnju Zadrana u božićnom vremenu, te im je upravo ta podrška publike najveća plaća i nagrada. Zahvalio je i organizatoru koncerta Žanu Moroviću, regens choriju zadarske katedrale sv. Stošije, na trudu uloženom u uspješnu organizaciju tog događaja koji mu je povjerila Zadarska nadbiskupija.

P1065977„Taj je koncert velika večernja pohvala u čast Bogojavljenja kojim se otvara i Devetnica sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. Kao što je drevna Antiohija na svetkovinu Bogojavljenja javljala drevnom Rimu datum slavlja Vazma, tako i vi budite prenositelji Radosne vijesti Bogočovještva Isusa Krista čiji rođendan slavimo ovih dana. Klapskom pjesmom širili ste radost Kristova utjelovljenja“ poručio je Tičić izvođačima, poželjevši da radost vjere koju su doživjeli, poput svetih mudraca pronesu u svakodnevnom životu.

P1065961„Koncert je živo svjedočanstvo vjere iz koje je izniknulo pregršt božićnih napjeva, popijevki i pjesama kojima obiluje hrvatski narod. To je svjedočanstvo da Bogu, darovatelju svega, pa i dara glazbe, uzvraćamo hvalu pjesmom. Na ovaj način čuvamo svoju tradiciju, svoj etnos i vjeru. Nacionalno u Hrvata oduvijek je prožeto vjerom i obrnuto“ rekao je Morović na koncertu završenom zajedničkom izvedbom svih izvođača skladbe ‘Preveliku radost’ u obradi J. Ćalete. S po jednom skladbom, izvođači su predstavili bogatu božićnu glazbenu baštinu iz svih krajeva Hrvatske.

Ines Grbić

P1066032

P1065987

P1066025