NADBISKUPOVA BOŽIĆNA ČESTITKA

 

 

ZADARSKI NADBISKUP

 Dragi svećenici, redovnice i redovnici, braćo i sestre u Kristu!

 1. Božić uobičajeno stvara blagdansko raspoloženje. Jer ‘dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan’ (Iz 9, 4). I normalno je što se za taj dan uređuju stanovi i pozivaju prijatelji. To je sastavni dio rođendanskog ceremonijala. No, u slučaju Božjeg rođenja, nešto nam nije jasno. Ne shvaćamo, naime, zašto je Bog sišao s nebeskih visina u ovu našu dolinu suza? Zašto se rodio u neznatnom gradiću Betlehemu, a ne u kakvom velegradu bogate povijesti i civilizacije? Puno je nedorečenosti pred tim pitanjima i tajnom rođenja Bogočovjeka Isusa Krista. Nemamo jasnog odgovora. Ali, slutimo kako je to učinio jer je čovjeka volio. Bog se utjelovljuje jer se čovjeku raduje. Stoga se i mi radujemo njegovom rođendanu. I pripremamo se. Posebice na duhovnom polju. Dovoljno je poći po crkvama i svetištima, pa pogledati redove pred ispovjedaonicama. Vjernici, naime, žele da ih Novorođeni zatekne očišćene duše od svega što ne valja; da ih nađe budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu. U djetetu, koje leži na slamici, Bog je ušao u našu povijest, u naše obitelji. Njegovo je ime Emanuel, Bog s nama. Stoga mu kao našem Spasitelju i ove godine radosna srca kličemo: Dođi, Gospodine Isuse!

 2. On stvarno dolazi. Dolazi pohoditi nas. Kuca na vrata naše duše i nosi darove blagoslova i mira. Možeš li se malo zaustaviti, stati i osluhnuti melodiju neba ili te pretjerana ‘briga i životna strka’ razvlače na sve strane? Ima li za Isusa mjesta u tvojoj kući, u tvom srcu, u tvojoj obitelji?                      

 U utjelovljenom djetetu Isusu ostvarilo se ono što su proroci navješćivali, a pokoljenja s nestrpljenjem iščekivala: dolazak ‘obećanog’ Mesije koji će donijeti spas svom narodu. Zbog toga će lijepo biti ako u Isusu otkriješ Mesiju i brata, te se i ovog Božića Isus nastani i kod tebe. Za tebe će biti veliki božićni dar ako se Kristov mir dogodi u tvojoj duši i u tvojoj obitelji. Nema, naime, iskrenog i pravog Božića dok čovjek čovjeku ne postane bratom; dok obitelj ne bude mjestom Božje nazočnosti po ljubavi i poštovanju, zajedničkoj molitvi i sakramentalnom životu. Otvorimo, dakle,  svoja srca i osluškujmo njegove milosne poticaje. Neka se Božić dogodi svakome tko ga želi i očekuje. Neka svetkovina utjelovljene Riječi Božje pomogne svima vama proniknuti u to veliko otajstvo Očeve ljubavi, kako bi vas i ove godine zatekao budne u molitvi i raspjevane njemu na slavu. Čestit Božić – sveto porođenje Isusovo. Obilje Božjeg blagoslova u Novoj 2011. godini.

 Neka vas sve Gospodin blagoslovi i čuva!

 Želimir Puljić,
nadbiskup zadarski

Božić, 2010.