NIN: Caritas organizirao edukativni izlet za djecu iz Kistanja u Nin

Caritas Zadarske nadbiskupije organizirao je u suradnji s caritasom župe Prikazanja BDM iz Kistanja edukativni izlet za djecu osmoškolce iz Kistanja u Nin u četvrtak, 22. lipnja. Na izletu u Ninu sudjelovalo je 45 djece. Predvodili su ih kistanjski župnik don Ivan Perković, kistanjske redovnice s. Blaženka Delonga i s. Marija Palić te jedan roditelj.

Djeca su upoznata s poviješću i velikim značenjem Nina u hrvatskoj povijesti u državnom i crkvenom životu našeg naroda. Nin se naziva najstarijim hrvatskim kraljevskim gradom gdje su stolovali hrvatski kraljevi i biskupi. Djeca su pohodila i crkvu sv. Križa (9. st.) koju se naziva najmanjom katedralom na svijetu gdje ih je primio ninski sakristan Petar Magaš. Magaš je predstavio djeci bogatu baštinu grada Nina te početke i širenje kršćanstva na ninskom području. Uz razgledavanje povijesnih znamenitosti i crkava u Ninu, među kojima i župne crkve sv. Anselma, djeca su razgledavala vrijedne relikvije i umjetnine u crkvenoj riznici pokraj župne crkve. U prošlosti se samo na ninskom otočiću koji je povijesno središte toga grada nalazilo čak 12 crkava.

Nin je poznat i po dugogodišnjoj tradiciji proizvodnje soli u Ninu i metodama prirodnog dobivanja soli koje se razlikuju od načina rada u drugim suvremenim solanama. Djeca su posjetila Solanu Nin gdje ih je stručno osoblje upoznalo s procesom branja soli. Od ninske soli proizvodi se između 250 i 300 prehrambenih proizvoda za upotrebu u domaćinstvima čija je kvaliteta prepoznata i u svijetu. Djeca su upoznata i s biljnim i životinjskim endemskim vrstama koje se nalaze u Ninu, među kojima su osobito prisutne rijetke vrste ptica.

Pučka kuhinja zadarskog caritasa pripremila je za djecu okrepu lunch paketima, a sladoledom ih je počastio župnik Perković. Na kraju izleta djeca su se kupala u Ninu koji je poznat po velikim pješčanim plažama.

U lijepim dojmovima s toga edukativno – rekreativnog izleta i dojmljivog posjeta starohrvatskom gradu Ninu, Caritas Zadarske nadbiskupije za ostvarenu suradnju zahvaljuje Turističkoj zajednici Grada Nina, Solani Nin, ninskom župniku Jerku Vuleti, sakristanu Petru Magašu, kistanjskom župniku Perkoviću i časnim sestrama iz Kistanja.

Takav susret za djecu iz Kistanja zadarski Caritas organizirao je drugu godinu i primjer je dobre suradnje između nadbiskupijskog i župnog caritasa iz Kistanja.

M.T. / I.G.

Foto: Caritas Zadarske nadbiskupije