BOŽIĆNI SUSRET ZADARSKOG NADBISKUPA I LOKALNIH VLASTI

PC175388Zadarski nadbiskup Želimir Puljić pohodio je u utorak 17. prosinca zadarskog župana Stipu Zrilića i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu u vijećnicama Županije odnosno Grada gdje ih je susreo s njihovim suradnicima. „Ako postoji program, volja, zajednička suradnja, podržavam dobar i odgovoran pristup. Opće dobro nas treba voditi. Grad i županija dobro surađuju“ rekao je mons. Puljić, zahvalivši Zriliću i Kalmeti na svemu što čine za dobro građana.

PC175395Dio sredstava iz proračuna županije i Grada usmjereni su prema Caritasu, Crvenom križu i Centru za socijalnu skrb, pomažući potrebe ugroženih kroz program međugeneracijske solidarnosti.

PC175382Župan Zrilić je upoznao nadbiskupa s pripremom razvojnih projekata koji bi se financirali iz europskih fondova. To su projekti plavo – zeleni centar u Bibinjama, koji podrazumijeva ribarstvo i poljoprivredu; 62 % marikulture uzgoja sve ribe u Hrvatskoj događa se u Zadru, a za to je zauzeto samo 1 % mora. Centar nove tehnolgije u Murvici obuhvaćao bi metaloprerađivačku industriju a kreativni centar na Relji u Zadru, područje turizma, kulture, dizajna.

PC175409„Ako ljudi ne osjete uspješnost kroz zaposlenost i plaću, ne možemo reći da smo uspješni, koliko god to bili“ rekao je župan Zrilić, dodavši da je prednost Zadra što je turistička destinacija. Istaknuo je da je Zračna luka u Zemuniku prije 2001. g. trebala biti zatvorena, a od tadašnjih 30 000 putnika sad je ostvarila približno pola milijuna putnika. Izrazio je nadu u novo zapošljavanje, ukupni pojedinačni prihod i dohodak za ljude.

PC175390Županijski sustav s Općom bolnicom, koja je sad izuzeta, obuhvaćao je 5000 ljudi. „Treba postojati elementarno suglasje oko strategija razvoja i obnavljati zemlju, funkcionirati za napredak i prosperitet“ rekao je mons. Puljić, pohvalivši nastojanje Županije u poticanju mladih i na primjeru najave osnivanja Poljoprivredne škole u Zemuniku gdje bi se i praktično valorizirao potencijal tog okoliša. Nadbiskup potiče vlastitu proizvodnju s prirodno danim resursima, istaknuvši da zalaganje u provedbi programa razvoja turizma, okoliša i ostalog treba nadići partikularne interese. Podržava mogućnost razvoja hrvatskih županija i zdravu decentralizaciju; Zagreb je uvijek bio središte Hrvata i simbol hrvatske države prema kojem je usmjeren pogled, no središnjica treba poticati i razvoj provincije, rekao je mons. Puljić. Naglasio je potrebu harmonije između Crkve i države, na način da se ne klerikalizira društvo, niti profanira crkvena stvarnost.

PC175400U vremenu kada se preispituju mnoge vrijednosti, Crkva ima veliku ulogu u društvenom životu, rečeno je na susretima, pri čemu je istaknut doprinos u različitim područjima Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i pape Franje koji svojom bliskošću ljudima daje optimizam i vjeru. Nakon susreta s nadbiskupom, župan Zrilić je primio dvadeset najugroženijih obitelji po izboru Caritasa. To je tradicionalni susret zadarskog nadbiskupa i predstavnika lokalnih vlasti koji se svake godine uoči Božića, naizmjenice, održi u zgradi Županije, Grada odnosno Nadbiskupije. Izmijene se prigodni darovi, božićna i novogodišnja čestitka te potvrdi potreba daljnje suradnje tih triju institucija u osjetljivosti za konkretne socijalne potrebe čovjeka.

Ines Grbić

PC175412

PC175407