KNJIŽICA S KATEHEZAMA ZA PRIPREMU PAPINA DOLASKA

IKA, 09.02.2011

Knjižica s katehezama za pripremu Papina dolaska

Zagreb, (IKA) – Knjižica “Zajedno u Kristu” koja donosi građu za pripremu za molitveno bdjenje mladih s papom Benediktom XVI. 4. lipnja 2011. na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića ovih je dana stigla na više od 2500 adresa župnih ureda, muških i ženskih redovničkih zajednica u našoj domovini, kao i u hrvatske katoličke misije diljem Europe i svijeta. Objavljivanje knjižice na 68 stranica izdavački je pothvat Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije s ciljem pomoći voditeljima u izvođenju pripremnih vjeronaučno-katehetskih susreta za dolazak na susret s Papom. Sadržajem u knjižici organizatori su htjeli pomoći mladima da se na razini župa, dekanata i (nad)biskupija što bolje duhovno pripreme za nadolazeće bdjenje.
O potrebi priprema za taj veliki i značajan trenutak koji će mladima sigurno ostaviti trajni utisak i živo sjećanje od kojega se živi i djeluje, pisao je i zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski u knjižici u svojem pozivu mladima. Papina je osobita želja “susresti se s vama, mladim hrvatskim vjernicama i vjernicima, progovoriti vam riječ, zajedno s vama moliti i zazivati na vas Božji blagoslov. Želi vas ohrabriti u vašoj vjeri, dati podršku vašim snovima i potaknuti vas na angažiran katolički život, kako u Crkvi tako i u našemu društvu”, istaknuo je biskup Gorski izrazivši svim mladima dobrodošlicu na susret sa Svetim Ocem u Zagrebu.
U prvom dijelu knjižice četiri su kateheze u čijem su izrađivanju sudjelovali vlč. Domagoj Matošević, vlč. Damir Stojić, vlč. Matija Žugaj i Ladislav Ilčić. Budući da je dolazak Pape povezan uz obilježavanje Nacionalnog obiteljskog dana, u središtu kateheza je tema obitelji. Prva kateheza, “Ukorijenjeni i nazidani na Kristu”, govori o pismu pape Benedikta XVI. upućenom mladima za Svjetski dan mladih u Madridu koje se tumači kao da je upućeno mladima u Hrvatskoj te ih poziva na susret u Zagreb. S drugom katehezom, “Čovjek je pozvan na ljubav”, mlade se uvodi u važnu temu ljubavi u čovjekovom životu; ističe se da je poziv na ljubav upisana u samu srž čovjeka te se tumače posebnosti kršćanskog poziva na ljubav. Kateheza “Bračna ljubav” posvješćuje važnost braka i njegovog ustanovljenja koje dolazi od Boga. Ujedno se bračna ljubav pokušava razumjeti na primjeru Isusove ljubavi prema čovjeku. Posljednja kateheza, “Mladi pred obiteljskim izazovima”, zamišljena je kao radionica u kojoj bi mladi kroz razgovor uočili razlike između izvanbračne i obiteljske zajednice, egoizma i žrtve, površnosti-relativizma i poziva na Kristovu ljubav.
Klanjanja za koja je zamišljeno da se održavaju na razini dekanata ili grada jednom mjesečno u središtu su drugog dijela knjižice. Pripremljene meditacije izrađene su prema porukama, razmišljanjima i katehezama pape Benedikta XVI., a svako klanjanje sadrži i simboličnu gestu koja prati teme klanjanja: “Isusovo krštenje”, “Isusove kušnje”, “Milosrdni Samarijanac” i “Bogati mladić”.
U knjižici se može naći i okvirni program pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, njegov životopis kao i molitva za obitelj povodom Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji