19. OBLJETNICA HKUMST-A ZADAR

PB170529„Čestitam vam jer ste u službi onih kojima je pomoć najpotrebnija. Mnogima koji umru u bolnici možda ste upravo vi zadnji koje su za života vidjeli. Imate plemenitu ulogu širenja dobrote i žrtve za druge. Dolaze dani kad će nam svako učinjeno dobro djelo dobro doći. Vi ste dio te velike priče“ poručio je don Dario Tičić u ime zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića članovima Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar (HKUMST) na njihovoj godišnjoj skupštini u četvrtak 14. studenog kad je ujedno obilježena 19. obljetnica djelovanja te Udruge. U dvorani samostana Školskih sestara franjevki u Arbanasima u Zadru okupilo se više stotina članova i prijatelja Udruge. Nadzorni odbor izvijestio je o bogatom radu u jednogodišnjem razdoblju u pomoći potrebnim pojedincima i ustanovama. “Biti član HKUMST-a je čast i odgovornost. Samo ime puno govori. Hvali se, časti i voli naša divna domovina. Katolici smo, okupljeni oko Krista koji sve ujedinjuje i obnavlja te mijenja naša srca, planove i život, te nam daje da živimo u drugačijem stilu koji obuhvaća cijeli život medicinske sestre ili zdravstvenog tehničara” rekla je s. Melhiora Biošić, predsjednica HKUMST-a, istaknuvši da ih njihov poziv i pripadnost Udruzi pozivaju da budu kršćani ma gdje bili i što obavljali.

PB169415“Biti kršćanin znači prepustiti Duhu Svetome da nas vodi u svako doba. Puno puta se nađemo i zatečeni, ali i blagoslovljeni novostima u nama, s nama i oko nas. Blaženi Miroslav Bulešić reče: Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda, mi moramo biti dobri Samarijanci koji tješimo, liječimo, podižemo, zavijemo svaku ranu u bijeli omot ljubavi. Jer mržnja uzrokuje krvarenje, a ljubav zacjeljuje rane. Ljubavi treba u nama, a Bog je ljubav. Da je možemo širiti rječju, a osobito djelom” istaknula je s. Melhiora dodavši da je Bog njihov izvor, snaga, poticaj i cilj, jer psalmist kaže, Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji. Potaknula je da se od darovanog vremena učini plodno vrijeme. “Svi trebamo Crkvi donijeti svoj život i doprinos. Nitko nije anoniman, nevažan. Svi oblikujemo Crkvu. Promislimo da ako nedostaje jedna cigla našeg kršćanskog života, nedostaje nešto od ljepote Crkve. Neki kažu ‘Ja nemam ništa s Crkvom, udrugom’, ali tako preskače ciglu života u lijepom zajedništvu” poručila je s. Melhiora, istaknuvši: “Naša baza je Gospodin. Ali i uz naš mali doprinos i želju da Bogu bude na hvalu i slavu, a na korist nama i bližnjima, izgrađeno je i ovo divno zajedništvo”.

PB170485Prigodnu riječ uputio je i novoimenovani duhovnik Udruge, don Filip Kucelin, zamijenivši dosadašnjeg duhovnika don Jerka Gregova. Ohrabrenje i čestitke na požrtvovnom radu kojim čine zdravstveni sustav boljim, Udruzi su uputili i predstavnici gradske i županijske vlasti, Opće bolnice Zadar, ravnatelji zdravstvenih ustanova, domova, zavoda i srednjih i osnovnih škola s kojima surađuju, pročelnici iz zdravstva i socijalne skrbi. Na susretu je bila i predsjednica Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara Tina Jelić i predsjednica zagrebačkog ogranka s. Jozefina Franjković.

PB170500Udruga je inicijator i organizator akcije ‘Vukovaru ZaDar’ rezultat koje je prikupljena pomoć odvezena Konvojem u vukovarski caritas. Posjećuju tri velika Doma umirovljenika, bolnice u Zadru, Biogradu i na Ugljanu, djecu u Zavodu u Sv. Filip i Jakovu, mladiće u Cenacolu u Jankolovici. Hodočaste u svetišta u domovini i svijetu, organizirali su hodočašće s bolesnicima u Lurd. U prostoru Udruge organiziraju promocije knjiga, surađuju s udrugom ‘Žene u Domovinskom ratu’. Uz dosad svaki utorak, uveli su molitveni susret i svaki prvi četvrtak u mjesecu i izlaganje za djelatnike u zdravstvu. Udruga je s nadbiskupijskim pastoralom za obitelj i Katoličkim liječničkim društvom Zadar organizirala gostovanje Judith Reismann u svezi zdravstvenog odgoja kad je ta znanstvenica boravila u Hrvatskoj. Sastav udruge Magnificat i glumačka sekcija organizirali su kulturne večeri u Salima, Privlaci i Ninu. Članovi Udruge doprinijeli su u prikupljanju potpisa inicijative ‘U ime obitelji’ za  referendum o braku. HKUMST je dobio priznanje za veliki doprinos prigodom posvete crkve sv. Filip i Jakova u Vukovaru, na čijem slavlju posvete crkve su i osobno sudjelovali. U prigodnom programu na svečanosti 19. obljetnice nastupili su glumačka sekcija i Magnificat, vokalni sastav HKUMST-a, KUD-ovi Radovin i Privlaka, a igrokaz su izveli mladići iz Jankolovice.

 Ines Grbić

PB170499