VELIKA GOSPA I SV. ROKO NA OTOKU IŽU: KONCERT CRKVENIH PJEVAČA IZ PRVIĆA

Svetkovina Velike Gospe proslavljena je u Velom i Malom Ižu na otoku Ižu. U Velom Ižu, u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla, u predvečerje svetkovine, 14. kolovoza, održan je koncert starohrvatskog glagoljaškog pjevanja na kojem su svoje stare napjeve predstili Pučki crkveni pjevači iz Šepurina na otoku Prviću. Dvanaest pjevača, u starinskim nošnjama, izveo je splet napjeva, o misnih do onih blagdanskih i sprovodnih, i oduševio brojne posjetitelje svojim skladnim, izvornim pjevanje. Iz njihova se pjevanja moglo uočiti kako je dalmatinska klapska pjesma potekla iz starohrvatskog crkvenog glagoljaškog pjevanja koje se još čuva u bronim otočkim i priobalnim mjestima šibenskog i splitskog kraja. Svojim gostovanjemu Velom Ižu pjevači iz Šepurina pružili su jedinstveni predblagdanski kulturni, glazbeni i vjerski događaj.

 Na svetkovinu Velike Gospe ujutro je slavljena svečana misa u župnoj crkvi Uznesenja Msarijina u Malom Ižu, uz sudjelovanje brojnoh Maloižana, Veloižana i gostiju. Misu je predvodio novoimenovani iški župnik don Slavko Ivoš koji je u nadahnutoj riječi govorio o značaju štovanja Gospe u našim krajevima, kako u vjersko-duhovnoj, tako i u kulturnoj i narodnoj dimenziji. U Malom Ižu je mjesnoj fešti predhodila trodnevna duhovna obnova a  pred blagdan Velike Gospe održane su brojne kulturno-zabavne manifestacije uz bogatu gastronomsku ponudu i sportska natjecanja.

 Poslijepodne je u Velom Ižu održana svečana glagoljaška misa, otpjevana na staroslavenskom jeziku i starim iškim glagoljaškim napjevima. Župnik don Slavko Ivoš je predvodio i svečanu procesiju s Gospinim kipom uz obalu Veloiškog porta uz sudjelovanje brojnih domaćih i gostujućih vjernika. Gospin kip, vrijedan rad jedne od najpoznatijih europskih radionica kipova iz Tirola, okićen zavjetnim zlatom, nosili su mladići a pratile djevojke u iškim nošnjama. Sutradan, na zavjetni blagdan svetoga Roka, svečana sveta misa i procesija s kipom sveca, održana je u tristo godina staroj  crkvici sv. Roka na brdu Pelovac iznad Velog Iža. U svojoj propovijedi, župnik don Slavko Ivoš potaknuo je sve na kršćansko zauzimanje za bolesne, stare i nemoćne u svojoj sredini, po primjeru milosrđa i ljubavi koju je prema bolesnicima od kuge pokazivao ovaj svetac.