VIDEO, LAUDATO TV: REPORTAŽA (1) – CRKVA I SAMOSTAN SV. MIHOVILA U ZADRU

Od početka 2023. godine, Laudato TV jedanput mjesečno emitira reportažu iz neke župe Zadarske nadbiskupije u kojoj se predstavlja život župe po svjedočanstvu župnika, svećenika, župnih suradnika, vjernika laika, članova crkvenih pokreta i zajednica koji djeluju u dotičnoj župi.

Na taj način ‘kapilarno’ se predstavlja pastoralni i duhovni život te drevna sakralna baština Zadarske nadbiskupije na nacionalnoj razini. Dosadašnje pozitivne i emotivne reakcije gledatelja pristižu ne samo iz različitih dijelova naše domovine, nego i iz inozemstva, gdje žive iseljeni Hrvati koji ostaju povezani sa svojim rodnim krajem, mjestom gdje su crkveno i duhovno rasli, što u njima izaziva dirljive uspomene i osjećaje.

U prvoj reportaži, iako nije župa, LTV centar u Zadru predstavio je samostan i crkvu sv. Mihovila u Zadru s čijim su franjevcima glagoljašima vjernici Zadarske nadbiskupije stoljećima povezani, osobito po svakodnevnoj raspoloživosti franjevaca za udjeljivanje sakramenta ispovijedi.

Uz predstavljanje života župe od strane župnika, dragocjena i dodatna vrijednost tih reportaža, kao autentični zapis vremena u kojemu živimo, predstavlja svjedočanstvo angažiranih i marljivih vjernika laika koji pokazuju koliko je živa Crkva po pojedincima i zajednicama te sakramentalni život u župama Zadarske nadbiskupije.

To je ujedno ohrabrenje i poticaj i drugima da se uključe u život svoje župe, na osobnu i izgradnju zajednice, cijele Crkve i proslavu Boga kao Oca s kojim smo pozvani izgrađivati osobni odnos poslanja te iskusiti kako se Providnost čudesno brine i vjerno zauzima za plodnost i uspjeh ‘Božje stvari’, osobito kada nekad u svojoj ljudskosti i slabosti pomislimo da ostvarenje nekih projekata nadilazi naše mogućnosti.

Samo je u Bogu mir, dušo moja,
samo je u njemu nada moja.
Samo on je moja hrid i spasenje,
utvrda moja: neću se pokolebati.
U Boga je spasenje moje i slava;
Bog mi je hridina silna, utočište.
U nj se, narode, uzdaj u svako doba;
pred njim srca izlijevajte:
Bog je naše utočište!”
(Ps 62, 6-9)

***

Reportaža emitirana na LTV-u 20. siječnja 2023. predstavlja crkvu i samostan svetog Mihovila u Zadru, dom franjevaca trećoredaca glagoljaša. U Zadru se ovo mjesto naziva i ispovjedaonicom grada Zadra i duhovna je oaza za Zadrane i brojne vjernike iz okolnih krajeva. Franjevci trećoredci glagoljaši u tom samostanu žive od 1818. godine. Njihova crkva spominje se prvi put 1150. godine. Dugo je bila župna crkva i sjedište mnogih bratovština. U crkvi sv. Mihovila nalaze se i najstarije orgulje u gradu Zadru, a u samostanskom muzeju bogata sakralna umjetnička baština.

I.G.