Apostolski nuncij Lingua posjetio Samostan sv. Frane u Zadru

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua posjetio je u četvrtak, 16. siječnja sjedište Franjevačke provincije sv. Jeronima u Samostanu sv. Frane u Zadru. 

U pratnji apostolskog nuncija mons. Lingue bili su mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, mons. Janusz Stanislaw Blachowiak, prvi tajnik Apostolske nuncijature u RH, mons. Josip Lenkić, generalni vikar te tajnik zadarskog nadbiskupa don Damir Šehić.

Na ulazu u Samostan nuncija su dočekali fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar i fra Bojan Rizvan, definitor i tajnik Provicije, koji su apostolskog nuncija i njegovu pratnju upoznali s bogatom poviješću zadarskog samostana sv. Frane i značajnim kulturološkim doprinosom kojeg su franjevačka braća darovali i daruju gradu Zadru i hrvatskom narodu. 

Obišavši crkvu, sakristiju i samostanski muzej nuncij Lingua zadržao se u ugodnom druženju s braćom i svojom pratnjom u samostanskoj blagovaonici. Tom prigodom fra Andrija Bilokapić još je jednom istaknuo važnost franjevaca za život Crkve u hrvatskom narodu. Provincijalni je ministar biranim riječima izrazio zahvalu za milost pohoda Papina predstavnika te istaknuo kako je Samostan sv. Frane svojevrsna kolijevka franjevaštva u ovim krajevima. Fra Andrija je spomenuo i kako je zasigurno sv. Franjo po svojoj braći jedan od najvećih dobročinitelja hrvatskog naroda te nunciju Lingui zahvalio za dosad iskazanu ljubav prema našem narodu i Kristovoj Crkvi u njemu. 

Nadbiskup Puljić pred nuncijem je istaknuo dobru i plodnu suradnju s braćom franjevcima spomenuvši i kako je provincijalni ministar redovito njegov delegat u slavlju krizme diljem Nadbiskupije. Na samom odlasku mons. Lingua i mons. Puljić zahvalili su braći na prijemu i izrazili zadovoljstvo zbog susreta. 

Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri

Foto: D. Šehić