ZADAR, SVETKOVINA USKRSA: PROPOVIJED mons. Ž. PULJIĆA U KATEDRALI SV. STOŠIJE

1. U Velikom Tjednu pratili smo Isusa na njegovom krvavom putu. Mala skupina Isusovih učenika proživljava trenutke tuge i razočaranja. Od straha se zaključavaju, dvoume, ne shvaćaju i zdvajaju. Židovi s druge strane osiguravaju grob sa stražom da ne bi slučajno tkogod od njegovih došao i ukrao ga, pa onda kazao da je uskrsnuo. Vidjeli su da je umro i proboli mu srce kako bi se uvjerili da nije živ. A sada postavljaju stražu i izmišljaju konstrukcije kako bi netko od njegovih mogao doći, ukrasti ga i reći da je uskrsnuo.                

Pod križem su mu dobacivali: „Ako si Sin Božji siđi, pa ćemo  ti vjerovati“. Događajem uskrsnuća on je doista pokazao da je Sin Božji. Ali, to nije učinio na zahtjev Židova, već kad je sam htio. I to u času kad su se najmanje nadali: „U prvi dan u tjednu, u ranu zoru, još za mraka“.

Stoga je taj „prvi dan u tjednu“, tj. nedjelja „sveti dan što nam ga učini Gospodin“. Stoljećima je nedjelja bila glavnim duhovnim vrelom i stvarala duhovni identitet našega čovjeka. Sačuvani lekcionari, pistule, molitvenici i statuti govore o tome koliko je nedjelja ušla u duh hrvatske kulture i ponašanja. Zato je Crkva ljubomorno čuvala svetost dana Gospodnjeg. Jer to je bio dan narodnog veselja, kad se sklapalo ženidbe, krštavalo ili primalo sakrament svete potvrde. A na sam dan oblačilo se i nosilo svečano „misno odijelo“, što je stvaralo skladan odnosa vjere i kulture.

2. Neka nam bude blagoslovljen dan Gospodnjega uskrsnuća. Neka nam uz to svaka nedjelja bude i dan obiteljskog druženja; izvor duhovne hrane koja naše prolazne trenutke preobražava u sjeme vječnosti. U toj vjeri želim blagoslovljene uskrsne blagdane: Našem novom nadbiskupu koadjutoru Milanu, svećenicima, redovnicama i redovnicima, kao i svim vjernicima diljem naše Zadarske nadbiskupije i šire. Neka budu širitelji radosti i pouzdanja, te pružaju odgovore svakome tko ih za pita za razloge uskrsne nade koja je u njima. Sretan Uskrs predstavnicima građanske vlasti koji su pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrjednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti, te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom. Sretan Uskrs učiteljima i odgojiteljima mladih naraštaja, liječnicima i bolničkom osoblju kojima osobito zahvaljujemo za požrtvovnost tijekom prošle pandemije. Blagoslovljene uskrsne blagdane želim našim obrtnicima, ratarima i pomorcima, kao i svima koji u znoju lica svoga zarađujete kruh svoj svagdanji.

Svetkovinom Uskrsa slavi se Isusova slavna pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zlobom, istine nad lažima i duha nad materijom. Zbog toga Crkva u zanosu pjeva „svetoj žrtvi uskrsnici, slavu dajte krštenici“. Jer, uskrsnuli Krist je svjetlo u povijesti ljudskog mraka i tame. „Nema uistinu pod nebom drugog imena dana ljudima, veli sveti Petar, po kojem se možemo spasiti, osim imena Isusa Krista“ (Dj 4,12). U ovoj godini obitelji i susreta katoličke mladeži želim posebice blagoslovljene uskrsne blagdane našim obiteljima i mladima s kojima ćemo se družiti na planiranim susretima u Rimu, Ludbregu i Bjelovaru. Neka im događaj Gospodnjeg uskrsnuća osnaži vjeru kako bi u ovom našem vremenu mogli pružati svima, posebice onima koji Boga traže, razloge uskrsne nade koja je u njima. U toj vjeri vama okupljenima u našoj katedrali, kao i svima koji nas prate preko radiovalova Zadra, od srca želim blagoslovljene uskrsne blagdane s radosnim poklikom, uskrsnuo je kako je rekao, aleluja!

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Zadar, 17. 04. 2022.