VELIKI TJEDAN I USKRS U ZADARSKOJ KATEDRALI 2012.

1. Na nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, 1. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić će u crkvi sv. Marije u Zadru benediktinskih koludrica s početkom u 11,00 sati u prisutnosti vjernika blagosloviti maslinove grančice. Svećenici i puk potom će u procesiji ići prema katedrali sv. Stošije, gdje će nadbiskup predvoditi koncelebriranu misu za vrijeme koje se pjeva Muka našeg Gospodina Isusa Krista.

 

2. Na Veliki četvrtak 5. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 9,00 sati zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi misu posvete ulja. Za vrijeme svečane koncelebracije će posvetiti sveta ulja koja se upotrebljavaju u slavljenju sakramenata. U misi sudjeluju svi svećenici djelatni u nadbiskupiji te će obnoviti svoje svećeničko obećanje. U slavlju će sudjelovati i ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji i župni suradnici.

 

3. Na Veliki četvrtak 5. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru Misu Večere Gospodnje na spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva u 19,00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kad će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Nakon mise Sveto Otajstvo prenosi se u ‘Božji grob’ gdje se ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača.

 

4. Na Veliki petak 6. travnja u 19, 00 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru započinje Služba Muke Gospodnje. Nakon obreda kojeg predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, središtem grada će biti procesija s križem (Širokom ulicom, Narodnim trgom, ul. Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime). Za vrijeme procesije pjevaju se prijekori ‘Puče moj, što učinih tebi’.

 

5. Na Veliku subotu 7. travnja u katedrali sv. Stošije u Zadru svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja započinje u 21, 00 sat, a predvodi ga zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

 

6. Na Uskrs 8. travnja u 11,00 sati svečanu koncelebriranu misu u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kad će podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom.

 

7. Na uskrsni ponedjeljak 9. travnja zadarski nadbiskup Želimir Puljić u crkvi sv. Šime u zadru predvodi svečano misno slavlje u 19,00 sati.