STEPINČEVO NA BILOM BRIGU U ZADRU

Stepinac je poruka Istine i dobrote. On je pouka kako biti i ostati vjeran Bogu i čovjeku, rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u propovijedi misnog slavlja koje je predvodio na Stepinčevo u župi bl. Alojzija Stepinca na Bilom brigu u Zadru u nedjelju 10. veljače.Blaženi Alojzije je službu navještanja Evanđelja ispunio svojom patnjom za Crkvu, a svoju je poruku vjere zapečatio smrću. Draža mu je bila tamnica nego sloboda, i to samo zato da bi obranio slobodu Crkve i njeno jedinstvo. Nije se strašio okova kako ne bi bile okovane riječi Evanđelja. Hrvao se s moćnicima da zaštiti nemoćne. Branio je Božja prava i ljudsko dostojanstvo i nije se plašio ni povijao pred moćnicima ovog svijeta. Imao je osjećaj pomazanog sluge koji je pozvan i poslan naviješćivati sužnjima oslobođenje“ rekao je mons. Puljić, istkanuvši da će ga povijest Crkve i svijeta upisati u niz najhrabrijih biskupa Europe onog tragičnog vremena. Neslomljivi stav tog Božjeg heroja nadbiskup je potvrdio i Stepinčevom mišlju u pismu biskupu Čekadi: ‘Stavljam Ti toplo na srce da budeš potpuno vedar s obzirom na budućnost naše Crkve. Ako ja umrem ovdje, rado ću položiti svoj život za Boga i Crkvu Katoličku. Bog bitke nikada ne gubi, rekao sam više puta, a to ponavljam i sada. Neće je izgubiti niti u borbi s KPJ’.

Alojzije Stepinac je hrabri sin i svijetli lik naše narodne povijesti koji je živio u teškom i kompleksnom povijesnom vremenu. Bio je nadbiskup u Zagrebu u tri susljedne diktature. Kad je preuzeo upravu zagrebačke Crkve, iz Njemačke se širio nacizam i fašizam, a iz Rusije bezbožna ideologija komunizma. „Žestoko se protivio svim trima ideologijama braneći ljudska i narodna prava. Izložio se opasnostima i radije pošao u tamnicu i smrt, nego da prihvati odvajanje Katoličke Crkve od Svete Stolice. Stepinčeva hrabrost u tom mračnom razdoblju bila je izvorom nade za potlačene i ugrožene. U brojnim povijesnim iskušenjima kad je bila ušutkivana ili isključivana iz javnosti, ograničavana u poslanju ili do krvi progonjena, Crkva je po svojoj hrabroj djeci branila dostojanstvo i slobodu svakog čovjeka“ istaknuo je mons. Puljić. Zahvalio je Bogu što nam je darovao takvog velikana i bl. Alojziju što je bio jasan i glasan, i svakome je upućivao svoju utješnu pastirsku riječ: očevima i majkama, mladićima i djevojkama, studentima i radnicima, svećenicima i redovnicima, kulturnim djelatnicima i političarima.

„Danas nema nacističke, fašističke ili komunističke ideologije koja bi zavodila ili plašila ljude. Ali, ima drugih opasnosti, stupica i zavođenja kojima smo izloženi, pa su riječi bl. Alojzija uvijek aktualne. Hvala Bogu što ima pojedinaca, udruga i obitelji koje su budne i spremne braniti vječne istine i vrednote o Bogu i čovjeku. To se osobito očitovalo u prijeporima oko četvrtog modula rodne i spolne ravnopravnosti pri čemu se kršćanske udruge i vjernici pojedinci učinili veliku uslugu u obrani kršćanske antropologije. Stepinčev duh je, dakle, tu, živ i aktualan. Njegovo ime za nas je uvijek nadahnuće, poruka i pouka“ istaknuo je nadbiskup Puljić, zaključivši Stepinčevom duhovnom oporukom o potrebi nepokolebljivosti: ‘Dragi moji vjernici, pod svaku cijenu, pa i uz cijenu života svoga, ostanite vjerni Kristovoj Crkvi, koja ima svog vrhovnog pastira, Petrova nasljednika! Naši su očevi kroz tolika stoljeća prolili potoke krvi kako bi očuvali sveto blago katoličke vjere i ostali vjerni Kristovoj Crkvi“.

 

Ines Grbić