ZAGREB: Predstavljena knjiga “Pisma srednjoškolskog ravnatelja” Ivana Paštara

Knjiga “Pisma srednjoškolskog ravnatelja” autora Ivana Paštara, predstavljena je u Matici hrvatskoj (MH) u Zagrebu 30. ožujka, u organizaciji Središnjice MH-a i Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

O knjizi su govorili: dr. sc. Radomir Jurić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Zadru, dr. sc. don Ante Sorić, ravnatelj Klasične gimnazije Ivana Pavla II u Zadru, urednica Anica Serdarević, prof. te Ivan Paštar, prof. i dipl. oec, autor knjige.

Prisutne je na početku pozdravio Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske. Radomir Jurić izdvojio je nekoliko biografskih podataka o autoru. Prof. Paštar rođen je na izmaku 1944. god. u Oriovcu, gdje su se roditelji doselili iz okolice Klisa. S nepuna četiri mjeseca ostao je bez oca. Nakon Križnoga puta, s majkom i sestrom došao je na djedovinu u Gizdavcu, Župa Muć Gornji, kod Splita. Školovao se je u Gizdavcu, Splitu i Rijeci. Prvu profesorsku službu obavljao je u Srednjoj školi u Gospiću, potom u Zadru, Splitu i Biogradu. Prestankom rada Centra za odgoj i usmjereno obrazovanje ‘Juraj Baraković’ 1992. godine u Zadru, postao je prvi ravnatelj novoosnovane školske ustanove Poljoprivredno – prehrambene škole kojoj je na čelu bio 20 godina. 

Prof Jurić predstavio je sadržaj knjige, koja je „jedinstveni uradak u našem širokom hrvatskom prostoru“. Knjiga sadrži predgovor autora nakon čega slijede poglavlja: Iz knjige priopćenja, Pisma obiteljima učenika i čestitke za Majčin dan i Dan obitelji, Čestitke zaposlenicama Škole nakon poroda, Popis zaposlenika Škole na koncu šk. god. 2011./2012., Riječ urednice, Pogovor i O autoru.  U knjigu su još uključeni slikopisi i novinski članci koji izravno svjedoče što se u navedeno vrijeme u školi događalo.

Škola kojoj je bio ravnatelj od 1. rujna 1992. do 22. srpnja 2012. godine osnovana je pod imenom Poljoprivredno-prehrambena škola u Zadru. Doskora je promijenila ime u Srednja škola Stanka Ožanića. Dogodilo se to na Znanstvenom skupu „Stanko Ožanić – život i djelo“, koji je održan 24. lipnja 1994. godine. Još jednom Škola je promijenila ime u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića. To je bilo službeno nakon registracije i Rješenjem Trgovačkog suda od 12. svibnja 2005. godine. I danas djeluje pod tim nazivom.  Prvo se nastava održavala u školskoj zgradi u Perivoju Vladimira Nazora u Zadru, a onda je 1996. godine preseljena u nekadašnju Vojarnu gdje se i sada nalazi. Novoosnovana škola počela je djelovati u teškim uvjetima hrvatskoga obrambenoga Domovinskoga rata, u neadekvatnom prostoru, bez tehničkih pomagala, literature i dr.

Ravnatelj se hrabro uhvatio u koštac s svim problemima djelujući istodobno u više smjerova. Valja istaknuti predan rad svih nositelja nastavnog procesa i drugih zaposlenika u školi. Nije nimalo lako bilo održavati nastavu u tim okolnostima brinući za sigurnost učenika i djelatnika te škole. Sve to uz česte uzbune i napadaje na naš Grad. Dvadesetogodišnjim ravnanjem prof. Paštara, Škola je dosegla visoke odgojne i obrazovne rezultate.

O kršćanskim elementima u knjizi govorio je don Ante Sorić. Naglasio je kako sadržaj knjige Pisma srednjoškolskog ravnatelja ima višestruku vrijednost jer progovara o dva desetljeća rada i djelovanja jednog zadarskog ravnatelja, u suradnji s djelatnicima, učenicima, roditeljima i raznim institucijama. Vrijednost sadržaja te knjige nalazi se u prikazu razvoja povijesti jedne poznate zadarske srednje škole, progovara o lokalnim, državnim i općedruštvenim događajima jednog vremena, prikazuje aktualne izazove u razvoju važnog nastavničkog poziva kroz različite epohe.

Osim što književni oblikpisma svojim sadržajem otkriva važne povijesne datosti, pisani sadržaj otkriva nam i samogautora. U tom smislu valja sagledati profil djelovanja jednog zadarskog srednjoškolskogravnatelja koji je na kraju jednog i početku drugog tisućljeća kroz književni oblik pismadjelatnicima, učenicima i roditeljima komunicirao vlastite vrijednosti, ideje, savjete, dvojbe,upućivao kritike i, na koncu, radio ono što je i bio njegov primarni posao: odgajao, rekao je don Ante.

Urednica knjige na Pisma se osvrnula s nekoliko gledišta; kao kroatist, nastavnik i roditelj, zaključivši da takav oblik rada u potpunosti veže sve dionike odgojno-obrazovnog procesa: učenika, njegovu obitelj i Školu. Na kraju se prisutnima obratio i autor knjige. Zahvalivši svima koji su sudjelovali u njenom nastajanju, izrazio je nadu da će takav način djelovanja biti poticaj i generacijama koje dolaze. Ulogu ravnatelja odlučio je koristiti za povratak tradicionalnim vrijednostima hrvatskog naroda.  Našu djecu i njihove obitelji nije držao za drugu stranu. Bili su ista strana. Mladi ljudi i griješe, ali mi ih moramo voljeti bezuvjetno, rekao je autor Paštar. Program je obogatio koncertni gitarist Srđan Bulat koji je izveo skladbe: Papandopulove ‘Tri ige’ i Miletićevu ‘Međimursku suitu’.

Voditeljica programa bila je Martina Drobnak, prof., a u glazbenom dijelu nastupio je koncertni gitarist Srđan Bulat. (MH)

Knjiga je 8. prosinca 2022. predstavljena i u dvorani ogranka Matice hrvatske u Zadru.

Foto: Matica hrvatska