ĐAKONSKO REĐENJE ZVONIMIRA MIKULIĆA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

PB244115Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 24. studenog zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je svečano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru za vrijeme kojeg je za đakona zaredio Zvonimira Mikulića, akolita iz župe Rođenja BDM u Benkovcu. Uz roditelje i prijatelje, u slavlju su sudjelovali i bogoslovi iz Zadarske, Gospićko-senjske i Riječke nadbiskupije.

PB244079Nadbiskup je potaknuo na molitvu da svećenici i redovnici budu vjerni i odani službenici i da Bog Zvonimira obdari poniznošću i vjernošću. „Neka postojanim duhom da do znanja svakomu, kako neće biti dvorjanin koji se dodvorava ljudima, a niti trstika koju razni vjetrovi ljuljaju kamo hoće, već poput Ivana Krstitelja proročki navjestitelj Božjeg kraljevstva, te poput kralja Zvonimira zaštitnik siromaha, udovice i siročadi. Neka vjerom koju je primio od roditelja, s povjerenjem u Onoga koji ga je pozvao, trajno s bl. Stepincem ponavlja: U Tebe sam se Gospodine pouzdao“ rekao je mons. Puljić, govoreći na svetkovinu Krista Kralja o značajkama kraljevstva.

PB244040U povijesti Izraela kraljevi su uvođeni u službu svečanim pomazivanjem, što je značilo da su posvećeni u Božje ime upravljati izabranim narodom. U kršćanskoj tradiciji kraljevi su bili krunjeni vjerskim obredom, blagoslovom krune bila je blagoslovljena njihova služba za opće dobro naroda. Kraljevsku vlast trebali su obavljati sa sviješću odgovornosti pred Bogom i biti pravedni zaštitnici onih kojima je trebala zaštita. Isticalo se da će Bogu polagati račun kako su upravljali povjerenim kraljevstvom.

PB244049Smisao kraljevske vlasti lijepo je opisan u zavjernici hrvatskog kralja Dimitrija-Zvonimira kojega je krunio papinski legat Gebizon 1076. g. u crkvi sv. Petra u Solinu. U toj zavjernici piše: ‘Ja, Dimitrije, koji se zovem i Zvonimir, obvezujem se da ću krojiti pravdu, štititi siromahe, udovice i siročad, odrediti zakonito vjenčanje prstenovanjem svećeničkim blagoslovom, a sklopljenu (ženidbu) neću dopustiti da se razriješi. Protivit ću se prodavanju ljudi, te ću Božjom voljom biti pravedan u svemu’“ podsjetio je nadbiskup, poželjevši ređeniku svjedočanstvo dobre savjesti i nepokolebljivu ustrajnost uz Gospodina.

PB244061Sveti red đakonata, prvi stupanj sakramenta svetog reda, očituje se u službi Riječi, oltara i ljubavi. „Đakon tijekom obreda stavlja svoje ruke u nadbiskupove i bez uvjetovanja obećava poštovanje i poslušnost. Ne samo za jedan dan, jednu godinu ili određeno vrijeme, nego do smrti“ rekao je mons. Puljić, čestitavši Zvonimiru i roditeljima na razvoju duhovnog poziva. Zvonimir potječe iz obitelji Petra i Mice Mikulić rođ. Erlić koji su roditelji sedmero djece: Zvonimir ima braću Šimu i Ivana te sestre Luciju, Katarinu, Maricu i Terezu.

PB244166Otac Petar je rekao da je Zvonimir zvanje po zagovoru Ivana Pavla II. kojem se utjecao za zagovor da jedno njegovo dijete ostvari duhovni poziv. Obitelj Mikulić sudjelovala je u posebnoj procesiji i liturgijskoj molitvi Šestog časa na susretu s Ivanom Pavlom II. na Forumu 2003. g., kada su kao obitelj bili oko Višeslavove krstionice i zahvaćali vodu u znak obnove krsnog saveza, a i geslo tog papinog pohoda je bilo ‘Obitelj, put Crkve i naroda’.

 Ines Grbić

PB244223

PB244237