KLASIČNA GIMNAZIJA IVAN PAVAO II. ZADAR: DAN ŠKOLE PROSLAVLJEN na virtualan način

Vaša je budućnost u vašim rukama kao i budućnost Crkve i Domovine!

Naš je dan 22. listopada! Zašto? Tada slavimo blagdan svetog Ivana Pavla II., naslovnika Klasične gimnazije. Uvijek ponavljamo, a i sada ćemo: nije taj 22. listopada njegov zemaljski (18. svibnja 1920.) ni nebeski (2. travnja 2005.) rođendan  već se tada, tek izabrani papa, Ivan Pavao II. obratio sakupljenom mnoštvu na Trgu svetog Petra te je pritom u svojoj prvoj propovijedi na svečanoj Misi istog tog dana na istom mjestu izrekao one znakovite riječi: »Ne bojte se!« Iste te riječi naći ćete točno 365 puta u Bibliji, baš za svaki dan vašega života!

DRUGAČIJI DAN ŠKOLE

Čini mi se da ćemo Dan škole 2020. godine dugo pamtiti jer smo ga obilježili drugačije od svih prethodnih. I to itekako drugačije! Nedostajao nam je zajednički odlazak u Katedralu na sv. Misu kao i prigodni program koji se održavao u školskoj dvorani, a nije bilo ni sportskih natjecanja. Razloge svi znate! Epidemija koronavirusa mnogo je toga zaustavila ili promijenila, a mi smo se zbog poštivanja epidemioloških mjera susreli virtualno uz pomoć Mikrsoftove platforme Teams! Svi A razredi u 9:30, a B razredi u 10:00 – eto pazili smo i da ne preopteretimo sustav! Moj je dojam da je puno teže na ovaj online način dočarati svu bit i ljepotu ovoga dana, ali nije nemoguće.

TIJEK PROSLAVE

Naime, na ideju i poticaj pedagoginje s. Ane Lipovac, uz pomoć razrednika, profesora i odabranih učenika organiziran je polusatni program koji je započeo liturgijskim himnom sv. Ivanu Pavlu II. Aprite le porte a Cristo. Himan je skladao svećenik Marko Frisina, a čine ga uglazbljene riječi izgovorene na inauguracijskoj misi pape Ivana Pavla II. Pratili smo zatim prezentaciju koja nas je provela kroz život i djelovanje ovoga velikog Pape, a u njenom sklopu nalazila se i molitva koju je izmolio jedan učenik za svaki razred. Također, jedan je učenik, isto tako za svaki razred, pripremio i izložio ili pročitao kratki životopis sv. Ivana Pavla II. Spomenimo ovdje te učenike: 1.a Marija Urem, 1.b Roko Pažanin, 2.a Lucija Vidić, 2.b Viktorija Bačkov, 3.a Ivan Matković, 3.b Sania Brkić, 4.a Zara Šare, 4.b Šimun Lovrović. Hvala im, bili su kratki, zanimljivi i poučni – slušali smo ih pozorno nastojeći zapamtiti što više toga kako bismo dobro, pa i najbolje, riješili kviz po završetku programa o Ivanu Pavlu II. Međutim, samo jedan može biti najbolji, a u ovom slučaju prvo je mjesto sa zasluženom nagradom pripalo Sari Barešić, iz 2.a razreda. Ove smo godine, zbog dobro poznatih razloga, više nego inače samostalno istraživali te dolazili do bitnih informacija i zaključaka. Iako nam to nije lagano, uči nas da za sve što se potrudimo, dobijemo nagradu te da ništa nije uzalud.

  6 zanimljivih činjenica o Ivanu Pavlu II. 1. volio je skijanje i skijao do svoje 76. godine; 2. kao Papa posjetio je 129 zemalja; 3. 1947. god. ispovjedio se kod patera Pia, 55 godina kasnije proglasio ga je svetim; 4. svi tekstovi koje je objavio, sadrže teksta kao 20 Biblija; 5. prvi je Papa koji je ušao u džamiju; 6. znao je svih 2000+ biskupa.  

PAPA MLADIMA

I dalje slijedimo spomenutu prezentaciju s riječima koje je sveti Papa uputio mladima u Hrvatskoj prigodom njegova drugog posjeta. Zbilo se to 4. listopada 1998. godine u Svetištu Gospe od Otoka, u Solinu: »Isus Krist je ‘put, istina i život’. On neće  nikoga iznevjeriti i najbolji je prijatelj mladeži. Dopustite da vas zahvati, kako bi mogli postati nositelji glavne uloge velike i divne pustolovine, ispletene ljubavlju prema Bogu i bližnjemu«, te naglasio: »Budućnost je u vašim rukama: vaša budućnost, ali i budućnost Crkve i vaše domovine. Sutra ćete se morati suočavati s velikim odgovornostima. Bit ćete na razini svojih budućih zadataka, ako se sada na odgovarajući način pripravite uz pomoć svoje obitelji, Crkve i odgojnih ustanova.« Program je završio zajedničkom molitvom koju donosimo u cijelosti.

  Molitva sv. Ivanu Pavlu II.
Sveti Ivane Pavle, blagoslovi mladež koju si toliko volio. Pomozi im sanjati, pogled im upravi gore, prema svjetlu, koje će rasvijetliti staze njihovih života ovdje na zemlji. Blagoslovi obitelj, sve obitelji blagoslovi. Ivane Pavle, svojom molitvom štiti naše obitelji i svaki začeti život u njima. Moli za cijeli svijet koji se nalazi u teškoćama, koji pritišću ratovi i nepravde. Ti si se borio protiv rata pozivajući na dijalog i širio si ljubav: moli za nas da i mi postanemo neumorni donositelji mira. Amen.  

OTAC NADBISKUP O PAPI

Učenicima je također bio preporučen i serijal Uz 100. obljetnicu rođenja Karola Wojtyle, prvog pape Slavena nadbiskup Želimir Puljić. Radi se o nizu specijaliziranih emisija koje je povodom 100. godišnjice rođenja sv. Ivana Pavla II. (18. svibnja 1920. – 18. svibnja 2020.) priredio otac nadbiskup Želimir Puljić. Razmatranja nadbiskupa Puljića možete pogledati na YouTube kanalu Zadarske nadbiskupije: https://www.youtube.com/watch?v=uG1lY-tpbBY

Na kraju istaknimo kako su razrednici i profesori izrazili svoje zadovoljstvo održanim programom jer se odazvao vrlo vellik broj učenika i sve je tehnički proteklo glatko. Možemo s radošću zaključiti kako nas ni ove mjere nisu spriječile da u zajedništvu obilježimo Dan škole u kojem je bilo i umjetničke i kulturno-povijesne i duhovne dimenzije.

Jelena Čakarun, 3.b i Damir Sikirić, prof.

Svima nam bio blagoslovljen dan Ivana Pavla II. i sretan nam Dan škole!