PORUKA IMENOVANOG ZADARSKOG NADBISKUPA MONS. DR. ŽELIMIRA PULJIĆA VJERNICIMA ZADARSKE NADBISKUPIJE

Mons. Želimir Puljić, imenovani zadarski nadbiskup, uputio je Pismo svećenstvu, redovništvu i vjernicima laicima zadarske nadbiskupije. Nadbiskupova poruka će se prigodno tiskati u obliku letka i nadolazećih uskrsnih dana osobno će je moći uzeti vjernici u župnim crkvama diljem zadarske nadbiskupije. Pismo donosimo u cijelosti. “Draga braćo svećenici, redovnice i redovnici, braćo i sestre u Kristu! S izrazima sinovskog posluha i poštovanja prema Vrhovnom Svećeniku, papi Bendiktu XVI., prihvatio sam njegovu odluku biti “predsjedateljem u ljubavi” zadarskoj Crkvi nakon smrti dragog nam i zauzetog nadpastira Ivana Prenđe. Dolazim iz Dubrovnika, koji je poput Zadra u novijoj povijesti prošao svoju Kalvariju kada smo hranili svoje prognaničke dane čvrstom vjerom u pobjedu istine. Gospodin je uslišio naše molitve, blagoslovio stradanje i trpljenje, i darovao nam žuđenu slobodu. Preuzimam nadbiskupiju s bogatom poviješću koja je imala tolike dične nadbiskupa, počevši od Feliksa i Donata, do Vicka Zmajevića, Vinka Pulišića, Mate Garkovića, Marijana Oblaka i Ivana Prenđe. Svaki od njih ostavio je pečat kako u vjerničkom, tako i u kulturnom i svekolikom životu nadbiskupije, grada Zadra i šire. Želja mi je u sklopu svojih mogućnosti  nasljedovati zauzetost tih neumornih pastira služeći svima kojima sam poslan. Svjestan sam, međutim, kako ne mogu sâm. Potrebna mi je molitva, pomoć i podrška. Zbog toga upućujem svoj pozdrav najprije vama svećenicima, dijecezanskim i redovničkim, koji ste pastoralno angažirani na području zadarske nadbiskupije. Vi ste prvi biskupovi suradnici pa očekujem  suradnju i zauzetost u izgradnji Kristovoga kraljevstva. Riječi preporuke u molitve upućujem vama redovnice i redovnici koji svjedočanstvom evanđeoskih savjeta siromaštva, čistoće i poslušnosti predstavljate osobiti znak u današnjem vremenu. Istina, vaše svjedočanstvo je neprimjetno u buci ovoga svijeta. Ali, upravo zbog toga je jako potrebno kako ljudi ne bi izgubili osjećaj za Božje stvari u okruženju u kojem često vlada pomutnja vreednota.

Ovim pismom upućujem pozdrav vama, dragi vjernici laici, posebice vama, dragi roditelji – suradnici Boga Stvoritelja, vama dragi mladi koji ste ove godine u središtu pozornosti radi susreta Hrvatske katoličke mladeži, kao i vama dragi stari i bolesni koje je Gospodin nazvao “blaženima”. Dolazim k vama odlukom Petrova namjesnika, komu je Isus predao ključeve i poslao da učvršćuje ‘braću u vjeri’. Živo se nadam kako će vaše srce biti otvoreno novom nadbiskupu, te da mi neće nedostajati vaša ljubav, poštovanje i molitvena potpora. Vama roditelji poručujem budite ono kako vas je Bog na početku stvaranja zamislio: “intimna zajednica lju­bavi koja se ne plaši života” (GS 48), “prva životna stanica društva, koja je u službi izgradnje kraljevstva Božjeg i poslanja Crkve” (FC 49). Vama, članovima crkvenih pokreta i udruga u nadbiskupiji, preporučujem pravilo koje se pripisuju sv. Augustinu, a ja sam ga ‘usvojio’ kao svoje biskupsko geslo: Unitas, libertas, caritas – jedinstvo, sloboda i ljubav. Jedinstvo je prva i temeljna riječ koja daje prostora slobodi, a hrani se ljubavlju koju nam je raspeti naš Otkupitelj posvjedočio svojim životom. Uložite maksimum ljubavi i darova u gradnji mističnog tijela zadarske Crkve kako biste pokazali svoju odgovornost i pružili razloge nade koja je u vama. Svoje molitve i želje stavljam u ruke vama, dragi svećenici, redovnice i redovnici, vama dragi očevi i majke. Posebice pak vama bolesnici i patnici da svoje bolove pridružite Kristovim patnjama za dobrobit naše nadbiskupije i naroda.

Na kraju poseban pozdrav i blagoslov upućujem vama, dragi mladi. Vi ste nada i budućnost Crkve i naroda. Dirnula me vaša pažnja prema nadbiskupu Ivanu kojemu ste posvetili lijepu himnu susreta Hrvatske katoličke mladeži u Zadru. Dok vam na tomu od srca čestitam i zahvaljujem u ime pokojnog nadbiskupa Ivana, obećavam biti vam blizu i pomagati u traženju ispravnog životnog puta. A kao kršćani znamo kako postoji samo jedan Put, put Uskrsnuloga i živoga Isusa Krista. Imajte povjerenja u njega i u njegovu Crkvu. Imajte povjerenja u svoje svećenike i u svoga nadbiskupa, koji vam već sada pruža ruku prijateljstva. Pred nama je susret na kojemu će se okupiti mladi iz cijele Hrvatske, BiH i dijaspore. Siguran sam da ćete dati sve od sebe kako bismo bili dobri domaćini. Od srca zahvaljujem na zauzetosti i trudu koji ste do sada uložili u organizaciju. Vjerujem da će Gospodin nagraditi vaša nastojanja i želje da susret protekne u najboljem redu i bude blagoslovljen svakim darom nebeskim.

Na kraju ovog pisma osobiti pozdrav i zahvalu upućujem mons. Milivoju Bolobaniću, Dijecezanskom upravitelju zadarske nadbiskupije, kao i svim djelatnicima u Ordinarijatu, koji su se trudili, nakon iznenadne smrti nadbiskupa Prenđe, da sve u nadbiskupiji normalno funkcionira. Uz izraze zahvalnosti izričem svoju želju i molbu za plodnu suradnju na dobrobit naše nadbiskupije. Učinilo mi se korisnim uputiti ovih nekoliko riječi prije samog preseljenja u Zadar koncem travnja ove godine. I dok vas sve uključujem u molitve, svoje služenje stavljam pod zaštitu naše nebeske Majke Marije, najvjernije Odvjetnice Hrvatske, svete Stošije i druge trojice nebeskih zaštitnika Zadra, svetoga Donata i svetoga Vlaha, te posebice naših hrvatskih svetaca i blaženika. Na sve zazivam obilje Božjeg blagoslova. Neka naša pomoć bude u imenu Gospodnjem!” stoji u Porucu koju potpisuje mons. dr. Želimir Puljić, biskup dubrovački, imenovani nadbiskup zadarski, s nadnevkom Dubrovnik, na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2010.