Kolonije bogoslova Zadarske nadbiskupije

Kolonije bogoslova Zadarske nadbiskupije, ljetni susret koji se svake godine održava prije početka nove akademske godine, održan je od srijede, 20. do subote, 23. rujna u Zadarskoj nadbiskupiji.

Taj je susret prilika bogoslovima da se okupe i jačaju u svom zajedništvu, podijele iskustva i međusobno bolje upoznaju, jer nisu svi u istoj kući formacije. Prilika je to i da se osobno susretnu s nadbiskupom i zajedničkim pohodima upoznaju neki dio Nadbiskupije.

Na ovogodišnjem susretu, šestorica bogoslova, od kojih će trojica biti zaređeni za đakona u studenom, bili su smješteni u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’, odakle su išli u pohod župama. Uz zajedničku molitvu Časoslova, svaki dan bogoslovi su sudjelovali u misnom slavlju koje je predvodio don Ante Dražina, povjerenik za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije kojem je povjerena i skrb o bogoslovima.

Prvog i zadnjeg dana susreta misa je slavljena u sjemenišnoj kapeli, a drugog dana u kapelici Klasične gimnazije Ivan Pavao II. Zadar.

U petak, 22. rujna, bogoslovi su sudjelovali u misnom slavlju u kapeli zadarskog nadbiskupa u Nadbiskupskom domu koje je predvodio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nadbiskup je ohrabrio bogoslove u razvoju njihovog zvanja. Nakon mise bila je mogućnost za osobni razgovor bogoslova s nadbiskupom Zgrablićem.

U odgovoru na poticaj pape Franje za potrebom odlaska na periferije, bogoslovi su s povjerenikom Dražinom pohodili podvelebitske župe Starigrad – Paklenicu, Seline i Tribanj – Krušćicu, gdje im je domaćin bio župnik don Tomislav Končurat. Bogoslovi su posjetili i Nacionalni park Paklenica i mjesto Marija Magdalena, zadnje mjesto uz Jadransku magistralu na granici Zadarske nadbiskupije i Gospićko – senjske biskupije, gdje se nalazi i crkvica sv. Marije Magdalene.

Bogoslovi su pohodili i župe u Bukovici gdje im je domaćin bio mladomisnik don Mladen Protić koji je prošle godine bio sudionik kolonija, a sada je župnik. Običaj je da bogoslovi posjete kolegu kojem je kao najmlađem župniku dodijeljena župa. Bogoslovi su posjetili i župu Benkovac gdje ih je dočekao župnik don Anđelko Buljat, zatim župe Popovići, Rodaljice i Korlat čiji je župnik Protić.

U petak, 22. rujna, bogoslovi su posjetili župu sv. Kuzme i Damjana u Slivnici gdje im je domaćin bio župnik don Luka Šustić. Misu u župnoj crkvi predslavio je rektor Dražina, a potom ih je don Luka upoznao s tom župom i priredio im večeru u zajedništvu sa župnim suradnicima.

Smisao kolonija je i da bogoslovi, odlazeći u župe, vide određene sredine kao mjesto budućeg poslanja, da upoznaju župnike i oni bogoslove. „Najljepše je svjedočanstvo župnika o životu i radu svećenika, to je poticaj i bogoslovima da ustraju i idu dalje. Tom prigodom bogoslovi susretnu i suradnike župnika. Župnici i bogoslovi svojim životom u službi su promicanja zvanja i najbolji promicatelji duhovnog poziva kojeg su odlučili ostvarivati u svom životu“ rekao je povjerenik Dražina.

Ines Grbić

Foto: Bogoslovi Zadarske nadbiskupije