ZADAR: Prva sjednica Povjerenstva za medije Zadarske nadbiskupije

Prva sjednica Povjerenstva za medije Zadarske nadbiskupije pod predsjedanjem povjerenika Ivana Kapovića održana je u utorak, 20. lipnja u dvorani Sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru.

„Riječju je Bog stvorio svijet, Riječ se utjelovila i nastanila među nama. Kako živu Božju riječ komunicirati u skladu sa suvremenim digitalnim sredstvima? Kako povezati postojeće stvarnosti da bi informacija, a prije svega evangelizacija, živa Božja riječ došla do naših vjernika“ rekao je don Ante Sorić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije na susretu Povjerenstva. Potaknuo je na dodatnu upotrebu digitalnih alata za evangelizaciju u virtualnom svijetu. Mrežna stranica Zadarske nadbiskupije od 2003. godine sadrži arhivu od 15 000 objava o događajima na župnoj i nadbiskupijskoj razini.

U digitalnom vremenu, biskupije, župe i pojedinci imaju mogućnost evangelizirati i u virtualnom svijetu. Povjerenstvo je pozvano uređivati mrežnu stranicu i Vjesnik Nadbiskupije, promicati izradu mrežnih župnih stranica i odrediti kriterije djelovanja na društvenim mrežama. Među prijedlozima je poveznice postojećih župnih mrežnih stranica objediniti i učiniti vidljivom ponudom na jednom mjestu na stranici Nadbiskupije. Osim župnih i biskupijskih događaja, Povjerenstvo je pozvano promicati objavu duhovnih i teoloških tema te aktualnih događaja temeljem nauka crkvenog učiteljstva.    

Članovi svih nadbiskupijskih povjerenstava, pa i ovoga za medije, uz svećenike i redovništvo, su vjeroučitelji Zadarske nadbiskupije koji su, uz svoj rad u školi, i angažirani vjernici laici u župama. Stoga je želja vjeroučitelja da događaji iz područja vjeronauka i kateheze te materijali za učitelje i učenike iz vjeronaučne nastave u radu i pastoralu kojega provode vjeroučitelji na poseban način bude zastupljen i sustavno predstavljen na mrežnoj stranici Nadbiskupije.

Djelovanje vjeroučitelja može predstaviti i Katehetsko društvo sv. Krševana koje okuplja zadarske vjeroučitelje. Vjeroučitelji predlažu da na stranici Zadarske nadbiskupije budu objavljene i njihove pripreme za rad u osnovnim i srednjim školama gdje se odvija puno lijepih događaja za koje šira javnost ne zna. Vjeroučitelji se potiču slati informacije i pisati članke o vrijednome što se događa u njihovom kreativnom odgojno – obrazovnom radu s djecom.

Među prijedlozima je i objava svjedočanstva mladih zadarskih svećenika i bogoslova čije se zvanje može predstaviti i vjeroučenicima te životopisa mučenika zadarskog klera. Prigodno je predstaviti i život svećenika, redovnica i redovnika te vjeroučitelja u odlasku pred mirovinu, u zahvalnosti za njihov dugogodišnji trud i rad, što može biti poticaj i nadahnuće drugima.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić