SISAK: Predsjednik HBK Želimir Puljić posjetio potresom pogođenu Sisačku biskupiju

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, posjetio je u subotu 27. veljače Sisačku biskupiju gdje se u Caritasovom distribucijskom centru u Sisku susreo sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, bivšom predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarević i volonterima.

Sa sisačkim biskupom pogledao je i srušenu sisačku katedralu Uzvišenja sv. Križa. Predsjednik HBK je obišao i sjedište biskupije Veliki Kaptol gdje je razgovarao s biskupom Košićem o posljedicama razornog potresa.

U dva mjeseca djelovanja tog distribucijskog centra, kroz njega je prošlo više tisuća volontera i skupina iz cijele Hrvatske u pomoći domaćim volonterima.

U razornom potresu 29. prosinca 2020. godine, s epicentrom kod Petrinje magnitude 6.2 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, oštećeni su brojni sakralni objekti i župne kuće u Sisačkoj biskupiji, kao i brojna kulturna dobra.

Prema stanju od 18. siječnja 2021. g., srušenih ili teško oštećenih crkava (crvena oznaka) je 17, među njima i katedrala Uzvišenja svetog Križa u Sisku. Vrlo oštećenih crkava (žuta oznaka) je 15, a djelomično oštećenih crkava je 7.

Crvenu oznaku nosi i sedam župnih kuća i samostana, a žutu šest. Srušene ili oštećene su i 24 kapele. Ukupno 76 objekata. Od 63 župne crkve njih 31 nije u funkciji.