ZADARSKA NADBISKUPIJA: NA DUHOVE ZAHVALA ZA POHOD PAPE BENEDIKTA XVI. I BEATIFIKACIJU IVANA PAVLA II.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je dopis svim župnim uredima i samostanima u Zadarskoj nadbiskupiji u kojem ih poziva na zahvalnicu za pohod Benedikta XVI. Hrvatskoj i za beatifikaciju Ivana Pavla II.

Uoči osme obljetnice njegova pohoda Zadru, nadbiskup je odredio da se u Zadarskoj nadbiskupiji na Duhove, 12. lipnja, u župnim i samostanskim crkvama na kraju mise pjeva svečani Tebe Boga hvalimo. “Neka to bude izraz naše zahvalnosti Bogu za dar novog blaženika Ivana Pavla II. koji je 9. lipnja 2003. g. molio s nama liturgiju Srednjeg časa te u sjeni zadarske katedrale i sv. Donata izgovorio nezaboravne riječi blagoslova: ‘Ljubljeni puče hrvatski, Bog te blagoslovio!’ Tebe Boga hvalimo neka bude izraz i naše sinovske zahvalnosti za dar pohoda Benedikta XVI., Petra naših dana, našoj zemlji, narodu i našim obiteljima. Zahvalni smo Božjoj Providnosti što smo mogli biti suvremenici blaženog Ivana Pavla II. te ove godine osobito doživjeti milost pohoda pape Benedikta XVI.”, poručuje mons. Puljić u svojoj okružnici i podsjeća da je papa Benedikt XVI. 1. svibnja proglasio svog predšasnika Ivana Pavla II. blaženim, odredivši da se blagdan novog blaženika slavi 22. listopada.

“To je dan kad je Ivan Pavao II. počeo papinsku službu, a u nastupnoj homiliji sažeto je iznio svoj program. Tada je uputio riječi koje će ponavljati tijekom svog dugogodišnjeg pontifikata:’Ne bojte se! Otvorite širom vrata Kristu! Njegovoj snazi spasenja otvorite granice država, ekonomskih i političkih sustava, široka područja kulture, civilizacije, razvitka’. Benedikt XVI. je prvi papa u povijesti koji je beatificirao svog predšasnika. Rekao je da je Ivan Pavao II. postao blaženim zbog svoje snažne, darežljive i apostolske vjere”, piše nadbiskup Puljić u želji da u zahvalnosti za dar bl. Ivana Pavla II. ne zaboravimo njegov treći pohod koji je za njega tjelesno bio vrlo opterećujući, ali je dao sve od sebe i ostavio vidni trag u svim mjestima koje je pohodio, dirnut dočekom naših ljudi.

“Blagoslivljamo Boga za dar novog blaženika kojem se možemo utjecati i biti sigurni da nas razumije i s neba, kao što nas razumije dok je bio na zemlji, osobito u teškim danima ratnih stradanja. Tebe Boga hvalimo je i za pohod njegovog dugogodišnjeg suradnika i nasljednika, Benedikta XVI., koji je istom takvom ljubavlju došao i istu toplinu osjetio, kao i mi njegovu. Naš Tebe Boga hvalimo je na Duhove, blagdan nad blagdanima, kad se rodila Crkva. Ivan Pavao II. je na duhovski ponedjeljak i blagdan Marije majke Crkve 2003. g. bio u Zadru. Zahvalimo za ta dva velika događaja, dvojicu velikih papa, koje smo imali priliku vidjeti, čuti i osjetiti njihovu ljubav”, poručuje mons. Puljić. Smatra da je pohodom Benedikta XVI. sad mnogima u Hrvatskoj bliži njegov lik. “On je u svom stilu osoban, drag. Kad mu je kardinal Josip Bozanić u katedrali čestitao 60. obljetnicu ređenja, zaorio se dugi pljesak. On je, u svojoj skromnosti, djelovao kao da se stidi što mu plješćemo. Vjerujem da je pozadina bila ‘Nalazimo se u svetom mjestu, tu je Isus u središtu, svetohranište’. Iako, sigurno mu nije bila mrska ta naša simpatija i dragost koju smo pokazali. Nažalost, svjetski mediji su ga otpočetka pokazali kao strogog, budući da je bio na čelu Kongregacije za nauk vjere, Nijemac. Takva je slika otišla u svijet. A on je tako topao, jednostavan, drag Papa. Vrlo blizak, i drago mi je da smo ga takvog i osobno mogli doživjeti. Uvijek smo bili ljubljeni narod svetog Petra i svaki papa nam je drag. Ivan Pavao II. nas je osobito zadužio jer je bio papa u teškim trenucima naše domovine, kad se zauzimao za nas. Ali i Benedikt XVI. nastavlja isto takvom logikom i dragošću, biti blizak našem narodu i svakom čovjeku”, rekao je nadbiskup Puljić.

Na susretu s Papom u Zagrebu sudjelovalo je 5.500 vjernika iz Zadarske nadbiskupije, 45 svećenika, 1200 mladih. Na susretu s Papom u HNK sudjelovalo je dvadesetak predstavnika javnog života iz zadarskog područja, između ostalih župan Stipe Zrilić, rektor zadarskog sveučilišta dr. Ante Uglešić, akademik Radoslav Tomnić, predstojnik Instituta HAZU-a dr. Zlatko Begonja, glavni državni konzervator Ministarstva kulture RH Miljenko Domijan te drugi sveučilišni profesori i predstavnici institucija znanosti i kulture. U odboru za pripremu predprograma na hipodromu iz Zadarske nadbiskupije sudjelovao je bračni par Ljiljana i Mladen Klanac. U predprogramu na Hipodromu svjedočili su Vedrana i Josip Lenkić, aktivni župljani iz zadarske župe Srca Isusova, roditelji šestero djece iz Djela Fokolara. Između ostalog, posvjedočili su kako se nositi s ovisnošću djeteta, njihov sin se izliječio od ovisnosti o drogi. Među onima koje je Papa pričestio, Zadarsku nadbiskupiju predstavljali su Grozdana i Zvonimir Zrilić, roditelji ovogodišnjeg krizmanika Dominika i prvopričesnice Tine. “Pričest iz Papine ruke doživjeli smo duboko emocionalno. To ostaje za cijeli život”, rekao je Zvonimir koji je sa suprugom te nedjelje, kao i drugi parovi, obnovio bračni zavjet ljubavi i vjernosti.