KORIZMENA AKCIJA 2013.

ŽUPNIM UREDIMA I UPRAVITELJIMA CRKAVA U NADBISKUPIJI

OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

VJEROUČITELJIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

GRADOVIMA I OPĆINAMA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

 

 

Draga braćo i sestre,

 

Ove 2013. godine u sklopu svečane Večernje u čast sv. Stošije podijelili smo skupini vjernika i Caritasu Zadarske nadbiskupije skromna priznanja za očitovane znakove naklonosti i ljubavi prema svima koji su potrebni ljudske pažnje i pomoći. Taj čin priznanja za služenje u Crkvi i hrabro svjedočenje stožernih kršćanskih krjeposti vjere, ufanja i ljubavi, zapravo je bio poticaj svima da po primjeru svete Stošije nikada nam ne dojadi činiti dobro (Gal 6, 9). Na početku korizme uvijek molimo ‘za duh ustrajnosti u dobrim djelima’. Potaknuti željom da nam korizma započne i prođe u ‘postu, molitvi i bratskoj ljubavi’, i ove godine nastavljamo s našom  ‘korizmenom akcijom’ koja se već više godina. Svojim skromnim prilozima, naime, naše su župe, škole, ustanove, odrasli, djeca i mladi pomogli u raznim potrebama kod nas i u misijama diljem svijeta: u bolnicama, dječjim vrtićima, školama, obiteljima.

Na Drugom Vatikanskom saboru, prije pola stoljeća, biskupi su rekli da je Crkva ‘izrazito misionarska’, i da su svi kršćani pozvani aktivno sudjelovati u njezinom misijskom poslanju. Istina, ne mogu svi biti misionari. Ali, svi mogu molitvama i materijalnim prilozima pomagati njezino misijsko djelo. Nakon razgovora s Misijskom centralom u Zagrebu odlučili smo ovogodišnjom ‘korizmenom akcijom’ pomoći obnovu Centra za smještaj i školovanje siromašne djece i mladih u Kampali, glavnom gradu Ugande u Africi, koje vode sestre misionarke Kćeri Božje Ljubavi. Među njima su i dvije časne sestre Hrvatice, č. s. Vedrana Ljubić  koja je u misijama u Ugandi od 1998. godine i č. s. Bogdana Markić koja je u misije otišla 2005. godine. Ovogodišnjom korizmenom akcijom, dakle, želimo pružiti našu skromnu pomoć u zbrinjavanju siromašne djece i mladih u Ugandi.

 

Župnicima stavljam na srce provođenje ove akcije tijekom korizme na način koji najbolje odgovara prilikama u župi koju poslužuju. Vjernike i sve ljude dobre volje pozivam i potičem neka se uključe u ovu akciju i dadnu svoj korizmeni obol za našu braću i sestre u Ugandi.

Priloge se može uplatiti u Župnom uredu ili na žiro račun s naznakom ‘za Ugandu’:

 

NADBISKUPSKI ORDINARIJAT – ZADAR

2407000 – 1100041082  Poziv na broj:  02 00755877 – 536

Želim svima plodne korizmene dane uz pozdrav i blagoslov od Gospodina,

† Želimir Puljić, nadbiskup